Aşa cum am promis data trecută, când am făcut o recenzie serioasă pentru două seriale britanice (“Life On Mars” şi “Ashes To Ashes”), am revenit cu un nou serial britanic. Bine, nou pentru unii, vechi pentru alţii.

Sherlock

Produs începând cu anul 2010, Sherlock îl readuce pe faimosul detectiv al lui Arthur Conan Doyle în atenţia cinefiliilor cu obraz subţire. Serialul este produs de Hartswood Film şi creat de Steven Moffat şi Mark Gatiss. În rolurile principale îl găsim pe Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) şi Martin Freeman (Doctor John Watson).

Pană aici totul este normal şi banal. Greşit. Steven Moffat şi Mark Gatiss au creat acest serial în timpul călătoriilor cu trenul spre studiourile de filmare pentru Doctor Who. Un serial SF care nu a fost pe placul subsemnatului.

Ce este aşa diferit la cea mai nouă ecranizare episodică a lui Sherlock Holmes?

Ei bine, Sherlock traieşte în Londra secolului 21, în 2010, când începe primul sezon. Sherlock nu face rabat de la nicio resursă cotidiană de informare, investigare, eludare şi descifrare. El foloseşte un smartphone, navighează pe Internet, hack-uiește telefoane şi laptop-uri , sparge sisteme de securitate, investigheză crime prin Skype şi multe alte lucruri inimaginabile în 1887 cand a fost creat personajul.

Au fost păstrate câteva elemente originale, altele au fost luate din nuvele modificate şi implementate cu succes, în serial.

Sherlock tratează dependenţa de tutun cu plasturi, cantă la vioară, câteodată, ironizează poliţia, sfidează pericolele iminente, este ajutat de oamenii străzii, se deghizează, îşi descoperă arhi-inamicul James Moriarty şi se îndrăgosteşte iremediabil de Irene Adler.

Alte aspecte ce ţin de personaje, acţiunea serialului şi viziunea asupra celor întamplate au fost modificate în totalitate pentru a adauga un plus de originalitate, dramatism sau amuzament.

Pot să va scriu încă trei pagini despre toate astea, dar cel mai bine ar fi să îl vizionaţi singuri şi să vă convingeţi că seria merită urmărită de la cap la coadă, fără excepţie. Actori buni, scenariu foarte bine scris, regie impecabilă, coloană sonoră, efecte speciale decente (cu cât mai puţine cu atat mai bine, sunt un fan al cinematografiei clasice) şi detalii minore care fac diferenţe majore între acest serial şi celelalte.

Aştept cu nerăbdare sezonul 3 al acestui serial cu ştaif, care mi-a plăcut încă din primele 30 de secunde.

Puteţi viziona aici trailerul pentru sezonul 1 și aici detalii de pe pagina IMDb.

Seria producţiilor TV din regat nu se încheie aici. Promit să revin cu un al treilea articol despre seriale britanice pentru cinefili şi cititorii revistei IQool.

Redactor: Mihăilă Cristian

Imagine: stuffpoint.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here