Retrospectiva anului 2017 (în filme, televiziune şi muzică)

0
196
retrospectiva anului 2017

Ah, 2017. Un an care a trecut pe atât de repede pe cât a fost așteptat. Un an al contrastelor, în care aspectele negative și pozitive au existat împreună. A fost el oare mai bun decât 2016? Nu putem vedea decât dacă analizăm ceea ce s-a întâmplat de-a lungul celor 12 luni. Sau, cu alte cuvinte, doar dacă facem retrospectiva anului 2017.

Industria cinematografică

  • Scandaluri

În 2016, mulţi oameni erau întristaţi de decesele unor celebrităţi pe care le admirau. În 2017, mulţi oameni au devenit dezgustaţi de abuzurile sexuale care au ieşit la iveală din culisele industriei.

retrospectiva anului 2017Sigur, nu e plăcut să afli că un om pe care îl admiri este de cea mai joasă speţă. Dar ar putea exista şi aspecte benefice în valurile de acuzaţii, precum eliminarea – sau cel puţin alienarea – oamenilor din industrie în cazul cărora s-au dovedit abuzurile. Sau, pe plan social, creşterea numărului de persoane care capătă curaj să dezvăluie că au fost abuzate sexual sau hărţuite.

  • Cinema şi televiziune în 2017

A marcat oare incompentenţa cinematografia din acest an? Nu, chiar deloc, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Oscaruri. Sau a existenţei unor experimente eşuate precum Emoji Movie. Retrospectiva anului 2017 în film ne arată că au existat destule pelicule de succes şi de calitate.

Printre cele mai profitabile filme de anul acesta se numără:

  • Beauty and the Beast, remake-ul live al animaţiei Disney din anii 1990
  • The Fate of The Furious, al optulea episod din seria Fast and Furious
  • filmele cu super-eroi care parodiază sau testează limitele genului (Spiderman: Homecoming, Guardians of the Galaxy: Vol. 2, Thor: Ragnarok şi Wonder Woman)
  • al optulea episod din seria Star Wars, The Last Jedi
  • o adaptare a romanului IT al lui Stephen King

Însă nici de filme apreciate de critici nu am dus lipsă. Printre filmele care au fost aclamate şi care au şi fost deja nominalizate la Globurile de Aur se numără:

  • Baby Driver, adică povestea unui tânăr care ajunge să fie folosit pentru activităţi ilegale
  • Get Out, sau când genul horror şi rasismul se întâlnesc

retrospectiva anului 2017

  • I, Tonya, povestea controversatei patinatoare americane Tonya Harding
retrospectiva anului 2017
Margot Robbie în rolul patinatoarei Tonya Harding
  • Lady Bird sau complicata – într-un mod realist – viaţă a unei adolescente de la un liceu catolic
retrospectiva anului 2017
Saoirse Ronan în rolul personajului titular, Christine ‘Lady Bird’ McPherson

Cât despre televiziune….retrospectiva anului 2017 ne arată că nu am avut un an rău. Dacă eşti fan al desenelor animate pentru adulţi, cred că te-ai simţit încântat că ai avut noi sezoane din Rick and Morty sau BoJack Horseman.

retrospectiva anului 2017
Rick şi obsesia lui pentru sosul Szechuan au fost menţionate într-un episod din al treilea sezon al animaţiei. La câteva luni după apariţia acestuia, McDonalds a readus, temporar, produsul în stoc.

Dacă preferi seriale….atunci nici aici nu ai fost dezamăgit. Ai avut parte de nume care pot acoperi gusturi variate. Unele dintre ele au fost mai vechi, cu sezoane mai noi, precum arhicunoscutele Game of Thrones sau Stranger Things.

Altele au fost chiar noi, iar cele mai remarcabile au fost două adaptări ale unor cărţi: controversata 13 Reasons Why (după romanul cu acelaşi nume al lui Jay Asher) şi distopia The Handmaid’s Tale (după cartea lui Margaret Atwood).

Elizabeth Moss în rolul lui Offred, personajul principal al romanului

Iar, dacă eşti nostalgic după anii 1990, cu siguranţă te-ai bucurat din plin de revenirea serialului cult Twin Peaks.

2017 în muzică

Într-un fel, ar fi greu să faci retrospectiva anului 2017 în muzică. Dar oare de ce? Pentru că poţi vedea muzica din mai multe unghiuri: popularitate, apreciere critică şi evenimente conexe.

Sunt ele oare imposibil de abordat? Nu chiar.

  • Popularitate

Au trecut vremurile în care Gangnam Style era cel mai vizionat videoclip de pe YouTube. Nu chiar de mult, însă. Primul clip care i-a depăşit numărul de vizualizări a fost See You Again, faimoasa piesă de pe coloana sonoră a celui de-al şaptelea film din seria Fast and Furious. Aceasta a atins performanţa pe 10 iulie 2017, când a atins pragul de 2.984 miliarde de vizionări.retrospectiva anului 2017

Recordul a mai fost însă spart la aproape o lună, când celebra Despacito, a portoricanilor Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a atins 2.994 miliarde de vizionări.

În prezent, See You Again are 3.30 miliarde de vizualizări, în timp ce Despacito înregistrează o cifră de 4.60 miliarde.

  • Apreciere critică

Este critica muzicală nesemnificativă? Depinde din ce unghi întrebi. Pe de o parte, ea poate fi, deoarece nu poţi avea tot timpul încredere în ceea ce auzi despre un material nu tocmai familiar. Pe de alta, ea nu poate avea importanţă deoarece tu, ca cititor, ai probabil o scală diferită prin intermediul căreia apreciezi un album.

Aşa că, din nefericire, nu prea poate exista o listă universală a albumelor din 2017 care au fost aclamate. Cu alte cuvinte, nici retrospectiva anului 2017 pe domeniu. Dar sigur există câte un album foarte apreciat pentru fiecare gen. Pentru muzica pop, sigur ar fi Melodrama a neozeelandezei Lorde. Pentru muzica indie, nu ar fi exclus ca I See You, albumul trio-ului The xx să fi făcut cea mai mare vâlvă.

Lista poate continua în funcţie de gen. Şi, dacă vrei una completă, o poţi găsi pe Metacritic.

  • Evenimente conexe

Din nefericire, 2017 nu a ferit lumea de tragedii. Şi nu mă refer aici la muzicienii care au murit, ci la două evenimente cu un impact care depășește zona muzicală.

retrospectiva anului 2017
Piaţa Saint Ann din Manchester umplută de flori aduse în memoria victimelor

Primul dintre ele a fost atentatul de la Manchester Arena, întreprins la finalul unui concert susţinut de Ariana Grande. Al doilea a fost atacul armat din Las Vegas de la începutul lunii octombrie, întreprins în timpul unui festival country.

retrospectiva anului 2017
Semnul de la intrarea în Las Vegas umplut cu flori la 8 zile după atac

Deşi impactul celor două nefaste întâmplări a fost extrem de mare şi întins pe multe domenii, am decis să nu abordez consecinţele lor în prea multe detalii. Am ales însă, să sper, că siguranţa la concerte va creşte şi că aceste tragedii nu se vor repeta prea curând.

Numele dispărute în anul 2017

După cum ne-am învăţat bine din 2016, niciun an nu ne menajează când vine vorba de dispariţia unor nume celebre.

  • Din lumea filmului

retrospectiva anului 2017
John Hurt în V for Vendetta

Primul nume mare de la care ne-am luat adio în 2017 a fost actorul britanic John Hurt, care a decedat pe 25 ianuarie. El a rămas cunoscut pentru roluri în filme precum The Elephant Man, Nineteen Eighty-Four, V for Vendetta sau în episodul aniversar de 50 de ani al serialului SF britanic Doctor Who.

retrospectiva anului 2017
Emmanuelle Riva la Cannes, în 2012

Pe 27 ianuarie a încetat din viaţă Emmanuelle Riva, nominalizată la Oscaruri în 2013 pentru filmul Amour.

Cunoscutul şi longevivul interpret al lui James Bond, Roger Moore, a încetat din viaţă pe 23 mai. Batman din anii 1960, adică Adam West, a dispărut şi el pe 9 iunie.

John Heard, cunoscut ca tatăl personajului Kevin McCallister din Home Alone, a murit pe 21 iulie. Comediantul american Jerry Lewis a decedat pe 20 august.

  • În televiziune

retrospectiva anului 2017
Ferrer, alături de David Lynch, într-un episod din 2017 al Twin Peaks

Miguel Ferrer, actor cunoscut atât pentru apariţii în filme precum Robocop (1987) sau seriale ca Twin Peaks şi NCIS: Los Angeles, a decedat pe 19 ianuarie.

Frost, alături de Grace Zabriskie şi Jason Alexander, într-un episod din Seinfeld

Warren Frost, cunoscut pentru prezenţa în seriale precum Twin Peaks sau Seinfeld, a încetat din viaţă pe 17 februarie.

retrospectiva anului 2017Nelsan Ellis, sau Lafayette Reynolds din True Blood, a murit pe 8 iulie.

  • În muzică

Fără niciun dubiu, cel mai afectat gen muzical din 2017 a fost rock-ul. Acesta a pierdut atât figuri fondatoare, cât şi nume populare şi/sau apreciate de-a lungul decadelor.


Primul pionier al rock’n’roll-ului decedat în 2017 a fost Chuck Berry, pe 18 martie. Următorul nume important din istoria timpurie a genului, Fats Domino, a încetat din viaţă pe 24 octombrie.

Cât despre figurile populare din diverse decenii…Chris Cornell, cunoscut ca solistul trupelor Soundgarden şi Audioslave, a decedat pe 18 mai. La puţin peste două luni, pe 20 iulie, i-a urmat Chester Bennington, solistul Linkin Park.

Toamna şi iarna au mai venit şi ele cu trei pierderi. 2 octombrie a marcat moartea muzicianului american Tom Petty, cunoscut atât pentru activitatea solo, cât şi în grupul Tom Petty and the Heartbreakers.

Malcom Young, unul dintre chitariştii formaţiei AC/DC, s-a stins din viaţă pe 18 noiembrie. Iar pe 5 decembrie a decedat cunoscutul cântăreţ francez de rock’n’roll Johnny Hallyday.

Retrospectiva anului 2017 pe plan cultural arată ca cea unui an obişnuit: ea are şi lucruri minunate, şi lucruri mai puţin pozitive. Ne-au influenţat oare lansările, evenimentele, recordurile şi tragediile pe noi? Da, dar impactul acestora a fost diferit în funcţie de interesul acordat numeroaselor aspecte ale muzicii (și filmului).

Cum arată retrospectiva anului 2017 pentru voi? Ce filme şi albume de anul acesta v-au plăcut? De ce evenimente aţi fost marcat în acest an? Şi, cel mai important, ce aşteptări aveţi de la 2018?

surse foto: wallpapers1080p.com, cbc.ca, imdb.com, cnet.com, en.wikipedia.org, forbes.com, philly.com