Seriale britanice de succes

  0
  1123

  Cine a spus că cele mai bune seriale se fac în Statele Unite s-a înşelat. În ultimii 10 ani britanicii au reuşit să atragă respectul colegilor de la Hollywood şi chiar un remake al unui serial englez în versiunea americană. 

  film

     Acum doi ani navigam liniştit apele tulburi ale internetului în cautarea unui film mai răsărit pe care să il descarc repede şi fără griji. Verificam pe IMDb un film al cărui titlu nu mi-l mai amintesc, şi fără să imi dau seama cand s-a intamplat intru pe pagina unui serial produs de englezi numit: “Life on Mars“ (2006) – “Viaţa pe Marte”. Primul instinct, al cinefilului critic din mine, a fost să verific actorii care jucau în serial. Nu am recunoscut nici un nume dar plot-ul a fost scanteia care a aprins focul pasiunii pentru cinematografia britanică.

  Titlul serialului, inspirat de melodia lui David Bowie din 1971 îl are ca personaj principal pe Sam Tyler,  un Detectiv modern al poliţiei din Machester, care, investigand un omor brutal săvarşit în marele oraş englez pleacă în căutarea partenerei sale rapită de presupusul ucigaş. Intr-un moment de neatenţie detectivul este lovit în plin de un sofer neglijent şi intră în comă. Un joc bizar al sorţii il aruncă pe detectivul nostru intr-o lume despre care stie totul dar în care nu a trăit cu adevarat. Un purgatoriu al poliţiştilor care nu au reuşit să treacă de partea cealaltă, suflete care nu şi-au acceptat moartea prinse în labirintul dintre cele două lumi.

  ”Numele meu este Sam Tyler. Am avut un accident şi m-am trezit în 1973, sunt nebun, în comă, sau un calator în timp. Oricum ar fi, e ca şi cum am aterziat pe o altă planetă. Poate dacă aflu motivul pentru care sunt aici mă pot întoarce acasă”. Sam este acum în anii`70, decada poliţiştilor unşi cu toate alifiile, corupţi, lipsiţi de scrupule dar uniţi. Dacă aşa sunt poliţiştii, acum gandiţi-vă la raufăcători.

  Şeful lui este Gene Hunt interpretat într-o manieră autentică de Philip Glenister, un agent provocator care impune prejudecăţi şi mizează totul pe instinct, un etalon al poliţiştilor din acea vreme total opus faţă de Sam   care reuşeşte să rezolve fiecare caz, să îşi infrunte demonii şi să treacă peste toate piedicil puse de Hunt  şi ceilalţi membrii ai echipei. Detectivul nu are internet, baze de date, ADN, camere de filmat sau un şef care face totul ca la carte, este un iad pe pămant unde totul este dezorganizat şi lipsit de etică profesională. Totuşi, experinţa îşi spune cuvantul indiferent de timpuri şi oameni.

  El nu este desprins cu totul de timpurile sale, în fiecare episod primeşte semne din viitor, îşi aude mama, iubita, ştie tot ce se întamplă dar nu le poate răspunde. Caracterul şi profesionalismul îi este pus la încercare în fiecare zi, şi odată cu acestea se formează un puzle din mai multe întrebări decat răspunsuri. În esenţă, serialul este captivant, interesant, presărat pe alocuri cu clişee specific tipologiei Starsky & Hutch, fără de care totul ar fi plictisitor, indiferent că vorbim despre replicile personajelor, mentalitate, modă, muzică, maşini ori atmosfera .

  Producătorii celor două serii sunt: Matthew Graham, Tony Jordan şi Ashley Pharoah. Regia este semnată de S.J Clarkson iar în rolurile principale sunt John Simm (Sam Tyler), Gene Hunt (Philip Glenister), Liy White (Annie Cartwright) Dean Andrews (Ray Carlin), Marshall Lancaster (Chris Skelton). Coloana sonoră este impecabilă şi foarte potrivită cu ritmul acţiuni, alimentată de nume celebre ca David Bowie, The Who, Deep Purple, Pink Floyd, Jethro Tull, The Rolling Stones, Roxy Music şi mulţi alţii.

  După trofeul BAFTA caştigat de englezi în 2007, americanii au lucrat la un remake lansat cu succes în 2008, cu Jason O’Mara (recent a jucat in seria Terranova) în rolul lui Sam Tyler şi Harvey Keitel în rolul lui Gene Hunt .

  Pentru mine, cele două sezoane nu au fost de ajuns, aşa că, după mai puţin de o lună, am revenit pe IMDb în căutarea unui sfarşit pentru eroii din Life On Mars. Mare mi-a fost surpriza cand am descoperit că exista un sfarşit, sau, mai exact, un început al sfarşitului. Incă trei sezoane, într-un nou format, numit: ”Ashes to Ashes“.

  Lansat in 2008 ”Ashes to Ashes”,continuă seria evenimentelor din “Life on Mars” In rolurile principale răman Gene Hunt (Philip Glenister), Dean Andrews (Ray Carlin), Marshall Lancaster (Chris Skelton) şi adiţional , nou venita  Keeley Hawes  (Alex Drake) şi Montserrat Lombard (Shaz Granger).

  Episodul pilot începe in 2008, cu Alex Drake, un psiholog şi profiler criminalist al poliţiei londoneze, familiarizată cu cazul lui Sam Tyler, cu experienţa acestuia din anii `70, cu personajele pe care acesta le-a întalnit şi situaţiile prin care a trecut în “acea lume”. Chemată, la solicitarea poliţiei, pentru a negocia cu un răufăcător eliberarea unui ostatic, între psiholog şi criminal se reface o legătură mai veche dezvăluită în întregime pană la sfarşitul sezonului 1.

  Împuşcată în cap de criminal, aceasta va fi aruncată în lumea lui Tyler, de această dată în purgatorial anilor `80 unde il va intalni pe, deja faimosul, Gene Hunt, care s-a tranferat impreună cu ce doi colegi ai săi la poliţia Metropolitană din Londra. Alex va urma acelaşi drum ca şi predecesorul ei, Sam Tyler li se va alătura folosindu-se de experienţa acumulată în viitor pentru rezolva cazurile din fiecare episod, şi mai ales, pentru a găsi o modalitate de a se întoarce acasă. Acţiunea va gravita din nou în jurul celor două personaje (Alex şi Hunt) care formeză două poluri opuse care se resping constant pe parcursul celor trei serii pentru ca, în cele din  urmă, adevărul să îi despartă pentru totdeauna.

  Promit să revin săptămana viitoare cu noi producţii britanice de succes. Pană atunci, vizionare plăcută .

   

  Redactor: Mihăilă Cristian

  Sursă foto: G Images

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.