Să rămâi în România sau să pleci în străinătate?

0
755

În această perioadă, în România, apele nu sunt tocmai liniștite. Și nici nu are cum să fie altfel. Nu după ce o asemenea tragedie a răpit viața atâtor tineri. Evenimentele din ultima vreme, moartea polițstului și carnagiul din Colectiv, au stârnit furia poporului român. S-ar zice că nici nu au trecut 25 de ani de la Revoluție. Peisajul este aproape același: o mulțime de oameni sătulă de nedreptăți.

Toată lumea își dă cu părere cu privire la agitația acestor zile. Unii cred că plecare unor politicieni din anumite funcții nu înseamnă nimic, alții din contră.

Cunoaștem nivelul de trai din țara noastră. Comparativ cu Occidentul, salariile românești sunt minuscule. În plus știm cu toții cam care sunt zvonurile cu privire la găsirea unui job bine plătit. Se spune că fără nepotisme, fără compromisuri, nu reușești. Din proprie experiență, asta nu o știu încă. Rămâne să descopăr dacă este adevărat sau nu!

În acest caz mă întreb, ce trebuie să facă un tânăr ? Să rămână în România sau să plece unde o vedea cu ochii în căutarea unui trai îmbelșugat din punct de vedere financiar? Asta este o întrebare care mă chinuie de zile bune. Recunosc, nu dețin răspunsul. Nici măcar eu nu știu ce voi alege, cu atât mai puțin sunt capabilă să dau sfaturi altora.

Presupun că situația diferă de la caz, la caz. Înainte de a lua o asemenea decizie. Fiecare tânăr trebuie să cântărească bine lucrurile. Să pună în balanță avantajele, dezavantajele, iar mai apoi să tragă o linie. Cu alte cuvinte, cum ar spune teoria realistă- să acționeze în funcție de logica cost-beneficiu. Na, uite că ceea ce învăț zi de zi la facultate, și pare complet inutil în viața reală, se poate până la urmă pune și în practică. Măcar una dintre numeroasele teorii este valabilă și pentru altceva decât lucrările științifice!

Dar să revenim la subiectul nostru sau mai pe românește spus, la oile noastre. Când te hotărăști să părăsești România definitiv trebuie să iei în calcul că într-un fel sau altul îți vei lua rămas bun nu doar de la EA, țara în care te-ai născut. Îți vei lua rămas bun și de la o bună parte a sufletului tău, al tradițiilor, al obiceiurilor, al meleagurilor natale, al prietenilor și al familiei, nu în ultimul rând.

Desigur că vei avea concedii, dar mereu vei fi prins între două vieți-aici și acolo. Cu ocazia fiecărei sărbători vei descoperi că ceva tot îți lipsește, că nu este la fel ca atunci când în ziua de Crăciun te trezeai în casa cea călduroasă și primitoare a bunicilor tăi. Vei descoperi că nu vei mai putea simți mirosul îmbietor al bunătăților pregătite de bunica, nu te vei mai putea bucura de simplitatea unei plimbări în natură, avându-l la braț pe bunicul.

Pe de altă parte vei avea o situație financiară bună. Îți vei putea permite o mașină scumpă, haine și parfumuri de calitate ori nenumărate bijuterii. Plata facturilor nu va mai reprezenta principala ta problemă. Cu puțin noroc vei găsi și o persoană sau două care să îți fie prieteni. Sau mă rog, cel puțin să fie dornici să te însoțească de câteva ori pe lună la cinema, teatru, shopping ori oriunde altundeva vei mai dori tu. Viața de la oraș nu se compară cu cea dintr-un sătuc liniștit. Asta se știe. E valabil și la noi, în România. Darămite viața într-un oraș imens, dintr-o țară străină. Îți spun eu, cu siguranță vei fi absorbit de marea de oameni. Iar timpul va trece cu o viteză incredibilă.

Două vieți complet diferite. Depinde doar de tine ce îți dorești. Viața noastră poate fi oricum dorim noi, trebuie doar să ne hotărâm spre ce direcție o luăm. Așadar, tinere, decizia îți aparține. Ești la început de drum, poți face oricum crezi de cuviință, poți alege stilul de viață care te caracterizează cel mai bine. Un lucru să nu uiți însă, asumă-ți alegerea.

sursa foto: cyd.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.