Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice!
Timp de 8 săptămâni, între 20 iunie și 2 septembrie 2022, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în muzeu. În această perioadă, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, în Sala Atelier precum și în grădina Muzeului Antipa!
Iată ce vor putea învăța copiii participând la Școala de Vară de la Antipa:
Modul 1: 20 – 24 iunie 2022
Ora păsărilor (coordonator: Dr. Angela Petrescu)
A venit vara și odată cu ea mult așteptata Vacanță Mare. Acum că aveți mai mult timp liber, vă invităm în parcul Muzeului Antipa să privim păsările, să le observăm zborul și truda zilnică pentru creșterea puilor! Cu pași ușori prin tufișuri, cu binoclul la ochi și determinatorul în mână, vom descoperi speciile de păsări care împart orașul cu noi.
Vă așteptăm, așadar, între 20 și 24 iunie la „Ora păsărilor”, primul modul al Școlii de Vară de la Antipa, unde veți afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au, sau ce mănâncă”.
Modul 2: 27 iunie – 1 iulie 2022
Planeta insectelor (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)
Știați că distrugerea habitatelor, poluarea chimică sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populațiilor de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste câteva zeci de ani Terra „planeta insectelor”?
Puteți afla răspunsul la aceste întrebări participând în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022 la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Cătălina Drăghici.
Modulul „Planeta insectelor” vă propune o trecere prin fascinanta lume a insectelor, prin activități practice în grădina muzeului și prin vizitarea colecțiilor entomologice. De asemenea, vom descoperi etapele necesare realizării unui insectar dar și de ce sunt importante tehnicile de preparare a insectelor.
Modul 3: 4 – 8 iulie 2022
Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan)
O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 4 – 8 iulie 2022 celor care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.
Micii naturaliști vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorința de a învăța, și astfel cursanții noștri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!
Modul 4: 11 – 15 iulie 2022
Curioasa și fascinanta lume a fluturilor (coordonator: Dr. Mihai Stănescu)
Vă invităm într-o scurtă călătorie de explorare a lumii fluturilor, în care veți putea afla amănunte interesante despre acest grup de insecte, ce cuprinde o zecime din totalul speciilor de animale cunoscute la ora actuală.
În timpul unei săptămâni de vacanță, din 11 până pe 15 iulie 2022, coordonatorul cursului, dr. Mihai Stănescu va dezvălui celor interesați câteva dintre secretele transformărilor prin care trec aceste insecte frumoase și delicate de-a lungul vieții lor, cum le putem studia, și ce putem afla în urma acestor studii. Într-un mod relaxant și distractiv veți afla câteva dintre secretele ascunse în spatele frumuseții acestor insecte și ce importanță poate avea bogăția de culori de pe aripile fluturilor pentru supraviețuirea și reproducerea lor.
În cursul acestei călătorii veți avea șansa să admirați o parte dintre colecțiile Muzeului „Grigore Antipa” care nu sunt expuse publicului și vă veți delecta urmărind zborul unor fluturi tropicali vii; veți urmări filmări inedite și veți vedea câteva dintre activitățile care susțin existența unei colecții fascinante, găzduită de cel mai mare muzeu de istorie naturală din România – toate acestea în ritmul unei altfel de școli din vacanța de vară.
Modul 5: 18 – 22 iulie 2022
Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)
Protejarea biodiversității este o problemă actuală, tot mai discutată. Dar în ce mod se realizează această protecție? Ce putem noi face efectiv în acest sens?
Din 18 până pe 22 iulie 2022, cei dornici să afle mai multe lucruri despre animalele ocrotite, în principal din fauna României dar și din lumea largă, vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „biologia conservării”, vor afla ce specii de animale din România sunt ocrotite de lege, în ce constă această ocrotire, cum se face ea și după ce criterii, precum și care sunt cauzele pentru care speciile ajung să aibă nevoie de protecție.
Sub coordonarea specialistului muzeului, dr. Alexandru Iftime, copiii vor descoperi cum să recunoască și să protejeze în natură speciile ocrotite de lege. În acest context, vor afla de ce amfibienii și reptilele sunt printre cele mai amenințate grupe de animale la nivel mondial, și de ce toate speciile lor din România sunt protejate.
Vor învăța despre specii ce trăiesc doar pe teritoriul României, precum speciile de pești aspretele sau roșioara de Pețea, despre cauzele periclitării lor și ce s-a făcut pentru a le salva. Vor descoperi echilibrul ce există între pradă și prădători în natură și ce se întâmplă dacă este perturbat. Vor afla despre unele din cazurile cele mai grave de periclitare din lumea animală, dar și despre cazuri fericite în care specii la un moment dat grav amenințate au fost „salvate” și aduse la o situație mai bună. Modulul va ridica și problema a ce putem face concret pentru a ajuta animalele ocrotite din România și de pretutindeni – și viața sălbatică în general.
Modul 6: 25 – 29 iulie 2022
Viața de parazit – traiul pe cârca altuia (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia)
Între 25 și 29 iulie vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia!” vom descoperi prin jocuri, prezentări și discuții cu specialiștii muzeului tainele căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum și ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale și vom afla cât de diverse și de ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit.
Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită „bunul” renume pe care îl au… sunt câteva dintre întrebările la care veți putea găsi răspuns participând la modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia”.
Modul 7: 22 – 26 august 2022
Necuvântătoare din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Petre Bogdan Matei)
Modulul „Necuvântătoarele din umbra omului”, susținut de Bogdan Matei, conservator și biolog cu o mare experiență în descifrarea tainelor comportamentului animal, dezvăluie celor interesați lucruri noi și interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizați: câinele, pisica, iepurele, dar și despre cele din gospodăria de la țară – vaca, oaia, porcul și chiar și cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.
Știați că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiți că în Evul Mediu declinul unei civilizații înfloritoare s-a datorat și prezenței calului în armata cuceritorilor! Unde și cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.
Modul 8: 29 august – 2 septembrie 2022
Crustacee sub lupă (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu)
Între 29 august și 2 septembrie, îi invităm pe copiii pasionați de explorări la malul mării să îmbrace halatul de cercetător și petreacă o săptămână alături de coordonatorii modulului „Crustacee sub lupă” – Dr. Ana-Maria Petrescu și Maxim-Jean Bâlcu.
Cursanții vor descoperi locuitorii palatelor de coral ale Pacificului, cârdurile de languste din marea Caraibilor sau micile crustacee îmbrăcate în haine multicolore!
Încântați de noile descoperiri, copiii vor cerceta toate micile amănunte ale viețuitoarelor cu carapace și antene, din mările calde și din corali, din abisul oceanelor, dar și din marea noastră, Marea Neagră.
Vă așteptăm cu drag!
Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 15 locuri/grupă.
După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro.
Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 10-15 locuri/modul, iar costul de participare este de 240 lei/modul/copil sau 430 lei/modul/2 frați, respectiv 430 lei/ 2 module/participant.
Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.
Vă așteptăm cu drag!
Sponsor principal: MOL România
Detalii: www.antipa.ro, pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa precum și pe pagina de Instagram: Muzeul_Antipa.