Schimbările subiectelor de la BAC, un dezastru al educației

  0
  2922
  Schimbările subiectelor de la BAC la română sunt pe cale să producă un dezastru

  Schimbările subiectelor de la BAC, un dezastru al educației

  Schimbările subiectelor de la BAC au născut discuții aprinse, atât printre elevii de liceu, cât și printre cei care deja au absolvit. Sunt acestea adevărate evoluții pentru învățământul liceal?

  Ce modificări au fost efectuate?

  Publicarea modelelor de simulare pentru clasa a XI-a a venit cu o surpriză. Subiectele de la limba română nu mai sunt cele cu care ne-am obișnuit. Schimbările subiectelor de la BAC sunt:

  1. Subiectul I valorează 40 de puncte și este compus din două părți a câte 20 de puncte.

  • „Un item semiobiectiv” – Acesta prevede cinci întrebări, care amintesc de cele de la primele subiecte de la proba la istorie. Una din cerințele modelului de simulare presupune indicarea efectului unei acțiuni. Ea imită, în mod ridicol, o întrebare identică nelipsită la examenul de istorie.

  Cu foarte puține cerințe de interpretare a unui text la prima vedere, aceste întrebări cer doar identificarea anumitor date din text. În acest caz, chiar și probele de Reading de la Cambridge FCE sunt mai dificile.

  De asemenea, textele de la subiectul I pot fi de orice tip, nu strict literare, ca până acum.

  • „Un item subiectiv de tip eseu” – Acesta este vechiul eseu argumentativ. Însă valorează cu zece puncte mai puțin decât înainte. Astfel, oamenii care nu pot produce judecăți de valoare, ci sunt capabili doar să le reproducă, vor avea posibilitatea de a lua măcar nota 8.

  2. Subiectul al II-lea este, de fapt, ultima cerință a subiectului I din modelele de până acum. Numai că, în loc de patru puncte, acest efort enorm de a redacta 50 de cuvinte – sau cinci rânduri, dacă aveați întrebări – îți va aduce zece puncte foarte muncite.

  3. Subiectul I și al II-lea vor fi comune pentru toate filierele.

  4. Subiectul al III-lea rămâne diferențiat, dar cu aceeași valoare de 30 de puncte. Însă monstruoasa limită de 600 – 900 de cuvinte, din care se subînțelegea că 600 de cuvinte nu ți-ar fi adus prea multe puncte, a fost înlocuită. Acum se cer doar 400 de cuvinte. Nici măcar o pagină jumătate. Ceea ce înseamnă că zece cuvinte sunt egale cu 0.75 de puncte.

  5. Dacă termini mate-info, o să observi că rezolvarea subiectelor îți va aduce doar 80 de puncte. Nu, nu sunt 20 de puncte din oficiu. Dar ar putea la fel de bine să fie. Zece puncte sunt acordate pentru redactare, adică ortografie și punctuație.

  Mai mult, dacă nu crezi că te vei descurca la subiectul al II-lea, nu te teme. Punctajul de redactare este acordat și dacă nu ai completat, de fapt, întreaga lucrare cu toate subiectele.

  Cum au fost primite schimbările?

  Elevii sunt foarte mulțumiți, cel puțin parțial, pentru că schimbările subiectelor de la BAC nu îi mai obligă să tocească, adică să memoreze și să reproducă integral informații. Vești șocante, dacă nu ai ajuns din mila profesorului până la BAC, ar trebui să fii capabil să înveți, nu să memorezi, anumite noțiuni și să alcătuiești singur o lucrare asupra unei opere. Nu este vina structurii BAC-ului dacă tu nu ești capabil să înveți și faci asemenea confuzii.

  Cu asemenea standarde, mai rămâne doar să ne întrebăm: ce se va întâmpla cu facultățile ale căror criterii de admitere sunt notele de la BAC?

  Notă: Schimbările subiectelor de BAC nu se vor aplica celor care termină anul acesta clasa a XII-a.

  sursă foto: hohotederas.com

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.