ShareFood

Uniunea Europeană are o problemă semnificativă cu risipa de mâncare. Anual, 88 de milioane de tone de mâncare sunt aruncate în cele 28 de state membre. Acestea provin, cel mai adesea, din gospodării (53%), dar se mai regăsesc în serviciile de procesare (19%) și în industria de servicii alimentare (12%). La asemenea cifre medii, nu ar trebui să ne mire ideea că există mâncare irosită și în România…chiar dacă nu avem numerele exacte pentru a evalua dezastrul. Singurul lucru pe care am putea să îl facem ar fi să ameliorăm situația. Cum? Păi una dintre modalități ar putea fi ShareFood.

Ce este ShareFood?

După cum spune și numele, ShareFood este o aplicație care își dorește să reducă risipa de alimente. Ea își propune să creeze o rețea cu dublu beneficiu. Adică să lege persoanele juridice din zona alimentației publice, firmele de catering, hypermarketurile și restaurantele care doresc să doneze mâncarea care nu a fost consumată.

ShareFoodCine pot fi beneficiarii? Asociațiile, organizațiile sau instituțiile care au ca scop susținerea persoanelor defavorizate dintr-o comunitate. Printre acestea se pot număra șomerii, tinerii, copiii, cei cu o situație materială precară, vârstnicii, persoanele fără adăpost, cei abandonați sau oamenii cu venituri reduse.

Cine stă în spatele aplicației?

Aplicația ShareFood este proiectul ONG-ului clujean O Masă Caldă. Organizația a fost și ea creată, bineînțeles, cu scopul de a combate risipa de hrană. Obiectivul fusese integrat în modul prin care membrii organizației făceau cumpărături pentru bucătăriile în care le găteau beneficiarilor.

Astfel, s-a creat o rețea de producători (restaurante, magazine mari și mici, producători, firme de catering) și beneficiari (organizații non-guvernamentale, centre de zi sau de găzduire permanentă, instituții care oferă servicii sociale).

Unde poate fi găsită? Cum funcționează?

Poți găsi ShareFood pe orice dispozitiv care funcționează cu sistemul de operare Android. Orice cerere de creare de cont va trece prin mâinile administratorului ei, care va trebui să verifice corectitudinea datelor înscrise după Codul de Identificare Fiscală.

ShareFoodDeși ShareFood a fost creat în Transilvania, el poate fi accesat la nivel național. Până acum, au existat cereri de validare de conturi de donatori și beneficiari atât de la Cluj, cât și din Bistrița și Târgu Mureș. Acestea vor mai continua, în mod sigur, să vină și din alte orașe în care ONG-ul O Masă Caldă își desfășoară activitățile, precum București, Satu Mare, Adjud sau Constanța.

surse info: europa.eu, romania-insider.com, ziuadecj.realitatea.net, omasacalda.ro

surse foto: ziuadecj.realitatea.net, radiocluj.ro, ziardecluj.ro, transilvaniareporter.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here