Schimb de tineri “Moving Together”- Mehadia, județul Caraș Severin

0
86

Asociația Ingens Risus implementează în perioada 21.08.2018 – 29.08.2018 schimbul de tineri “Moving Together” în Mehadia, județul Caraș-Severin. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus + și își propune să vină în sprijinul tinerilor din comunitățile de mici dimensiuni din România, Slovacia și Republica Cehă care manifestă dificultăți în înțelegerea altor culturi diferite de ale lor, prezentând convingeri limitative ce se traduc în stereotipuri. Această situație își are rădăcinile în faptul că educația interculturală este foarte puțin abordată în mediul formal de învățământ, astfel că evenimente de tip non-formal precum schimbul de față își propun adresarea problemelor de acest gen.

Printre obiectivele proiectului se numără:

  • creșterea capacității de adaptare la medii interculturale a celor 54 de tineri implicați prin utilizarea libertății de exprimare prin dans;
  • creșterea nivelului de toleranță și solidaritate față de alte culturi, precum și prețuirea diversității în rândul celor 54 de tineri,
  • sporirea implicării celor trei organizații partenere în activități internaționale menite să promoveze înțelegerea interculturală.

Toate metodele de învățare utilizate sunt non-formale, precum: prezentarea, brainstorming-ul, jocul de rol, dans, improvizație, implicarea activă a participanților în discuție, facilitarea grafică și cartografierea minții colaborative, studiu de caz; învățarea prin practică, masa rotundă și multe altele.

Proiectul își propune să contribuie la Strategia Uniunii Europene privind Incluziunea și Diversitatea prin favorizarea unui cadru prielnic pentru înțelegerea comună în rândul tinerilor și sporirea angajamentului față de incluziune și diversitate. De asemenea, prin intermediul proiectului se dorește promovarea Programului Erasmus Plus si oportunitățile pe care acesta le oferă tinerilor.