În perioada 12-14 mai 2017, Institutul Francez din București va fi gazdă a proiecțiilor celor mai apreciate pelicule din cadrul Festival International du Film d’Histoire de Pessac 2016. Este pentru prima dată când acest festival din Franța este prezentat la București, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film Istoric Râșnov, organizat de Asociația Mioritics.
Încadrându-se în tema Cultură și Libertate, proiecțiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2016 și vor fi văzute de iubitorii filmului din București la cinematograful Elvira Popescu. Tematica abordează percepția creatorilor (artiști și oameni de cultură) asupra libertății în diferite contexte istorice, de la epoca Iluministă la protestele din 1968, ilustrată atât în documentare, cât și în filme de autor.
Programul include 5 documentare (L’Occupation sans relâche, les artistes pendant la guerre; Drieux la Rochelle, Aragon, Malraux: d’une guerre à l’autre; Les Artistes et le parti. 1945-1968; Entre deux mai. 1968-1981; Les Artistes et la politique), 3 filme de lung metraj (Le Nègre des Lumières; La fille de Brest; Balzac et la petite tailleuse chinoise) și 3 dezbateri despre condiția artistului în diferite perioade istorice recente.
La dezbateri vor fi prezenţi renumitul cineast Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival), Dai Sijie (unul dintre cei mai apreciaţi romancieri și cineaști francezi contemporani), Yves Riou (actor și regizor), Philippe Pouchain (actor și regizor), Alain Guédé (jurnalist și cercetător) și François Caillat (profesor și producător), alături de eseiști și cineaști români (Adrian Cioroianu, Dan Pița, Irina Margareta Nistor s.a.).
Toate detaliile evenimentului se găsesc pe: https://www.facebook.com/filmistoricrasnov/
Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat ȋn 1990 şi a devenit un reper în agenda culturală a Franței ultimelor decenii, abordând problematici de actualitate care generează o nouă perspectivă asupra receptării istoriei în rândul publicului. Cinematograful este acum o sursă esențială în înțelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluții sociale, transformări politice, schimbări culturale și a sistemelor de reprezentare.
Concepția festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul orașului Pessac ȋn 1990, și de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) și cu dorința de a îmbina istoria și imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran.
Ediţia din 2016 a însemnat proiecția a 150 de filme, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile www.cinema-histoire-pessac.com
Cunoscut publicului din România ca singurul festival de profil, Festivalul de Film Istoric Râșnov (http://www.ffir.ro/ro/) este din 2009 un eveniment anual, care încearcă să coaguleze o comunitate a pasionaților de film și de cauzalitate istorică, punând accent pe diferite concepte estetice ce relevă evenimente istorice ale diferitelor epoci și pe dezbaterea temele relevate de acestea. Din 2016, producătorul Pierre-Henri Deleau (director al Festival International du Film d’Histoire de Pessac și selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 – 1998), face parte din echipa de selecție a proiecțiilor prezentate publicului românesc la Râșnov.
Eveniment conceput și produs de: Mihai Dragomir și Dan Burlac