Cécile Marsa face parte din studenții străini din Franța, care au beneficiat în anul universitar 2013/2014 de o bursă Erasmus. Plecarea pentru un an, departe de casă și de familie, este o experiență ce contribuie la maturizarea unui individ din toate punctele de vedere. De trei luni, tânăra se află în România și e mai mult decât încântată de viața de aici. Pe lângă faptul că e studentă la Facultatea de Științe Politice din București, Cécile a înființat și grupul de majorete al echipei de fotbal american, The Wolverines, pe care îl coordonează în prezent. Plină de viață, deschisă și în căutare de experiențe noi, Cécile spune că „Romanians smile more than French people, every day”. Probabil că acum s-a molipsit și ea, de asta e mereu cu un zâmbet pe buze.

Cu Cécile este mereu o adevărată plăcere să vorbești: întotdeauna ai ce învăța. Am aflat povestea ei, ce înseamnă Erasmus și România.

erasmus

Felul cum ne privesc străinii țara poate fi atât o metodă, cât și o lecție, de a te face, chiar și puțin, să privești cu alți ochi meleagurile natale. Iar cei care nu mai văd nimic bun aici și au uitat să mai creadă în potențialul României, ar trebui să stea de vorbă cu un student străin venit aici.

Cum ai decis să aplici pentru o bursă Erasmus? De ce ai ales România?

Pentru studenții din facultatea mea din Franța, anul doi este anul Erasmus. Nu există o altă opțiune decât studiatul în afară. Am ales România pentru că voiam să descopăr o cultură nouă, să văd alte puncte de vedere, iar pe plan administrativ, nu sunt probleme, fiind necesar doar pașaportul. De asemenea, fratele meu mai mare a fost student Erasmus în Iași și a contribuit la fascinația mea pentru peisajele superbe. Un alt aspect au fost costurile mici de trai: studenții nu au venituri foarte mari la dispoziție.

 cecileeee

Ce a trebuit să faci pentru a primi bursa?

Selecția pentru Erasmus se face în funcție de note. Dacă ai note mari, ți se ia în considerare prima opțiune. Dacă există mai mulți candidați pentru aceeași opțiune, cel cu notele mai mari va avea prioritate. După ce destinația a fost aleasă, urmează înscrierea online pe site-ul Aquimob, ce reunește o gamă variată de burse din cadrul mai multor universități, regiuni, țări. Aplicația se face în funcție de situația fiecăruia, ținându-se cont de următorii factori: veniturile părinților, numarul de frați/surori, ajutoarele financiare din afară.

Ce așteptări ai avut înainte să vii aici?

Știam multe despre România din poveștile fratelui meu. Am vorbit cu studenții facultății mele care, cu un an înainte, aleseseră și ei România. Nu am fost întru totul necunoscătoare. Mă așteptam la multe lucruri nebunești în privința traficului, a șoferilor de taxiuri, la prețurile mici și mâncarea foarte bună, la studenți Erasmus extraordinari, cu mințile deschise, la o cultură cu totul nouă și noi perspective. Totul s-a dovedit a fi exact așa cum mi-am imaginat.

 Ce părere ai acum despre România și români?

România este o țară cu adevărat minunată. Chiar îmi propun să mă reîntorc aici, datorită experienței mele cu Erasmus. Românii sunt foarte ajutători, cu excepția celor de la gară: nu te ajută dacă nu le vorbești în română. Zâmbesc mai mult decât francezii, în fiecare zi. Se luptă pentru problemele reale, pentru o viață mai bună și continuă să-i ajute pe ceilalți, chiar dacă se află într-o situație nu tocmai roz. Cred în valorile umanității și civismului, iar aici am găsit mai mult decât în propria mea țară.

 Care a fost cea mai frumoasă experiență trăită aici? Dar cea mai puțin plăcută?

Cel mai frumos moment trăit aici a fost călătoria în Munții Făgăraș. Împreună cu câțiva prieteni, am închiriat o mașină și am condus de la Brașov la Râșnov, am mers pe Transfăgărășan, la Curtea de Argeș. Nu am cuvinte să descriu ceea ce am văzut: cultură, peisaj, tradiție. A fost cu adevărat un moment din cele ce îți taie respirație. Până acum, nu am avut eperiențe negative. Am trecut peste micile probleme cu care m-am întâlnit și nu pot spune că am trăit o experiență neplăcută.

transfagarasan

Ce îl sfătuiești pe un student care își dorește să aplice pentru o bursă Erasmus?

Să nu-i fie frică să încerce experiențe noi. Să fie implicat în tot ceea ce face. Să călătorească și să-și păstreze mintea deschisă. Să cunoască celelalte naționalități și să intre în contact cu cât mai mulți oameni. Să aplice pentru România și să se bucure de fiecare experiență, nu doar de petrecerile Erasmus. Să învețe să trăiască departe de casă.

foto: arhiva personală