Forumul Tinerilor din România, prin intermediul campaniei civice de informare, conștientizare și stimulare a prezenței tinerilor la vot  „Decide pentru TINEri !” publică înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale rezultatele chestionarului online „Cât de informați sunt tinerii cu privire la atribuțiile Președintelui României și ce așteptări au de la acesta?”.

 

Chestionarul a fost aplicat online pe platforma www.DecidePentruTINEri.ro, în perioada 13 – 26 octombrie 2014, în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, Forumul Tinerilor din România a identificat nivelul de informare a 1012 de tineri cu privire la rolul și atribuțiile Președintelului României, așteptările de la candidații pentru această funcție, determinând, de asemenea, intenția de a participa la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a acestui an. Vârsta medie a respondenților a fost de 26 de ani.

ÎNTREBĂRI

  1. Care este rolul Președintelui României?

Un procent de 87,41% dintre tineri au răspuns: Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Acesta veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Restul de 12,59% au considerat că Președintele României este și șeful Guvernului.

  1. Care sunt principalele atribuții ale Președintelui României?

În ceea ce privește atribuțiile prezidențiale, 90% dintre tinerii respodenți au știut că Preşedintele României conferă decoraţii şi titluri de onoare, 78% au specificat că acesta acordă graţierea individuală și că încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului. În proporție de 73% tinerii au fost de părere că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. 67% dintre respondenți au știut că Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, 51% au spus și că Preşedintele României acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral, 49% au specificat că Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice și 42% au apreciat că Preşedintele României numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege.

  1. Care sunt, în opinia ta, principalele calități pe care ar trebui să le aibă Președintele României?

Potrivit opiniilor exprimate de tinerii români cu drept de vot, principalele calități ale Președintelui României ar trebui să se bazeze pe: demnitate, echidistanță, curaj, toleranţă, inteligență, integritate, pragmatism, carismă, patriotism, obiectivitate, diplomație și spirit de lider.

  1. Care consideri că sunt principalele competențe profesionale ce ar trebui să recomande un candidat la funcția prezidențială?

La secțiunea competențelor profesionale care ar recomanda cel mai bine un Președinte al României, respondenții au subliniat necesitatea unor astfel de abilități în domeniul relațiilor internaționale și al politicii externe, negocierii și medierii. Totodată foarte importante au fost considerate și meritele profesionale în activitățile profesionale desfășurate, capacitatea de comunicare cu oamenii, competențele diplomatice și cunoștințele legislative, cu precădere cele de drept internațional.

  1. Care consideri că sunt domeniile prioritare pentru România?

La această întrebare tinerii au realizat următoarea ierarhie: Educație (90%), Sănătate (77%), Agricultură (63%), Justiție (60%), Tineret (56%), Infrastructură (54%), Muncă / Ocupare (50%), Industrie (44%), Politică externă (42%), Turism (42%), Antreprenoriat (41%), Mediu (33%) și Sport (20%).

  1. Ești de părere că toți candidații la funcția de Președinte al României ar trebui să lanseze public viziunea lor referitoare la domeniile „educație” și „tineret”?

89% dintre tinerii respondenții au fost de părere că toți candidații la funcția de Președinte al României ar trebui să lanseze public viziunea lor referitoare la domeniile „educație” și „tineret”. Argumentele lor sugerau că investiția în educația tinerilor este soluția pentru a genera dezvoltare în toate domeniile majore (dezvoltare regională, justiție, muncă/ocupare, sănătate etc.).

Preşedinţia-României-va-decora-moţii-care-au-ajutat-la-salvarea-răniţilor-din-accidentul-YR-BNP-petrecut-în-Munții-Apuseni

  1. Consideri că participarea la vot este…..

Dintre cei care au parcurs chestionarul, 72% consideră participarea la vot ca fiind un drept, 58% o interpretează și ca pe o dovadă de spirit civic, 47% o văd totodată și ca pe o obligație socială și doar 34% susțin că votul este calea de legitimare politică a viitorilor aleși.

  1. Vei participa la vot în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale (2 noiembrie 2014)?

respectiv

  1. Vei participa la vot în eventualitatea organizării unui al doilea tur al alegerilor prezidențiale (16 noiembrie 2014)?

La întrebările referitoare la intenția de participare la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie, 92% au răspuns afirmativ, 4% negativ, iar 4% sunt indeciși. Pentru cel de-al doilea tur de scrutin din data de 16 noiembrie situația stă astfel: 93% vor participa, 2% nu vor participa și 5% încă nu au luat o decizie în acest sens.

 

Forumul Tinerilor din România este federația neguvernamentală, apolitică, non-profit, ce reprezintă 155 de organizații de tineret din România (6 naționale și 149 locale).

Viziunea noastră este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem, implicăm și reprezentăm tinerii din România.