Sebastian Stan la AIFF 2018: România va trebui să mă primească înapoi

0
357

AIFF sau American Independent Film Festival 2018, l-a avut ca oaspete de onoare în acest an pe actorul Sebastian Stan. Ce are în comun Bucky, din universul Marvel, sau Carter, băiatul bogat din Gossip Girl,  cu un festival de film din România? Filmul „I, Tonya”, în care Sebastian l-a jucat pe Jeff, soțul patinoarei Tonya Harding.

Sebastian Stan este un actor român care a plecat în America de la 12 ani, dar a părăsit țara în favoarea Vienei la opt ani. Deși este parte din universul Marvel încă de la începutul Căpitanului America, filmul pe care l-a promovat la festivalul românesc a fost „I, Tonya”.

„I, Tonya” este povestea de viață a Tonyei Harding (Margot Robbie), o patinoare care și-a sfârșit cariera în urma unui incident. Traumatizată, bătută și aflată într-o relație toxică ce părea fără sfârșit, Tonya a găsit curajul de a merge mai departe în cariera ei, trecând peste abuzul care era atât psihologic, cât și fizic din partea mamei și a soțului său (Sebastian Stan).

Însă, în final, eforturile depuse nu au ajutat-o și cariera ei a luat sfârșit datorită unui scandal în care a fost implicată. Adevărul din spatele faptelor nu a fost niciodată scos la iveală și dubla perspectivă din care sunt privite lucrurile lasă loc pentru interpretarea spectatorilor.

Pentru cine nu a văzut încă filmul, trailerul îl puteți urmări mai jos:

Recomand această peliculă cu căldură, în special celor care au un vis și se lovesc mereu de obstacole.

În cele trei zile petrecute în România după 13 ani, Sebastian Stan a vorbit despre experiența sa la filmări, despre copilăria sa, personajul din Avengers și Căpitanul America, bunici, părinți, a împărtășit momente de pe platourile de filmare cu fanii, a răspuns întrebărilor venite atât din partea fanilor, cât și a Andreei Esca și a Amaliei Enache și și-a petrecut câteva ore cu 500 de copii de la fundația Our Big Day Out, a cărei ambasador onorific este. A spus că „România va trebui să îl primească înapoi” și că superputerea sa e faptul că e român.

Plecarea sa cu o zi mai devreme (inițial, era programată pe 30 aprilie, dar a fost mutată pe 29) a fost un moment trist de ambele părți: întrebat despre când se mai întoarce și dacă mai vrea să se întoarcă, actorul a spus (cu lacrimi în ochi) „Am spart gheața. Am avut tot timpul așa o idee: să mă întorc, să mă întorc, să mă întorc și…”

Aici discursul a încetat din cauza lacrimilor. Și, pe bună dreptate, la fel este pentru toți cei plecați peste hotare cu iubire de țară, care și-ar dori să se întoarcă dar sunt anumite impedimente de natură profesională care nu le permit. Sebastian este unul dintre aceia care se regăsesc în situație și se mândrește cu naționalitatea sa peste tot unde merge, deși nu a îmbrățișat acest lucru în copilăria petrecută departe de casă.

Pe mine, participarea la acest festival m-a făcut să pun la îndoială anumite lucruri pe care credeam că le știu datorită filmului „I, Tonya”, o experiență cinematică poate unică. M-a făcut să mă întreb de ce stau fetele și femeile în relații toxice, care nu le aduc decât un bagaj de emoții negative? De ce unii oameni caută să se integreze atât de mult într-o societate mediocră, în loc să fie mândri de faptul că sunt diferiți? De ce viața ne lasă să ne plimbăm atât de departe și nu vrea să ne dea o șansă să fim noi înșine?

De asemenea, am văzut și cum arată un om „faimos” față-în-față. Nu am văzut, așa cum mă așteptam, aroganță sau acea faimă care face unii oameni să devină persoane diferite. Am văzut, în schimb, un om, așa cum e el: care râde și plânge și simte. Un om care a stat, poate, prea departe de casă atâta amar de timp și care își iubește fiecare fan în parte și își dorește să aibă timp pentru toți. Omul din spatele personajelor care e, de fapt, cineva umil și care nu poate crede câtă lume îl admiră.

American Independent Film Festival a fost un eveniment pentru care organizatorii și întreaga echipă ce s-a ocupat de buna desfășurare a lucrurilor merită un rând de aplauze. Pe mine m-a convins să merg și anul viitor și să văd ce inovații vor mai aduce în România odată cu 2019. Pe tine?

 sursă imagini&video: AmericanIFF (facebook&instagram), arhivă personală, imdb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.