PRIME România a organizat între 8 şi 10 mai cea de-a XI-a ediție a Congresului Național al Studenților la Comunicare, cu tema „Neuromarketing”, la Casa de Cultură a Studenţilor București.

Prima conferință, „Introducere în Neuromarketing”, a debutat printr-o prezentare a Anei Iorga (Managing Partner, Lemon Studio, Founder Buyer Brain), care ne-a prezentat domeniul neuromarketingului, un concept nou apărut în lumea marketingului și advertisingului. Ana a prezentat neuromarketingul ca pe un rezultat al evoluției cercetărilor tradiționale, ce are ca scop preîntâmpinarea nevoilor companiilor de a se plasa cât mai sus din perspectiva așteptărilor consumatorilor.

În cadrul studiului de caz Apicola Costache, Valentin Dănilă (Director Financiar, Apicola Costache) a vorbit despre studiul de neuromarketing realizat de Buyer Brain pentru Apicola Costache și consecințele acestuia.

10262152_10152112114418616_8082432916969097900_n

În cea de-a doua conferință,  speakerii invitați, Dragoș Cîrneci (Senior Consultant, Head of Brain Institute, Synergon Consulting), Andrei Radu (CEO&Founder GpeC),   și Alexandru Negrea (Head of Facebook, Spada) au discutat despre neuromarketingul ca o nouă cale de cunoaștere a consumatorului. Dragoș Cîrneci ne-a prezentat metodele de cercetare din neuromarketing dintre care amintim: RMN Funcțional, EEG, eye tracking și a insistat pe desființarea miturilor referitoare la faptul că RMN-ul radiază, că neuromarketingul este o metodă de manipulare, sau că prin această metodă nu este respectată viața privată. În cadrul acestei conferințe ne-au fost prezentate de asemenea, exemple de reacții ale activității cerebrale, ca urmare a vizualizarii unor scene video.

1621966_10152110104543616_1715184928152632249_n

În cadrul conferinței  „Neurodesignul în publicitate și PR”, Eugen Tarța (Senior Radiologist Univ. of Medicine and Pharmacy ”Carol Davila”), ne-a vorbit despre părțile cerebrale ce pot fi incluse în procesul de neuromarketing și conexiunile dintre acestea, iar Ștefan Liuțe (Strategy Director, Storience) a continuat această discuție, prezentând bazele neurobiologice ale preferinței pentru brand. Dora Tița (Client Service, Daedalus Millward Brown) a vorbit despre facial coding, unealta neuroștiinței în a măsura răspunsul emoțional generat de reclame, iar Georgiana Manea (Client Service ISRA Center) a încheiat conferința printr-o prezentare despre folosirea eye trackingului în cercetarea de marketing și rolul poziționării produselor în magazine.

Conferința a fost urmată de studiul de caz, în cadrul căruia Eugen Tarța a vorbit despre marketingul senzorial, dar și despre metodele folosite în neuromarketing și impactul pe care le au acestea la nivelul creierului uman.

In cadrul ultimei conferințe, “Neuroetica. Concluzii și previziuni”, Cristian Ducu (Director, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics) a vorbit despre moralitatea influențării deciziei de cumpărare prin intermediul tehnicilor de neuromarketing, Leon Zăgrean (Șeful catedrei de Fiziologie al Universității de Farmacie și Medicină ”Carol Davila” București) a făcut o scurtă prezentare despre neuroștiințe, iar Mihai Fetcu (Creative Director, Geometry Global) a încheiat conferința argumentând importanța comunicării cu consumatorul, prin exemplificarea unor campanii recente românești, în care partea științifică nu ocupă un rol major.

Conferința a fost urmată de studiul de caz susținut de Alex Petrescu (Strategic Planner, Geometry Global), care ne-a vorbit despre știință și publicitate: principiile ştiinţifice care stau la baza neuromarketingului.

Ziua s-a încheiat cu petrecerea CNSC, care a avut loc la subsolul Restaurantului Sangria începând cu ora 21:00.

Cea de-a treia zi a Congresului, a fost dedicată unei sesiuni de workshopuri  desfășurate simultan începand cu ora 12:00. Pentru a pune în aplicare cunoștințele dobândite în zilele precedente, participanții au avut de rezolvat un brief de creație în cadrul workshopurilor susținute de reprezentanți din partea Dacia, Ursus, Geometry Global, iLeo și Pastel.

10277413_10152110108388616_465560953656464561_n

Sursa foto: https://www.facebook.com/CNSC.Prime