Seară dedicată prieteniei dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti, în deschiderea Festivalului Clara Haskil de la Hamburg

0
326

• Trei seri memorabile, construite semantic în jurul numelui Clarei Haskil și a muzicii lui George Enescu și Dinu Lipatti – în cadrul ediției itinerante a Festivalului Internațional Clara Haskil de la Hamburg (29 septembrie – 1 octombrie 2016)
• Programul, pe www.hamburg.clarahaskil.ro / Intrarea este liberă
• Cea de-a III-a ediție a proiectului-mamă, Festivalul Internațional Clara Haskil, va avea loc la Sibiu, în perioada 29.10 – 05.11 2016 /www.clarahaskil.ro


Săptămâna aceasta, joi, 29 septembrie, la Hamburg, debutează prima ediție itinerantă a Festivalului Internațional Clara Haskil, cu o seară special, dedicată relației de prietenie dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Momentul artistic va fi susținut de actrița Anna Schieber, printr-o lectură publică a corespondenței dintre cei doi mari pianiști (o selecție din documentele aflate în arhiva Fundației Clara Haskil din Elveția), alături de pianiștii Alina Azario, Mauro Lo Conte și Hubert Rutkowski, care ne propun un repertoriu ce include Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Franz Schubert și, bineînțeles, Dinu Lipatti. Evenimentul are loc începând cu ora 20.00, la prestigioasa Laeiszhalle, Kleiner Saal.

Cea de a doua seară a Festivalului le propune iubitorilor de muzică clasică din Germania apropierea de muzica lui George Enescu, prin prezența pe scenă a violoncelistului de origine română Valentin Răduțiu, alături de pianistul de origine suedeză Per Rundberg – Valentin Răduțiu și Per Rundeberg sunt cei care semnează și prima înregistrare discografică a integralei lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu, o colaborare apreciată în nenumărate apariții editoriale de către critica internațională.

Programul serii include, de asemenea, lucrări de de Luigi Boccherini, Felix Mendelssohn Bartholdy și Béla Bartók. Concertul are loc la Mendelssohn-Saal, Hochschule für Musik und Theater, începând cu ora 19.30.

Cea de a treia seară a Festivalului continuă cu interpretări din George Enescu și Franz Liszt, în interpretarea Ralucăi Știrbăț, o pianistă de mare anvergură a repertoriului enescian – de la ora 19.30, la Mendelssohn-Saal – Hochschule für Musik und Theater.

Festivalul Internațional Clara Haskil – ediția Hamburg este finantat de Institutul Cultural Român prin Programul CentenArt, si are ca parteneri Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și Deutsch-Rumänische Gesellschaft. Intrarea la toate concertele plănuite pentru cele trei seri ale Festivalului este liberă. Inițiatoarea proiectului este pianista Alina Azario, cea care, în urmă cu doi ani, a lansat la Sibiu festivalul internațional de muzică clasică ce poartă numele remarcabilei pianiste de origine română Clara Haskil.

Cea de a treia ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil de la Sibiu va avea loc în perioada 29 octombrie – 5 noiembrie, pe scena Sălii Thalia. La fel ca și în anii precendenți, nume importante ale scenei muzicale internaționale sunt înscrise pe afișul ediției din acest an – programul official, pe www.clarahaskil.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.