nu-publicati-pana-nu-completam-slabire-de-vis-efecte-secundare-de-cosmar-pastila-minune-face-victime_size1

E complicat să fii femeie. Fără să ne dăm seama, ne-au fost implementate niște idei, concepte absurde, care până în ziua de azi ne dau bătaie de cap. Societatea se așteaptă ca noi, femeile, să fim perfecte, fără cusur, cu alte cuvinte, ca trase prin ac. Tot ce contează în ziua de astăzi este imaginea. Dacă nu arăți ca scoasă din revistă, nu e OK. Perfecțiunea, din punctul meu de vedere, nu există. Atunci când te simți bine în propria piele, când esti mulțumit de propriul corp, atunci poți să spui că ești perfect, indiferent de ce cred ceilalți. În zadar încercăm să atingem perfecțiunea, cu toate că nici măcar nu suntem siguri care e ea. Pentru fiecare dintre noi perfecțiunea are un sens diferit. Trebuie să existe o limită până unde poate merge această obsesie a noastră, iar aceea este atunci când îți pui propria viață în primejdie. Un lucru care ne caracterizează pe noi, femeile, este lipsa rabdării. Și nici în privința slăbitului nu se face vreo excepție. Mai ales că în această perioadă ispitele vin din toate părțile: încep cu masa de Crăciun și continuă cu Revelionul. De aceea ne dorim ca totul să se întâmple pocnind din degete, să avem o siluetă de viespe de la noapte la zi. Un proverb american spune așa: „see the forest for the trees,” adică noi nu vedem pădurea din cauza copacilor. Suntem atât de concentrate pe dorința noastră de a slăbi și de a arăta bine încât nu vedem, sau, ce e mai grav, ignorăm pericolul care ne pândește, luând aceste pastile. Bineînțeles, cel mai simplu este să alegem calea cea mai ușoară pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Ce ne spun medicii despre aceste „pastile minune”?

Medicul nutriționist Corina Zugravu a declarat, pentru realitatea.net: „Pastilele de slăbit nu sunt o categorie unitară de produse. Există medicamente de slăbit indicate strict de medicul specialist şi care pot avea diverse efecte adverse sau suplimente alimentare de slăbit, care se vând fără reţetă şi care şi ele pot avea efecte adverse.”

Dr. Șerban Damian, absolvent al Facultatii de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila,” București, a declarat într-o emisiune de pe TVR2, despre consumul de pastile și ceaiuri pentru slăbit: „Din nefericire pastilele de slăbit sunt foarte populare. Au trecut pe la mine zeci, poate sute de persoane (în general de sex feminin), care au slăbit la un moment dat al vieții lor cu o astfel de «capsulă de slăbit.» Bineînțeles, ulterior s-au îngrășat mult mai rau. Iar ca bonus s-au ales și cu probleme de sănătate.” Discuția de la TVR2, a fost generată de o întâmplare nefericită – „o adolescentă din Iași a ajuns la spital după ce un an a consumat SuperSlim. Tatăl ei a dus la un laborator pastilele respective și s-a constatat că ele conțin pe lângă plantele scrise pe cutie și sibutramină. După cum probabil vă aduceți aminte, sibutramina a fost suspendată de pe piața farmaceutică, nu pentru că ar fi o «otravă,» așa cum se obișnuiește a se exagera, ci pentru că un studiu a arătat că beneficiile ei sunt prea mici în comparație cu riscurile. E o decizie temporară și doar în Europa. Nu fac lobby pentru sibutramină, dar ma irită exagerările tembele ale unor «naturiști.»”, adaugă doctorul.

Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. – Facultatea de Educație Fizică și Sport, USH, consultant nutriție – centrul de slăbire și consultanță nutrițională „Natural Silhouette” atenționează: „Medicamentele pentru slăbit reprezintă o atracție pentru multe persoane, în special pentru femei, în dorința lor de a-și suprima pofta de mâncare exacerbată sau de a obține un efect laxativ. Atât timp cât aceste medicamente sunt administrate sub directă observație medicală, nu există niciun fel de risc. Altfel, folosirea permanentă a acestor medicamente creează dependență, duce la dereglări de metabolism, tulburări de ritm cardiac și afective, edeme, etc. Medicamentele de slăbit apărute pe piață se descriu ca și consumatori de grăsime, însă aceste produse pot conține efedrină și pseudo-efedrină, care au potențiale efecte negative asupra sistemului nervos central și a celui cardiac.”

Cine poate lua pastilele de slăbit?

Folosirea medicamentelor de slăbit trebuie supravegheată de un medic specialist și este recomandată, în primul rând, persoanelor cu indicele de masă corporală peste 30 și nu reprezintă complicații (diabet, boli cardiovasculare, epilepsie, glaucom) și persoanelor care au indicele de masă corporală sub 27, dar prezintă unele complicații cronice, cum ar fi diabet sau hipertensiune arterială.

Riscurile pilulelor de slăbit:

Dependență: în multe cazuri s-a observat apariția unei stări de dependență față de aceste medicamente de slăbit. Este obligatorie supravegherea unui medic specialist pe durata tratamentului.

Toleranță: s-au înregistrat situații în care, după un număr de luni, șase de obicei, ritmul scăderii în greutate se diminua și numărul de koligrame pierdute scădea de asemenea, situație în care medicii spun că organismul s-a obișnuit cu medicamentul.

Efecte adverse: ca orice medicament și produsele de slăbit au efecte adverse, în general tolerabile, deși unele pot fi neplăcute: hipertensiune arterială, transpirație abundentă, constipație, insomnie, sete excesivă, dureri de cap și amețeli, senzația de gură uscată, anxietate. Pot fi înregistrate și dezechilibre electrolitice (variaţii ale ionilor sangvini cu hipo/hipernatremie, potasemie). de asemenea greaţă, cefalee, bufeuri pot apărea şi ele ca efecte în urma consumului acestor pastile. În caz de supradozaj, pot apărea atacuri de panică, depresie, dereglări de metabolism, diaree instantanee.

Cea mai bună metodă pentru a slăbi rămâne cea tradițională și, anume, practicarea unui sport cu regularitate. În paralel cu o dietă echilibrată, fără înfometare și fără excese, rezultatele vor fi uimitoare și de durată. Nu numai că nu vei mai avea probeme de sănătate, dar corpul tău va arăta mult mai armonios. Zicala românească: „Sănătatea e mai bună decât toate” nu trebuie privită ca un clișeu, ci luată ca atare, pentru că, într-adevăr, fără sănătate nu poți ajunge nicăieri. Fiind sănătoasă, poți să duci la îndeplinire fiecare dintre planurile pe care le ei. Trebuie să încetăm căutarea aceasta disperată a perfecțiunii și să începem să ne iubim pentru cine suntem.

 Redactor: Roxana Ursu

Sursă foto: perfecte.ro