Scandal uriaș: televiziunea atacă vloggerii români

0
879
televiziunea atacă vloggerii

Se pare că există mari neînțelegeri între televiziune și vloggerii români. Mai precis, televiziunea atacă vloggerii cu orice ocazie și nu este deloc de acord cu munca prestată și postată de aceștia pe Youtube.

Ce s-a întâmplat?

Primul atac

Un atac lansat la adresa vloggerilor a fost în octombrie 2016, atunci când programul de știri Digi 24 a adus în platoul de filmare câțiva jurnaliști, printre care și doamna Ioana Ciurlea. Discuția a început din cauza unei întâlniri pe care un celebru vlogger din Republica Moldova și-a dat-o cu fanii lui, într-un mall din Iași. S-au strâns în jur de 350 de persoane, cei mai mulți fiind copii însoțiți de părinți și adolescenți. Toți strigau „Ilie!” și se pare că asta i-a amuzat pe jurnaliști. Imediat după dezbaterea incidentului din mall, Ioana Ciurlea concluzionează într-o manieră cât se poate de sinceră, drăguță și amabilă: Vloggerii „se înregistrează în fiecare zi, făcând nimicuri.” Însă este o concluzie care generează alte discuții. Doamna Ciurlea ia trei exemple de canale de Youtube, anume „ilie’s vlogs”, „iRaphahell” și „Selly”, atacându-le pe fiecare în parte. Toți jurnaliștii din platou susțin cu vehemență că persoanele respective nu fac nimic. Unul „linge cactuși”, altul „este regele (jocului) Minecraft”, celălalt se filmează timp de 13 minute, făcând nimic.

Da, emisiunea TV abundă în expresia „făcând nimic/ nimicuri”. În concordanță cu părerile jurnaliștilor din platou a fost gândit și banner-ul emisiunii : „Nimicurile care seduc puștii pe Internet”. Acum întrebarea mea este următoarea : Cum să spui despre un om că este un „nimic”? Digi 24 a exagerat și a surprins într-un mod neplăcut prin aceste răutăți gratuite. Dovada vie că televiziunea atacă vloggerii fără niciun sens.

televiziunea atacă vloggerii

Al doilea atac

Televiziunea atacă vloggerii din nou, de data asta cel care critică este faimosul Dan Capatos. Da, da, Capatos, cel care prezintă un show de noapte pe Antena 1. Totul s-a întâmplat recent, la începutul lunii aprilie a acestui an. Stimabilul, că altfel nu pot să-i spun, s-a luat fără nicio problemă de youtuberi, dorind în mod evident să stârnească un conflict între televiziune și vloggerii români. Le-a adresat multe jigniri în emisiune, precum că nu sunt amuzanți și nici nu fac divertisment de calitate. Totuși, putem sta liniștiți, divertismentul de calitate există. Emisiunea lui Dan Capatos „Xtreme Night Show” este definiția divertismentului de calitate. Amuzamentul la un nivel superior înseamnă bătăi în direct, dansuri lascive, nuditate și prostie întinsă la cote maxime.

Acum îl voi cita pe Capatos, mare atenție! „Este o problemă acum cu vloggerii. Vloggerii au impresia că sunt haioși, majoritatea dintre ei sunt niște triști, mâhniți.” Mai mult decât atât, publicul care îi urmărește pe Youtube este alcătuit din „niște demenți”. (Te-ai uitat vreodată la Ilie’s vlogs? Vezi că ești dement, du-te la spital.) Demenți sunt ăia care se pot uita la show-ul tău de noapte, dragă Capatos.

De ce televiziunea atacă vloggerii?

Întrebarea firească a tuturor oamenilor va fi: „De ce?” De ce au ajuns vloggerii să fie înjosiți de jurnaliști și prezentatori TV? Acești youtuberi nu au greșit cu nimic, doar postează videoclipuri sub formă de episoade din viața lor. Nu înțeleg ce îi deranjează pe „mai marii televiziunilor” la video-uri ca „Cum să copiezi fără să fii prins?”, „De ce nu îmi plac filmele horror” sau „Am hrănit găinile cu McDonald’s”.

televiziunea atacă vloggerii

Persoanele publice au lăsat de înțeles în urma discuțiilor purtate că vloggerii nu fac nimic, se filmează doar pentru că se cred interesanți, iar divertismentul pe care ei îl promovează este de cea mai proastă calitate. Ce este bine de știut și persoanele de la TV nu înțeleg este că acești youtuberi se adresează unor categorii de vârstă. Adică videoclipurile lor nu sunt destinate tuturor, așa cum nici programele de știri nu sunt interesante pentru niște copii de 7 ani. Fiind adulți se poate și e normal să nu le placă activitatea unor adolescenți care fac vlogging, dar până la jigniri și ironii e cale lungă.

Dar trebuie să existe un motiv pentru această ură. Și l-am găsit. Televiziunea este speriată de faptul că lumea migrează către Internet.

Emisiunile TV pierd teren, în avantajul Youtube-ului, a mediului online, în general. Iar acești „triști, mâhniți” vloggeri le fură publicul, rating-ul le scade considerabil. Pe scurt: televiziunea se simte amenințată, este în pericol. Viitorul e în mâinile Internetului, din ce în ce mai puțini oameni aprind televizorul ca să urmărească o emisiune sau jurnalul de știri. Tot ce vrei să știi, chiar și ce nu vrei să știi se află pe Internet, TV-ul își pierde din importanță. Asta au observat și oamenii care lucrează în televiziune. Și acum atacă oamenii Internetului, sperând că o să-i determine să-și înceteze activitatea. Îi desconsideră, le adresează apelative rușinoase, precum „lingător de cactuși”. Păi cum altfel să-și recâștige publicul demult pierdut?

Apropo, „nimicurile” societății (cum adoră televiziunea să numească „comunitatea de vloggeri” din România) au dat dovadă de mai multă inteligență și bun-simț decât „comunitatea” voastră de jurnaliști și prezentatori, atunci când au răspuns acestui atac.

Este cât se poate de clar. Nu poți să îi faci rău unui om care nu ți-a greșit cu nimic. Dar, iată că televiziunea atacă vloggerii cu un motiv, le e îngrozitor de frica de ideea de a-și pierde telespectatorii. Ei bine, orice ar face, tot îi vor pierde. Deci, aș spune să le dea mai multe șanse tinerilor de pe Youtube, căci ei sunt viitorul.

Ca de final, vă las aici opiniile vloggerilor Selly și Mikey Hash privind acțiunile televiziunilor.

Surse foto: paginademedia.ro, youtube.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.