România prezentă la Cannes și prin standul din Marché du Film

0
96

Cinematografia românească va fi reprezentată și anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 21 mai), în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii și are ca scop principal promovarea cinematografiei românești pe plan internațional.

Standul va furniza informații la zi despre industria românească de film și va pune în legătură cineaști români cu industria internațională de cinema, cu instituții străine, organizații, sau companii de producție și de distribuție.

România va fi totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producție prin intermediul studiourilor cinematografice și al echipelor de producție din țară.

Anul acesta pare să fie cea mai consistentă prezență românească din istoria Cannes-ului. Standul din Marché du Film va promova în cadrul industriei internaționale filmele românești din Selecția oficială, pe cele din Marché du Film/Film Market, și filmele realizate în coproducție minoritară.

Cristian Mungiu (Bacalaureat) și Cristi Puiu (Sieranevada) au fost selectați în Competiția oficială, alături de Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau de frații Dardenne. Filmul Câini, al lui Bogdan Mirică, este de asemenea selectat în secţiunea Un Certain Regard. 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, face parte din Competiţia oficială de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

În cadrul Marché du Film vor fi proiectate opt filme: Varză, cartofi și alți demoni (regia: Șerban Georgescu), Dublu (regia: Catrinel Dănăiață), Aniversarea (regia: Dan Chișu), La drum cu tata (regia: Anca Miruna Lăzărescu), Dincolo de calea ferată (regia: Cătălin Mitulescu), Box (regia: Florin Șerban), Lumea e a mea (regia: Nicolae Constantin Tănase) și Minte-mă frumos în Centrul Vechi (regia: Iura Luncașu).

Două coproducții cu România sunt prezente la Cannes anul acesta: în Competiția Oficială, lungmetrajul Toni Erdmann, o coproducţie Germania-Austria-România (coproducător român: Ada Solomon), iar în Semaine de la Critique, Albüm (Turcia/Franța/România, coproducători români: Oana Iancu și Călin Peter Netzer).

De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor Hârtia va fi albastră, Marţi, după Crăciun sau Boogie, face parte din Juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.

Producătoarea filmului Ilegitim, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediție, programul are drept scop perfecționarea profesională a producătorilor; anul acesta sunt selectați 20 de specialiști din industria cinematografică europeană.

Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. Anca Damian a regizat Carre, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animațiile, în care joacă tineri actori.

Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Culturii și ale Centrului Național al Cinematografiei din România la Cannes, anul acesta, este semnarea unui acord cu Le Centre national du cinéma et de l’image animeé din Franţa, pentru o politică de cooperare strânsă în domeniul filmului. Această nouă convenție va prevedea o expertiză detaliată acordată de către partea franceză în privința modului de funcționare și organizare a Centrului Național al Cinematografiei, mai ales în relațiile cu instituțiile europene și internaționale, dar și în dezvoltarea de proiecte menite să susțină educația cinematografică și cinefilia, și de asemenea îmbunătățirea unor aspecte nefuncționale la nivelul sistemului de finanțare și promovare a cinematografiei naționale. Doamna Corina Șuteu, Ministrul Culturii din România, va participa la evenimentul dedicat semnării acestui document.

De asemenea, standul românesc de la Cannes își propune să sprijine industria locală de film astfel încât România să fie competitivă în regiune, pentru a atrage producții de film străin. În acest scop se lucrează, la nivelul Ministerului Culturii și al Centrului Național al Cinematografiei din România, la un sistem de tip Tax Incentives ce se vrea a fi funcțional până la finele acestui an. Acesta va aduce România alături de alte țări din regiune, precum Ungaria, Cehia etc., ce au un astfel de sistem de atragere a producțiilor de film străin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.