România în topul celor mai bune universități din lume. Învățământul superior românesc s-a confruntat cu multe în ultima perioadă. De la lucrări de licență verificate, acuzații de plagiat și multe altele, sistemul universitar a cam avut de suferit. În ciuda acestora, România ocupă un loc în topul celor mai bune universități din lume.
Cu toate că suntem în urma vecinilor noștri din vestul Europei la capitolul educație universitară, cinci dintre universitățile României se află în topul celor mai bune universități din lume.
Conform clasamentului întocmit pe anul 2018 de Times Higher World University Rankings, Universitatea Oxford ar ocupa primul loc. Locul secund îl ocupă Universitatea Cambridge, în urcare față de anul 2016 când se afla pe poziția a patra.
România în topul celor mai bune universități din lume
Universitatea Babeș Bolyai din Cluj este fruntașă la acest capitol. În topul celor mai bune universități din lume, se află între pozițiile 601-800. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea București, Universitatea Grigore T. Popa și Universitatea de Vest din Timișoara ocupă pozițiile 800 – 1.000.
Care este situația învățământului superior din România?
Conform statisticilor Comisiei Europene, cu privire la aspectele ce trebuie îmbunătățite în învățământ, se numără și alocarea unui procent mai mare din PIB educației. De asemenea, cheltuielile administrației publice din România pentru educație au rămas cele mai scăzute din Uniunea Europeană.
Care este topul celor mai bune universități din lume?
University of Oxford
University of Cambridge
California Institute of Technology
Stanford University
Massachusetts Institute of Technology
Harvard University
Princeton University
Imperial College London
University of Chicago
ETH Zurich
Pe lângă toate acuzațiile asupra învățământului superior, regăsim România în topul celor mai bune universități din lume. În România, ponderea absolvenților de studii superioare este în continuă creștere în ultimii ani, estimând un procent de peste 25%. Totuși, rămâne un procent relativ mic față de media statelor europene, care trece de 38%.
surse info/foto: adevărul.ro, wall-street.ro