Seria Metro este un must-have, must-read pentru iubitorii de SF

0
158
Seria Metro este un must-have

Seria Metro este un must-have, must-read pentru iubitorii de SF. Cele trei volume ale seriei printr-un război atomic inițiat din lăcomie și ignoranță. Supraviețuitorii, o mulțime pestriță de suflete chinuite de fantomele trecutului, se ascund din calea radiațiilor în tunelurile metroului moscovit.

Autorul, Dmitry Glukhowsky, propune o întrezărire prin gaura cheii a unui dezastru care putea fi cu ușurință evitat. Personajele prezente în roman sunt definite mai degrabă de timpul în care s-au născut. Cei care își amintesc de lumea de dinaintea războiului sunt nostalgici, dar resemnați cu soarta crudă pe care și-au clădit-o cu propriile mâini. Totuși, speranța că lucrurile se vor întoarce la normalul zilelor de ieri rămâne în spiritul tinerilor dintre care puțini își amintesc imaginea cerului.

Dincolo de orice altceva, romanul reprezintă o lecție de istorie transmisă din viitor către o lume care ia totul de-a gata. Deciziile sunt, de cele mai multe ori, considerate ca fiind acțiuni individuale, însă nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Deciziile, oricât de mici ar fi, includ adesea și alte persoane, iar aceasta este o puternică afirmație pe care autorul o strecoară subtil în povestea unei societăți aflate la capătul puterilor.

Mai mult decât atât, Glukhowsky conduce cititorii spre o meditație asupra a ceea ce definește omul drept om. Acesta, cântărește într-o balanță metaforică inteligența și cultura sau simțul frumosului – cea din urmă derivând parțial din prima. Pe parcursul narațiunii, el evidențiază un important aspect pe care puțini îl iau în seama, anume că și alte ființe de-a lungul timpului au fost înzestrate cu inteligență, însă numai omul a avut sclipirea ce i-a permis să ghicească între mai multe forme imperfecte ceea ce noi numim azi „frumosul”.

Ca un avertisment, autorul scoate la lumină problema moralității, afirmând că omul va rămâne om atâta vreme cât își va păstra principiile și cultura.

Toate acestea fac ca orice iubitor de SF să recunoască faptul că seria Metro este un must-have.