Scrisul te face deștept

0
496

Tu când ai scris ultima oară într-un jurnal? Pare o întrebare lipsită de sens, dacă este să luam în calcul faptul că puțină lume mai deține astăzi un jurnal în care să-și noteze gândurile, sentimentele, trăirile. În locul vechiului carnet plin de poveste, găsim acum notițe în telefon sau documente în laptop. Acest lucru este, din punctul meu de vedere, un aspect trist și demoralizator. Tehnologiile ne țin captivi într-o eră modernă, într-o lume în care lucrurile sunt create pentru a ne scuti de eforturi suplimentare.

Cu toate acestea, pe cât de utile par să ne fie aceste tehnologii, pe atât de mult ne determină să uităm esența lucrurilor și bucuria fiecărei activități realizate prin muncă și efort mintal. Scrisul de mână face parte din această categorie ce a fost profund modernizată, însă ale cărei beneficii contribuie cu desăvârșire la dezvoltarea noastră intelectuală. Numeroase studii indică faptul că scrisul de mână ne face cu desăvârșire mai deștepți. Iată câteva argumente ce susțin acest punct de vedere:

  1. Scrisul ne ajută să avem o gândire clară și idei ordonate

Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase aspecte în ceea ce privește scrisul de mână.  În cartea sa, Why we write , Meredith Maran a intervievat o serie de scriitori pentru a descoperi care este motivul pentru care aceștia scriu. Aproximativ toate răspunsurile acestora au condus către același rezultat: scrisul oferă posibilitatea de a reflecta, digera și gândi într-o manieră profundă.

Joan Didion, autorul cărții Play it As It Lays a afirmat: ”Scriu pentru a afla ce gândesc, ce caut, ce văd și ce înseamnă”.

Cu siguranță ți s-a întâmplat de multe ori să consideri că ai înțeles în totalitate un concept însă, după ce l-ai așternut pe hârtie, să descoperi că ar fi mult mai multe aspecte ce ar trebui să le ei în considerare în ceea ce îl privește. Ei bine, acest lucru demonstrează faptul că scrisul de mână ne oferă posibilitatea de vedea lucrurile în ansamblu și, mai mult decât atât, de a reflecta asupra acestora pentru a găsi noi unghiuri prin intermediul cărora să înțelegem lucrurile. Concluzia pe care o putem desprinde din acest exemplu este aceea că, scrisul de mână ne permite să gândim mult mai în profunzime și să vedem lucrurile mult mai clar.

  1. Scrisul de mână ne ajută să absorbim informația și să învățăm semnificativ mai mult

Nu doar că vezi lucrurile mult mai clar atunci când le scrii, ci absorbi mult mai bine informația și înveți semnificativ mai mult atunci când îți notezi lucrurile pe care le descoperi. Acest lucru explică de ce studenții sau participanții la conferințe/meetinguri care își iau notițe învață mult mai multe lucruri decât cei care doar ascultă și nu își notează nimic din informațiile primite.

Un lucru extrem de interesant, potrivit unui studiu publicat de Pam Mueller și Daniel Oppenheimer de la Universitatea Princeton și respectiv Universitatea California, studenții care își notează informațiile pe hârtie învață mult mai multe decât cei care fac acest lucru cu ajutorul laptop-ului. Cercetătorii au descoperit că utilizatorii de laptop scriu aproape tot ce aud fără să se gândească prea mult la ceea ce scriu. În principiu, aceștia nu procesează înțelesul notițelor întrucât practică transcrierea, proces ce nu necesită o activitate cognitivă. Spre deosebire de aceștia, cei care își iau notițe de mână procesează altfel informația deoarece, datorită faptului că nu pot să țină pasul pentru a scrie cuvânt cu cuvânt ceea ce aud, aceștia ascultă cu mai multă atenție ideile pentru a le rezuma și a le scrie doar pe cele principale pe care, în final, le și rețin.

Concluzii

Beneficiile psihologice ale scrisului (folosind pix și hârtie) sunt precum beneficiile exersării. Nu observi rezultate imediate, însă transformarea are loc în mod inconștient. Atunci când scrii, ideile sunt cristalizate; emoțiile sunt examinate și chestionate, iar elementele de creativitate sunt conectate. Cu toate acestea, deși oamenii sunt conștienți de beneficiile pe care scrisul de mână le oferă, mulți îl evită. Cei care scriu, totuși, vorbesc și gândesc mult mai clar și, pe deasupra sunt și mult mai deștepți.

Personal, tind să dau dreptate acestor studii deoarece scrisul se numără printre cele mai mari pasiuni ale mele. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să vreau să scriu un articol prin tastarea cuvintelor într-un document însă, de tot atâtea ori am simțit că se pierde esența. Mecanismul tastării nu îmi permitea să îmi pun ideile în ordine sau să trec dincolo de cuvinte. De aceea, deși presupune un efort suplimentar, prefer să îmi aștern ideile pe hârtie pentru a obține o calitate a textului care să atingă așteptările cititorilor revistei IQool.

Sursă photo: cercetează.com

Sursă info: lifehack.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.