sâmbătă, aprilie 20, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipS-a închis cafeneaua Alandala

S-a închis cafeneaua Alandala

Ziua de 21 ianuarie a fost marcată de un anunț postat pe pagina de Facebook a cafenelei Alandala, în care se anunța încetarea activității acesteia.

Cu toate că își recunosc meritele în crearea unui spațiu destinat exprimării libere pentru artiști din diferite domenii, proprietarii cafenelei de pe strada Aurel Vlaicu susțin că sunt împiedicați să mai funcționeze din cauza unei anchete jurnalistice.

Mai precis, un bloc aparținând Regiei Autonome ,,Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS), aflat în apropiere, este vizat de un reportaj al publicației Gândul, referitor la acordarea ilegală de locuințe ale statului unor politicieni.

074a4a5fc2427dc285e8b9b385e9321f_metropotam

Postarea continuă prin a menționa că, încă de la deschidere, proprietarii au fost supuși la presiuni din partea unei locatare din clădirea menționată anterior, care își dorea închiderea localului cu orice preț. Aceasta suna frecvent la poliție pentru a reclama diverse lucruri, precum zgomotul sau ceea ce textul clasifică drept „alte motive aberante”.

Autorii aduc însă de partea lor un control al Gărzii de Mediu, care a constatat că nu există o depășire a nivelului de zgomot, dar și controalele efectuate după incendiul din clubul Colectiv, care au dovedit, încă o dată, că activitatea localului se desfășoară în mod legal.

Cu toate acestea, declarațiile oamenilor legii conform cărora cafeneaua s-a ales cu un dușman „cu relații influente” și cu legături în sfera politică au ajuns să devină reale pentru deținătorii localului, care au primit o declarație de suspendare a activității localului din partea Primăriei Sectorului 2.

Anunțul se încheie printr-un apel la denunțarea abuzurilor și favoritismelor, dar și la susținerea proiectelor mici și a ONG-urilor care își propun să schimbe societatea, cât și la susținere reciprocă. Echipa din spatele cafenelei Alandala anunță că munca lor din ultimii trei ani s-ar putea concretiza într-un nou proiect și cu o promisiune, mai mare sau mai mică, a unei noi locații.

Cu toate că ultima mea vizită in cadrul cafenelei a fost în decembrie 2013, nu pot spune că nu mi-a plăcut localul. Din contră, îl consider a fi un loc colorat de care mă leagă niște amintiri frumoase, așa că mă întristează să aud că a fost închis fără un motiv prealabil.

Cât despre presiunile de închidere a localului, mi se par de o lașitate enormă. Într-o lume ideală, nu văd cu ce te-ar amenința un spațiu creativ minuscul. Nu vreau însă să dau cu presupusul referitor la favoritisme și la vecina dificilă. Sper ca Alandala să poată funcționa chiar și într-un alt loc sau, dacă nu este posibil, doar sub formă de proiect.

Căci, în fond, speranța moare ultima. Dar speranța pentru schimbare putem s-o cultivăm doar noi.

sursă foto: facebook.com, metropotam.ro

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular