luni, noiembrie 4, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleSectorul de tineret: „Prioritatea 0 absolut”

Sectorul de tineret: „Prioritatea 0 absolut”

În ședința de Guvern din data de 7 septembrie 2021 a fost aprobată prima rectificare bugetară acest an (2021) având ca fundament reevaluarea PIB-ului. Astfel, au fost alocate sume suplimentare către diferite ministere, primele 4 dintre acestea fiind: Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor. Pentru ministerele relevante sectorului de tineret, precum Ministerul Educației sau Ministerul Tineretului și Sportului au fost alocate sume suplimentare nesemnificative, net inferioare în raport cu nevoile și problemele identificate.

Uniunea Studenților din România se declară profund dezamăgită de modalitatea în care s-a realizat rectificarea bugetară, prin care s-a demonstrat încă o dată faptul că sectoarele de educație și de tineret sunt neglijate de către conducătorii țării. Considerăm că lipsa suplimentării bugetelor, dar mai ales dezinteresul față de investițiile în aceste 2 sectoare într-o perioadă de instabilitate, atât politică, cât și sanitară, va avea ca rezultate directe creșterea ratei abandonului studiilor universitare, adâncirea prăpastiei dintre mediul universitar și cel profesional, lipsa programelor de reziliență post pandemică dedicate tinerilor și scăderea generală a calității învățământului universitar.

Calitatea precară a învățământului universitar, consecință a procesului didactic preponderent online, contribuie la scăderea credibilității proaspeților absolvenți în raport cu angajatorii. Cea mai eficientă soluție la această problemă este implementarea programelor de reziliență post pandemică, posibile doar prin investiție în acest sector. Ținând cont de creșterea alarmantă a ratei de infectare în România, modul de predare în următorii ani universitari este pus sub semnul întrebării, și astfel, problema mai sus menționată poate persista. În acest caz, subfinanțarea sectorului de tineret duce la imposibilitatea dezvoltării și implementării de măsuri preventive, precum recuperarea non-formală, ceea ce poate contribui mai departe la creșterea ratei șomajului.

Având în vedere începutul anului universitar, acesta este marcat de incertitudinea modului de predare. Tot mai multe universități propun reluarea activităților față în față pentru studenții care prezintă schema completă de vaccinare, dovada vindecării recente sau a unui test negativ. În lipsa unei finanțări, costurile de testare nu pot fi suportate de universități, acestea devenind problema studentului, lucru ce ar însemna o încălcare flagrantă a dreptului la educație garantat prin articolul 32 din Constituția României. Investiția în sectorul de tineret este singura soluție practică pentru această viitoare problemă.

 

Mai mult decât atât, învățământul „gratuit” presupune foarte multe costuri ascunse suportate de studenți. Aceste costuri sunt accentuate de contextul socio-economic actual. Astfel, rata abandonului studiilor universitare este în creștere, iar accesul la educație este pe punctul de a deveni un privilegiu.

 

Uniunea Studenților din România solicită o mai mare atenție îndreptată către învățământul superior din care să rezulte soluții și investiții concrete în infrastructură, digitalizare și eliminarea oricărei forme de subminare a gratuității învățământului impuse de contextul actual pandemic și de procesul de testare agreat de tot mai multe instituții de învățământ superior din România. 

 

De asemenea, Uniunea susține ferm creșterea finanțării pentru sectorul de tineret, grav afectat de perioada pandemică și ignoranța din partea guvernanților, reprezentată de investiții în proiectele de tineret, susținerea organizațiilor studențești de către autoritățile locale și crearea unui sistem de dezvoltare sănătoasă în societate. 

 

Asigurarea unui învățământ de calitate este o necesitate pentru România după mult timp în care acest aspect a fost tratat cu superficialitate, consecințele negative fiind evidențiate de rata abandonului universitar, care depășește procentul de 9%, de gradul de ocupare scăzut al locurilor de muncă de către tineri și de infrastructura instituțiilor de învățământ universitar din țară.

 

Susținem urgentarea investițiilor în procesul de digitalizare a educației în contextul anticipării unei noi perioade de desfășurare a activităților didactice în format online  (numărul cazurilor noi de infectare cu virusul SARS-Cov-2 ajungând la 2033 în data de 07.09.2021) și creșterea burselor de studiu alocate studenților pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime.

 

Statutul studentului în calitate de beneficiar direct și principal al procesului educațional universitar continuă să reprezinte o prioritate scăzută în perspectiva de viitor a actualilor decidenți politici. Dorim să încheiem discuția despre necesitatea majorării investiției în sectorul de tineret citându-l pe Aristotel : 

„Educația este un ornament în vremuri de prosperitate și un refugiu În vremuri de restriște.”

 

Partenerii noștri: Ministerul Educației și Cercetării, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Ministerul Tineretului și Sportului.

RELATED ARTICLES

Most Popular