Satul transilvănean Viscri – în topul celor mai frumoase destinații
Viscri este un sat din comuna Bunești, județul Brașov. A devenit cunoscut în întreaga Europă după ce prințul Charles și-a lăsat amprenta în acest loc, cumpărându-și o casă în 1996. Satul lui Charles – cum a fost botezat satul Viscri – este vizitat anual de peste 15.000 de turiști, majoritatea străini. Aici este adăpostită cea mai spectaculoasă biserică săsească, fiind una din cele șase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO.
Satul vechi de sute de ani este lipsit de termopane sau culori țipătoare ale caselor și funcționează după reguli proprii.
„Un sat mic poate oferi elemente de aventură, noutate, frumusețe, precum și un sentiment de descoperire a istoriei. Faptul că știi că sunt acolo de atât de mult timp și nu au fost încă «descoperite» îți trezește spiritul și îți aduce un sentiment de pace“, a declarat scriitoarea Sylvie Bigar pentru businessinsider.com, despre satul Viscri.
În Viscri mai găsim, bine conservată, una dintre cele mai pitorești și – în pofida dimensiunilor nu prea mari – monumentale cetății țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII. Particularitățile monumentului au preocupat pe mulți cercetători, iar enigmele lui au putut fi dezlegate abia prin săpăturile întreprinse în 1970-1971 de către arheologul Mariana Dumitrache.
Până să ajungi la fortificație, privirea îți e furată de câteva porți de care atârnă câțiva zeci de ciorapi groși de lână. E o specificitate a locului: indiferent că-i iarnă sau vară, localnicii vând ciorapi și papuci de casă din lână. E vorba de un proiect inițiat prin anii ’90 de doi nemți stabiliți aici.
Șosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de șosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de șosete, mănuși, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă, care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată țara.
În ultimii ani au înflorit pensiuni și restaurante, înzestrate cu produse tradiționale. O noapte de cazare la Viscri costă între 40 și 60 de lei. Veți dormi în case țărănești cu saltele din paie și vă veți încălzi doar la foc de lemne. În plus, nu ratați bucatele tradiționale pregătite de săteni doar din produse BIO.
Acest sat saxon a avut norocul de a deveni beneficiarul Fundației Mihai Eminescu Trust, o organizație non-profit înființată de Prințul Charles, având ca obiectiv protejarea patrimoniului Transilvaniei.
Cu toate că numără puțin peste 1000 de locuitori, Viscri a ajuns de la un sat izolat la o veritabilă atracție turistică.
surse info și foto: adevărul.ro, historia.ro, wikipedia.ro