Seriale britanice de succes, partea a III-a

  0
  321

  Ştiţi foarte bine că nu vreau să vă risipesc timpul cu filme şi seriale de mâna a doua, anonime şi plictisitoare. Voi încerca, şi de această dată să surprind cu ceva nou şi original, cu un serial care trece oamenii dincolo de poveştile personale spre imaginea de ansamblu a unei decade importante din istoria lumii.

  Voi face o scurtă prezentare a serialului „The Hour” (Ora de ştiri), o producţie Marea Britanie 2010.

  Serialul prezintă viaţa din spatele camerelor, o dramă cu mafioţi, poliţişti corupţi, operaţiuni de spionaj şi jurnalişti care vor să dea totul în vileag în emisiune de ştiri „The Hour” a postului BBC în 1956. Creatorul acestui serial este Abi Morgan, iar producţia este asigurată de Kudos Productions Ltd.

  În rolurile principale, Ben Whishaw (jurnalistul Freddie Lyon), Romola Garai (Bel Rowley, producătorul emisiunii) şi Dominic West (Hector Madden, prezentatorul).1081320_137943483082817_1960198315_n

  Evenimentele prezentate în serial acoperă probleme cunoscute ale mass-mediei britanice din anii `50, când guvernul supraveghea şi ghida până la cenzură conţinutul informativ al emisiunii de ştiri „The Hour”. Miza era cu atât mai mare dacă ţinem cont că Europa se afla în timpul Războiului Rece.

  Jurnalistul Freddie Lyon, interpretat de Ben Wishaw îşi riscă locul de muncă, relaţia cu colegii şi chiar viaţa pentru a face publice informaţii pe care cetăţenii de rând au dreptul să le ştie. Chiar dacă personajul este creat şi interpretat într-o viziune naivă şi liberală, atenţia spectatorul este deviată de la clişee şi concentrată pe intrigile serialului atent lucrate şi dezvăluite ulterior într-un ritm echilibrat.

  O prietenă a lui Feddie este ucisă de un personaj misterios care lucrează pentru serviciile de informaţii britanice, Canalul de Suez devine un subiect controversat şi implicit motivul unui conflict militar între Guvernul Marii Britanii şi conducătorul Egiptului.

  Totul se complică atunci când izbucneşte o revoltă în Ungaria împotriva regimului comunist, înăbuşită rapid de armata Uniunii Sovietice, Ben suspecteză un posibil spion infiltrat printre angajaţii BBC ce furnizează informaţii sovieticilor, prezentatorul Hector Madden este arestat pentru că lovit o damă de companie, Bel se îndrăgosteşte de Ben, şi lista poate continua.

  „The Hour” nu este un serial de acţiune, este o dramă cu momente calme şi câteva scene dinamice care îţi pun la încercare instictele, capacitatea de a anticipa, cunoştiinţele de istorie şi curiozitatea.

  Mai multe detalii despre serial puteţi afla de aici.

   

  Redactor: Mihăilă Cristian

  Foto: sorozatguru.info