Umbre: serialul care mi-a schimbat viziunea asupra industriei cinematografice românești

0
858
Umbre

Dintotdeauna am evitat producțiile cinematografice românești și nu-mi amintesc să fi fost vreodată ferm convinsă că un film regizat, jucat și montat pe meleagurile noastre mă va surprinde plăcut. Mergeam la sigur și optam pentru vizionarea unei pelicule americane. Identic stăteau lucrurile și în cazul serialelor. După ce am terminat „Twin Peaks” și „Patrick Melrose” mi-am zis că nimic nu se va ridica la standardele impuse de aceste TV Shows. Sub nicio formă nu luasem în calcul că urma să mă uit la „Umbre”. Nu știam nici că-mi va plăcea atât de mult încât să merite un review detaliat. But, here we are!

Informații utile

Gen: Dramă, Crimă, Thriller

Post: HBO

Nota IMDb: 9/10

Cu: Șerban Pavlu, Maria Obretin, Andreea Vasile, Sergiu Costache, Doru Ana, Ștefan Velniciuc.

Regie: Igor Cobileanski și Bogdan Mirică

Număr sezoane: 2

(Nu se știe dacă va fi vorba și de un al treilea sezon. Având în vedere pauza de aproape trei ani dintre cele două sezoane, ne putem aștepta la orice.)

Despre ce e vorba?

Relu Oncescu este soț și tată a doi copii, de meserie un taximetrist ca oricare altul. Sau cel puțin așa scrie în contractul de muncă. Pe lângă activitatea profesională de bază, Relu lucrează pentru o grupare mafioată drept recuperator. O întâmplare îl determină să-și dorească retragerea din lumea interlopilor, însă este imposibil. Odată intrat în acest mediu, nu mai există cale de întoarcere. Mai ales că bărbatul ajunge să se înrudească cu mafiotul pentru care muncește, Căpitanu’.

Astfel, cele două vieți ale lui Relu (atât de diferite la început și pe care le putea controla separat) încep să se intersecteze până devin una singură. De aici lucrurile se complică și încep adevărate probleme.Umbre

De ce merită vizionat?

Ceea ce m-a determinat, în primul rând, să-i acord o șansă serialului au fost actorii. Într-un interviu acordat celor de la All About Romanian Cinema, Șerban Pavlu (interpretându-l pe Relu) vorbește despre cum un serial reușește să stârnească, apoi să mențină atenția publicului pe parcursul episoadelor. Acesta spune că există două motive pentru care un om decide să urmărească un serial până la capăt. Primul este legat de actori și reprezintă dorința telespectatorilor de a-i vedea jucând cât mai mult timp posibil. Iar al doilea ține de acțiune în sine. Faptul că ești interesat/ă de ce se va întâmpla mai departe te menține conectat ore în șir în fața ecranului.

Recunosc, am început „Umbre” pentru că îmi place actorul Pavlu. L-am mai văzut în „Inimi cicatrizate” și în „Toată lumea din familia noastră” (rol care i-a adus premiul Gopo în 2013 pentru cel mai bun actor). Fără să exagerez, Șerban Pavlu joacă extraordinar. Și în mod cert au fost selectați unii dintre cei mai talentați actori pe care îi are țara noastră pentru interpretarea rolurilor din „Umbre”. Apar Maria Obretin (care joacă în „6,9 pe scara Richter” și „Octav”), Diana Cavallioti (protagonista din „Ana, mon amour”), Andi Vasluianu (actor principal în filmul „Breaking News”) și mulți alții.

Scenariul e bun, dar nu pot spune ca e unic. Mafia și problemele care apar odată cu înrolarea într-un astfel de grup sunt teme vechi în cinematografie, numărându-se printre cele mai intens abordate. Cu toate astea, „punerea în scenă” este cea care impresioneazăDeși am dat „play” pentru actori, am rămas pentru acțiune: atât de mult dinamism, suspans și mister. N-ai cum și când să te plictisești.

Bine, „Umbre” nu e pentru oricine. Și e de înțeles. Avem gusturi diferite, implicit modalitățile prin care ni le satisfacem sunt altele. E un serial violent și intens, cu multă încărcătură emoțională. Rareori există posibilitatea de a te simți relaxat în timp ce întâmplările ți se derulează în fața ochilor. Ai impresia că atmosfera se destinde atunci când personajele glumesc sau răspund cu zâmbetul pe buze la întrebări complicate. Însă există doar umor negru. Râzi și te simți inconfortabil în același timp.

Datorită acestor trăiri contradictorii pe care serialul te obligă să le experimentezi simultan, „Umbre” merită să dețină primul loc în topul celor mai bune produse contemporane ale industriei cinematografice din România. Iar părerea mea se sprijină pe argumente solide, căci am intrat în contact cu filme și seriale românești (chiar am scris un articol despre cele mai bune filme de la noi din ultimii ani).

Un aspect care ar putea face serialul mai dificil de urmărit este nivelul ridicat de vulgaritate. Atât din punct de vedere al limbajului, cât și al comportamentului. Nu îl consider un factor deranjant, în schimb asupra altora poate avea un impact negativ. Trebuie să înțelegem, totuși, că această trivialitate înseamnă veridicitate. Felul de a vorbi și acționa al personajelor se află într-o perfectă legătură cu lumea dură și sângeroasă a mafioților.

Ar trebui să-i acorzi și tu o șansă, chiar dacă preferi un alt gen de serial. Vizionează măcar un episod. Odată ce pătrunzi cu adevărat în atmosfera din „Umbre”, o să-ți dai seama că te uiți la ceva bun.

trailer – sezon 1

trailer – sezon 2

surse foto: playtech.ro, vice.com.