marți, decembrie 3, 2024
Recrutare IQool
AcasăȘcoala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Mehedinți”

Școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Mehedinți”

Inițiată în 2016 de Asociația MAIE, școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Mehedinți” își propune identificarea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu accent pe starea actuală a monumentelor istorice și direcțiile de intervenție necesare pentru o dezvoltare durabilă a întregii regiuni.

Cea de-a treia ediție este organizată în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și Primăria Comunei Balta

Perioadă

19 august – 1 septembrie 2019.

Unde are loc?

În satul Balta din comuna Balta, județul Mehedinți.

Cine poate participa?

Studenții facultăților de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing și comunicare din instituțiile de învățământ universitar din România.

Tematică

Ediția 2019 a școlii de vară le propune participanților să exploreze potențialul de dezvoltare culturală și turistică a satului Balta, județul Mehedinți,din prisma specializărilor pe care le urmează și în relație cu o serie de discipline complementare.

Abordare

Studenții vor avea prilejul să contribuie la valorificarea arhitecturii vernaculare specifice regiunii Mehedinți printr-o abordare strategică, multidisciplinară, sub îndrumarea specialiștilor în management cultural, arhitectură și antropologie.

În cadrul activităților teoretice și practice din programul școlii, studenții vor contribui la elaborarea unor modele de dezvoltare a unui ecomuzeu și vor fi implicați în restaurarea și reconvensia unei case tradiționale din satul Balta.

Activitățile de educație non-formală din cadrul școlii de vară le oferă studenților ocazia să pună în practică competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de studenți specializați în discipline conexe.

Partea practică va fi completată de conferințe și dezbateri coordonate de specialiști în domenii relevante, proiecții de film documentar, vizite pe teren de descoperire a obiectivelor de patrimoniu natural și cultural din zonă.

Activități

– documentare de teren (executare de planuri, schițe, fotografii, interviuri);

– elaborarea scenariilor de dezvoltare a ecomuzeului pe baza documentării realizate;

– dezvoltarea propunerilor privind restaurarea și reconversia unei construcții din satul Balta care va reprezenta primul pas în dezvoltarea ecomuzeului;

– participare la procesul de renovare a casei alături de meșterii (curățat tencuială, aplicare bait de protecție a pietrei,  șlefuit, lăcuit și vopsit tâmplărie etc).

– participare la procesul de design și realizare mobilier pentru casă pe baza propunerilor realizate;

– conferințe, ateliere și dezbateri cu invitații speciali, seri de film, vizite la obiective de patrimoniu material și natural;

Calendar

9 august 2019 – termenul limită pentru înscriere
12 august 2019 – publicarea listei de participanți selectați

Școala de vară: 19 august – 1 septembrie 2019

Transport, cazare, masă

Organizatorii vor asigura transportul (tur și retur), cu micobuzul, din Drobeta-Turnu Severin, precum și cazarea și mesele participanților, pe durata școlii de vară, în localitatea Isverna (pensiune și fosta primăria renovată).

Participanţii îşi vor asigura cheltuielile de transport până în Drobeta-Turnu Severin.

Extras

La finalul școlii de vară, participanții vor primi adeverințe de practică.

Înscriere

Studenții se pot înscrie online, până pe 9 august, prin completarea formularului disponibil aici.

Contact

Pentru întrebări sau informații suplimentare: contact@asociatiamaie.ro.

Mai multe informații despre școala de vară

Școala de vară are ca fundament și dezvoltă rezultatele primelor două ediții.

În 2016, participanții au documentat patrimoniul material al comunei Balta, contribuind la realizarea fișelor de monument și la realizarea raportului de cercetare al situației locuirii. În același timp, aceștia au realizat propuneri de revitalizare a trei ansambluri rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți.

În 2018, studenții au dezvoltat propuneri de restaurare a celor două case selectate pentru a fi restaurate în cadrul proiectului, au documentat patrimoniul imaterial al comunei și au contribuit la dezvoltarea expoziției intitulate Vitrina satului Balta, prezentată într-unul din spațiile renovate în cadrul proiectului.

RELATED ARTICLES

Most Popular