RETROSPECTIVA SOLEIL DE L’EST LA BUCUREȘTI, O NOUĂ EXPOZIȚIE DE ARTĂ PLASTICĂ LA ARCUB

0
91

Peste 30 de pictori români participanți la rezidențe artistice în Franța expun la București, în cea mai amplă retrospectivă a prestigioasei asociații culturale Soleil de l’Est

În perioada 16 – 28 noiembrie, Primăria Municipiului București, prin ARCUB, împreună cu Asociația Soleil de l’Est din Franța prezintă publicului bucureștean expoziția Retrospectiva Soleil de l’Est la Bucuresti. Expoziția reunește lucrările a peste treizeci de pictori români care au fost de-a lungul timpului invitații rezidențelor artistice conduse de asociația Soleil de l’Est în Franța, având astfel ocazia să expună în fața publicului francez și promovând totodată arta și cultura românească și est-europeană în spațiul Uniunii Europene.

Asociația culturală internațională ”Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994, având ca obiectiv principal promovarea picturii contemporane din țările din Europa de Est, cu precădere din România, în Franța și ulterior și în alte țări UE. După 22 ani de activitate în crescendo, activitățile actuale ale asociației sunt focalizate pe următoarele direcții:

– Organizare de expoziții de pictură, în orașe culturale din Franța, precum Paris, Tours, Collioure, Orléans, Briare, și în capitale UE, Bruxelles, Haga, Viena, Bratislava. În România asociația a organizat expoziții de pictură la București, ICR, muzeul Sutu, galeria Apollo, ARCUB, și la Brașov, Iași, Timișoara și Mangalia. În total Soleil de l’Est a organizat, împreună cu parteneri, peste 110 expoziții, în cei 22 ani de activitate.

– Editare de cărți și cataloage de artă. În total la zi au fost realizate 12 titluri, cataloage anuale și de expoziții, și prestigioasele Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est, în 2 volume, și Soleil de l’est vingt ans d’activité. Toate aceste cărți de artă au fost lansate, la timpul lor, la București, Paris, Haga, Bruxelles și Viena, în prezența unor înalți oficiali din țările respective, cât și a ambasadorilor Franței și României.

– Conducerea, începând din anul 2001, a unei rezidențe de artiști, în Franța și România, în favoarea pictorilor din România, Rusia, Bulgaria, Polonia, Serbia, Moldova, Kirghizstan, cât si a artiștilor nativi din aceste țări, stabiliți în Franta, Belgia, Germania, Suedia, USA. În prezent în grupul de pictori Soleil de l’Est fac parte peste 100 artisti, din țările menționate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.