joi, decembrie 5, 2024
Recrutare IQool
AcasăTehnologieTehnologii și aplicațiiSecuritate cibernetică: 7 motive pentru care merită să urmezi o carieră în...

Securitate cibernetică: 7 motive pentru care merită să urmezi o carieră în domeniu

Satisfacție, salariu bun, servicii secrete... Sună bine?

Trăim într-o lume împânzită de gadget-uri, iar informația se găsește din ce în ce mai rar în format fizic. Prin urmare, nu mai avem nevoie de chei, lacăte sau paznici de noapte pentru a proteja dulapuri întregi de acte și dosare, care în mâini nepotrivite ar provoca daune majore. În schimb, este necesar să ne blindăm informațiile valoroase prin aplicarea măsurilor de securitate cibernetică. 

Din păcate, acest lucru nu este atât de simplu de realizat. Avem nevoie de ajutor specializat, mai ales dacă trebuie să protejăm mai mult decât amintirile din copilărie și câteva eseuri din facultate.

Problema în acest moment este că există prea puțini specialiști pe securitate cibernetică, iar acest lucru pune în pericol integritatea multor persoane și companii, dar și chiar pe cea a țărilor. Pentru a reduce acest deficit, am găsit 7 motive pentru care credem că un tânăr ar alege un drum pe această filieră a lumii cibernetice.

1. Îți găsești ușor un loc de muncă

Termenul de securitate cibernetică este prea puțin mediatizat în comparație cu importanța acestuia. Astfel, nu multă lume se aventurează în acest domeniu, preferând să aleagă o altă ramură din varietatea joburilor de pe piața IT. De altfel, obținerea expertizei pe acest domeniu necesită, de regulă, pregătire suplimentară, nu doar terminarea unei facultăți.

Având în vedere cele de mai sus, nu este de mirare că există un deficit de profesioniști de aproximativ 3 milioane în cybersecurity la nivel mondial. Așa arată rezultatele unui sondaj realizat de International Information System Security Certification Consortium (ISC).

2. Vei simți că faci ceva important la locul de muncă

Un job în securitate, fie că lucrezi la security-check-ul din aeroport sau la Pentagon, presupune responsabilitate, pricepere și nu lasă loc de greșeli. De ce? Pentru că atacurile cibernetice au în spate oameni care cu asta se ocupă, să caute breșe de securitate și stângăcii ale “gardienilor”.

Pe de altă parte, satisfacția provocată de această meserie poate fi foarte ridicată, mai ales când conștientizezi că ești o piesă importantă care ajută la bunul mers al companiei care te-a angajat. O țară cu puncte slabe în zona cyber poate suferi enorm fie că breșele sunt în sistemul medical, educațional, energetic etc. 

Imaginează-ți că aperi Microsoft sau Apple de hackeri. Poți face față presiunii?

3. Ești pasionat de IT, însă vrei să faci ceva ieșit din comun

Nu multă lume e impresionată când te lauzi că ești programator, însă sigur vei lăsa câteva guri căscate când menționezi “securitate cibernetică” sau, mai bine,“cyber security”.  

De altfel, acest domeniu îți poate crea legături cu o varietate de instituții respectate, inclusiv cu serviciile secrete. SRI-ul conștientizează din ce în ce mai mult importanța creșterii forței de muncă în această zonă. Prin Centrul Național CyberInt, serviciile sprijină acțiuni menite să pregătească tinerii atrași de securitatea cibernetică.

4. Programele de studiu în securitate cibernetică s-au înmulțit

Importanța protejării informațiilor este direct proporțională cu avansarea tehnologiei. Datele noastre încep să fie disponibile în cantități din ce în ce mai mari și în medii din ce în ce mai variate. Statele din întreaga lume încep să conștientizeze acest lucru provocând astfel apariția unor noi programe de studii.

“Douăzeci de instituții de învățământ superior au introdus sau sunt pe cale să introducă în programa universitară studii post-universitare (de scurtă durată) și studii de master dedicate securităţii cibernetice. Primele serii de cursanţi specializaţi în securitate cibernetică au absolvit în 2019. Un alt element inovativ este realizarea unei curricule post-universitare dedicată securităţii cibernetice, ce conține o gamă largă de discipline pentru formarea competențelor tehnice de specialitate, necesare integrării profesionale.” a scris Intelligence.sri.ro.

Dacă vă întrebați cine vor instrui viitorii apărători ai spațiului cibernetic românesc, aceeași revistă a SRI-ului vine cu un răspuns.

“Pentru creşterea calităţii procesului educaţional, la nivel universitar au fost întreprinse demersuri pentru accesarea de fonduri naţionale, comunitare şi norvegiene destinate înfiinţării unor laboratoare şi centre de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, urmând ca o parte din expertiza profesională să fie oferită de specialiști din cadrul Centrului Național Cyberint și al companiilor private.”

Concret, există doar patru programe de învățământ recunoscute de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Acestea sunt:

  • Programul postuniversitar “Securitatea Sistemelor Informatice” – Universitatea Babeș-Bolyai 
  • Proiectul „ProInfo – Human Resources Training in Informatics“ – Universitatea Ovidius
  • “Information Systems Security” – Universitatea “Lucian Blaga”
  • Cyber Security Master Program (English language) – Universitatea “Transilvania” din Brașov

5. Ajuți la tehnologizarea României

În multe zone din țara noastră există încă o reticență în ceea ce privește adoptarea noilor inovații de pe piață. Știți cum se spune, orice schimbare e dificilă. Însă, dacă vom reuși să creăm o bază de profesioniști în materie de securitate cibernetică, vom avea o tranziție mai rapidă.

Dacă Estonia, o țară care s-a eliberat de stăpânirea sovietică abia în 1991 a putut să își clădească un adevărat imperiu digital în aproximativ 15 ani, nu văd de ce nu am putea să îi urmăm exemplul. Astfel, am elimina coșmarul birocratic din România.

Sigur, marea diferență între România și Estonia este faptul că noi avem de aproximativ 20 de ori mai mulți cetățeni. Dar asta nu e o scuză, conform spuselor lui Florian Marcus, analist și prezentator la showroom-ul e-Estonia din Tallinn.

“Dacă ați putut face asta pe hârtie pentru toți acei oameni, veți putea cu siguranță să puneți la cale un centru de servere”, a fost răspunsul lui Florian Marcus, citat de Unfold Today,  la întrebarea “Ar putea să funcționeze modelul estonian pentru 3 milioane de locuitori?”

Trei milioane nu înseamnă douăzeci, însă dacă extrapolăm și cu puțin mai multă muncă, nu văd ce ne-ar împiedica.

6. Ai șansa să reprezinți România la nivel internațional

UE vrea să motiveze și să ajute la dezvoltarea viitorilor profesioniști pe securitate cibernetică. Pentru a realiza acest lucru, aceștia organizează anual “European Cyber Security Challenge”. ECSC este un campionat în care pasionații de cybersecurity sunt puși față în față cu situații critice din spațiul cibernetic. Totul pentru a-și dovedi iscusința în rezolvarea acestora.

Ultima campioană a fost chiar România, după ce a reușit să surclaseze, în finală, Italia, Austria, 

Germania, Regatul Unit, Polonia, Franța, Estonia, Danemarca și Portugalia.

7. Ești plătit foarte bine

Ca majoritatea joburilor din domeniul IT, vei avea un salariu generos. Media veniturilor din domeniul securității cibernetice se situează undeva între 90.000 și 150.000 de dolari pe an în străinătate. Asta s-ar traduce în cel puțin 7500 de dolari pe lună. În România, probabil nu vei avea un venit atât de ridicat. În orice caz, nu vei duce lipsă de finanțe.

Acum ai 7 motive pentru care să îți structurezi cariera pe domeniul securității cibernetice. Totuși, nu uita să nu alegi niciodată banii în defavoarea pasiunilor tale. Așează-te pe spate și cântărește fiecare alegere cu atenție.

Claudiu Pop
Claudiu Pophttps://www.unfoldtoday.com
Fondatorul Unfold Today și Euromanian.com.
RELATED ARTICLES

Most Popular