Semnificația crenguțelor de salcie de Florii

  0
  1533

  Semnificația crenguțelor de salcie de Florii

  Sărbătoarea Floriilor va avea loc pe 9 aprilie, în ultima duminică înainte de Paști. Pentru că mai e puţin timp până atunci, este foarte important să cunoaștem câteva tradiții și obiceiuri. Înainte de a vedea semnificația uneia dintre cele mai cunoscute tradiții românești de Florii este important să știm că această sărbătoare marchează intrarea Mântuitorului Iisus în Ierusalim, întâmpinat cu flori și cu ramuri de măslin și finic. Sărbătoarea Floriilor reprezintă cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele. Salcia înlocuieşte, de fapt, ramurile de măslin şi finic, care nu se găsesc în România.

  Pregătirile pentru această sărbătoare încep cu o zi înainte, când se strâng ramuri de salcie înmugurită, se leagă și se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot. După slujbă, acestea sunt luate acasă și puse la icoane, uși sau ferestre. Acest obicei străvechi datează chiar din secolul al IV-lea. Aceste ramuri sfințite se păstrează peste an și sunt folosite de mame și bunici pentru vindecarea diferitelor boli. Acest obicei diferă de la o zonă la alta.

  În unele regiuni, oamenii își încing mijlocul cu crenguțe sfinţite de salcie, crezând că astfel alungă boala sau o înving cu o mai mare uşurinţă. Se spune că salcia vindecă durerea de spate şi este un antidot pentru muşcătura de şarpe.

  În alte zone, tradiția spune că ramurile de salcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase și se vor mărita dacă fac asta.

  Cu mult timp înainte, crenguțele de salcie așezate la icoane după Florii se aruncau vara pe foc în momentul în care începea o furtuna pentru a se împrăștia norii, ori se puneau în ogradă pentru a alunga grindina. De asemnea, se considera că ramurile de salcie de la icoană apărau casa de trăsnete.

   sursă info: perfect.ro

  sursă foto: elldor.info

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.