duminică, decembrie 10, 2023
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăConcerte si muzicăȘapte cântece inspirate de cărți (pe care merită să le asculți)

Șapte cântece inspirate de cărți (pe care merită să le asculți)

Cu toții știm că arta își poate găsi inspirația în multiple locuri. Avem în lume picturi inspirate de mitologie. Putem găsi cărți care nu ar fi existat dacă alții nu-și foloseau pensulele. Dacă stăm să ne gândim, este posibil să găsim și opere muzicale care și-au găsit muza în culorile întinse pe o pânză de alții. Avem cărți care sunt inspirate de anumite aspecte din istorie sau din viața de zi cu zi. La fel și muzică inspirată de cotidian. Sau cântece inspirate de cărți…ori poezii, depinde de caz.

Dar oare ce piese inspirate de cărți am putea asculta?

  • Kate Bush – Wuthering Heights

Indiferent că îți place sau nu, este imposibil sa nu fii familiarizat cu La răscruce de vânturi. Sigur ai apucat să citești cartea lui Emily Bronte – sau cel puțin o parte din ea – fie obligat de circumstanțe, fie din proprie inițiativă.

Nu știu însă cât de familiarizat ești cu această piesă din 1978. Dacă o știi….mă bucur pentru tine. Dacă nu….ți-o recomand, fiindcă atmosfera din cadrul ei mi se pare potrivită cu atmosfera operei.

  • The Cure – Killing An Arab

…nu, al doilea titlu din lista celor șapte cântece inspirate de cărți nu are nicio legătură cu islamofobia. E doar o trimitere la romanul Străinul, scris de Albert Camus. Care da, are inclus în cadrul acțiunii și uciderea unui arab, dar nu pe considerente etnice.

  • Editors – No Sound But The Wind

….și acum o să fim puțin blocați între două lumi. Pentru că da, există mai multe variante ale cântecului.

Una dintre cele mai vechi poate fi găsită pe coloana sonoră a celui de-al doilea film din seria Twilight, New Moon. Cea mai recentă apare pe cel mai recent material al grupului indie rock britanic, Violence. Ambele au însă un lucru în comun: îți dau senzația că ești prins într-o lume post-apocaliptică. Mai precis cea din The Road, un roman al scriitorului american Cormac McCarthy.

  • Fleetwood Mac – Rhiannon

Ce se întâmplă când mitologia galeză se întâlnește cu literatura? Iese o carte numită Triad, scris de americanca Mary Bartlet Leader. Opera intră apoi pe mâinile lui Stevie Nicks, parte a grupului menționat în subtitlu….care scrie o piesă despre asta, fără a ști – în primă fază – că există o zeitate cu același nume.

  • Franz Ferdinand – Ulysses

….da, originile celui de-al patrulea nume din lista celor șapte cântece inspirate de cărți sunt evidente. Compoziția trupei scoțiene este inspirată de Ulise, a lui James Joyce.

  • Radiohead – Exit Music (For A Film)

Bine, acesta nu ar fi singurul cântec al celor cinci din Oxford care și-a luat inspirația din lumea literară. Articolul de față ar fi putut să facă trimitere la două piese ale lor: 2+2=5, inspirată de 1984, cartea lui George Orwell…și cea menționată mai sus, care nu ar fi existat fără una dintre cele mai celebre creații ale lui William Shakespeare, Romeo și Julieta. Și nici fără adaptarea ei cinematografică din 1968.

Dar de ce e Exit Music (For A Film) cea abordată în acest articol? Deoarece pune din plin accentul pe caracterul, în esență, tragic al operei, fără a muta atenția de la povestea de dragoste dintre cele două personaje. Și pentru că reușește să rămână un cântec minunat – atât prin instrumental, cât și prin prestația vocală a lui Thom Yorke – în ciuda faptului că tot ce-l înconjoară e depresiv.

  • Wolf Alice – Lisbon

Știți filmul The Virgin Suicides, nu? Sau, mă rog, Sinuciderea fecioarelor, dacă ar fi să luăm în considerare titlul în română. Ei bine, el a fost bazat pe o carte scrisă de americanul Jeffrey Eugenides și publicată în 1993. Iar ultimul titlu de pe lista celor șapte cântece inspirate de cărți poate fi interpretat ca fiind împărțit între două perspective: cea a surorilor Lisbon, care se sinucid, și cea a băieților din vecini, care sunt fascinați de ele.

Dacă ați avea oportunitatea să scrieți un cântec inspirat de o carte, voi ce operă ați alege?

sursă foto: australianbeasts.com

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular