Toamna se numără bobocii, iar vara, absolvenții care au promovat Bacalaureatul. Cunoaștem cu toții acea perioadă dominată de ‚,perle’’, procente de promovabilitate și, bineînțeles, emoții. Tot în această perioadă, ne sunt prezentați și cei care au reușit să obțină nota maximă la acest examen. Dar ce se întâmplă cu ei după? Pleacă în străinătate sau rămân în țară? Ce studiază? Cum este facultatea pentru ei? Lista întrebărilor poate continua. De aceea, pentru a face puțină lumină, am ales să vă prezint o ,,fată de 10’’, Ruxandra Neamu, care a obținut nota 10 la Examenul de Bacalaureat din vara anului 2013.
Personal, am cunoscut-o pe Ruxandra în martie 2013, la etapa județeană a unei olimpiade. Mi-am zis: ,,Cu siguranță este foarte inteligentă.’’, fapt ce avea să se confirme câteva luni mai târziu. Din păcate, atunci nu am avut curajul să-i vorbesc, dar acest lucru s-a întâmplat puțin mai târziu. Astfel, având ocazia să o cunosc pe Ruxandra așa cum este ea, nu doar inteligentă, ci și prietenoasă, deschisă, zâmbitoare și, mai ales, foarte ambițioasă, cum sper să reiasă și din interviul pe care mi l-a acordat.
1.Pentru început, ne-ar face plăcere să te cunoaștem mai bine. Ce ne-ai putea spune despre tine?
Mă numesc Ruxandra Ioana Neamu, am 23 de ani, am absolvit în 2013 Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, iar în 2017 Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În prezent studiez un master în Dreptul Afacerilor în cadrul aceleiași facultăți.
2. Să vorbim puțin și despre examenul de bacalaureat. Cum a fost examenul pentru tine? Te așteptai la nota 10? Care a fost reacția ta când ai văzut nota?
Examenul de Bacalaureat nu l-am perceput ca fiind foarte greu. Deși am învățat foarte mult nu mă așteptam să iau 10 la toate cele trei probe. Nu obișnuiam să mă uit pe barem după examen, așa că nu știam exact dacă greșisem ceva sau nu. Eram mulțumită de ceea ce scrisesem și mă așteptam la o notă peste 9,50, dar nu la nota maximă.
A fost o surpriză imensă, priveam listele și nu îmi venea să cred. Nici nu am apucat să realizez ce mi se întâmplă că am început să fiu sunată de presă, televiziuni. În următoarele ore am fost invitată la emisiuni și am dat interviuri. Totul s-a întâmplat foarte repede, dar bucuria a fost de nedescris.
3. Deja știm că ai studiat Facultatea de Drept, dar am vrea să știm ce te-a determinat să alegi această facultate. Care a fost momentul în care ai spus ,,asta trebuie să fac’’?
Nu am fost una dintre persoanele care a știut de mică că asta vrea să facă. Am oscilat între mai multe facultăți, iar la începutul clasei a XII-a eram sigură că voi da la Litere. Din păcate, în liceu nu se studiază educația juridică, deci nu știam aproape nimic despre complexitatea Dreptului, însă mă fascina ideea de dreptate.
Așa că într-o dimineață de februarie, cu câteva luni înainte de admitere, m-am trezit cu gândul că vreau să dau la Drept. Mai rămânea să stabilesc orașul, însă știam că la Timișoara facultatea este foarte bună așa că m-am hotărât și nu m-am mai răzgândit. De obicei cântăresc mult deciziile, dar aceasta a fost o decizie spontană, pe care nu regret deloc că am luat-o.
4. Cum a fost pentru tine studenția? Ți-a fost ușor să te acomodezi cu viața de student, cu noul oraș?
În ceea ce privește acomodarea, mi-a fost destul de ușor, mai ales că eram la doar 50 de km de orașul în care m-am născut. Viața de student e foarte diferită de cea de elev, dar am încercat să îmi organizez timpul în așa fel încât să reușesc să fac tot ceea ce îmi place. Studenția a fost plină de momente frumoase, dar și plină de provocări.
O amintire frumoasă o reprezintă participarea mea la Cercul de Drept Francez organizat sub coordonarea dnei. conf. univ. dr. Raluca Bercea care a reușit să mă facă să îmi placă nu doar franceza, ci și franceza juridică.
5. Ajungem la ceea ce ne sperie pe noi studenții, şi anume: sesiunea. Cum au fost pentru tine sesiunile, în special prima, despre care se spune că ar fi cea mai grea?
Prima sesiune a fost un succes pentru mine, deoarece eram obișnuită din liceu cu ritmul alert de studiu și am învățat în permanență pe parcursul semestrului. Însă, pe parcursul celor 4 ani, au fost și sesiuni grele în care nu am reușit să obțin doar notele pe care mi le doream.
O bucurie de-a mea e că am terminat cei 4 ani de studiu fără să trec prin nicio restanță. Am luat toate examenele „din prima”, cum spunem noi studenții. Mai râd cu prietenii mei care spun că nu sunt o studentă adevărată dacă nu am avut nicio restanță.
6. Ai avut momente în care ai vrut să renunți la această facultate?
Nu, nici măcar în nopțile târzii în care simțeam că nu mai pot să învăț, nu m-am gândit să renunț. Am fost sigură că am făcut alegerea bună și asta m-a făcut să merg mai departe, chiar și în momentele în care simțeam că mă copleșesc miile de pagini. Un rol important l-au avut profesorii mei care au reușit să îmi transmită plăcerea pentru Drept și cărora vreau să le mulțumesc pe această cale.
7. Te numești, cu mândrie, ,,supraviețuitor al Facultății de Drept”, dar până să primești acest titlu a trebuit să treci prin tot ceea ce numim redactarea lucrării de licenţă. Ce amintiri ți-a lăsat această perioadă?
Mereu mi-a plăcut să scriu și tocmai de aceea perioada în care mi-am redactat lucrarea de licență a fost foarte frumoasă. Am început să o scriu cu mai multe luni înainte, tocmai pentru a evita să mă aglomerez și pentru a nu intra în criză de timp.
Am scris-o cu plăcere și cred că acesta e cel mai important lucru. Am avut noroc și de un coordonator minunat, dna conf. univ. dr. Adina Motica care prin sfaturi și încurajări, ne-a făcut să ne putem bucurăm de această perioadă, fără să simțim presiune.
8. Ce ai simțit la festivitatea de absolvire? Îți vine să crezi că ai terminat facultatea?
La festivitatea de absolvire am avut foarte multe sentimente amestecate. Eram fericită și tristă în același timp. Nu îmi venea să cred că au trecut patru ani și parcă aș fi vrut să nu se termine. Conștientizam că doar de acum începe greul. Însă am fost foarte mândră de mine și de colegii mei, pentru că împreună am reușit să terminăm o facultate atât de grea. A fost o zi memorabilă, plină de emoții și mă bucur că am avut alături de mine cele mai dragi persoane.
9. Care sunt planurile tale de viitor?
În viitor îmi doresc să fiu notar și tocmai de aceea acum mă pregătesc pentru admiterea în această profesie.
10. Dacă până acum am vorbit despre școală, te provoc să ne povestești puțin despre pasiunile tale. Ce face fata de 10 în timpul liber?
Cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul cu familia, cu prietenii. Îmi place mult să citesc, atât timp cât pot să simt cărțile în mână, nu să le citesc de pe un ecran. Consider că un ecran nu o să poată niciodată să înlocuiască o carte. Iarna îmi place mult să patinez pe gheață, iar vara să mă plimb pe malul mării în timp ce răsare soarele.
De la Ruxandra pentru cititorii IQool:
Apreciați mereu clipa, bucurați-vă de cei mai frumoși ani din viață și citiți în continuare lucruri de calitate!