joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipRetro Radio Podcast | Bunici cu web-cam și drone pentru generația tânără

Retro Radio Podcast | Bunici cu web-cam și drone pentru generația tânără

SPOT. Actorul Victor Rebengiuc anunță seria noilor documentare audio

Primul podcast care le propune tinerilor poveștile unor bunici excepționali, admirabili pentru modul în care își trăiesc și își privesc viața, este un documentar subiectiv despre aventură, curiozitate și poftă de viață nesecată. De la bunici de 90 de ani care se joacă cu drone și webcamuri, la cei care fac fanzine, călătoresc, sunt nonconformiști sau experimentează, noua serie Retro Radio provoacă multe dintre clișeele despre bătrânețe, aducând în atenția tinerilor oameni amuzanți și deștepți, care au curaj și planuri. Interlocutori le sunt opt artiști cu experiență locală și internațională în muzică, artă contemporană, teatru și dramaturgie.

Retro Radio este disponibil în Soundcloud. EPISODUL 1: Drone și mărgele

Concepută și scrisă de regizoarea Ioana Păun, alături de muzicienii Cătălin Rulea, Sillyconductor și Diana Miron, noua serie de documentare a fost realizată de actorii Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin și Ruxandra Maniu, alături de peste 15 bunici. Podcastul are șase episoade, care vor fi lansate începând cu 29 ianuarie. Primul episod, “Drone și mărgele”, îi are ca protagoniști de Cornelia Mureșanu Brondello și pe Ioan Erhan, doi oameni care au împreună peste 170 de ani de experiență și care ne învață cum să rămânem loiali pasiunilor noastre în vârtejul schimbărilor accelerate.

Fiecare episod Retro Radio, la care sunt invitați câte doi bunici, reprezintă un efort artistic și documentar semnificativ, multă migală, săptămâni de muncă, fler și inspirație. Bunicii acceptă provocări, o voce spune o poveste ce curge frumos printre cuvintele lor, iar muzica originală – compusă special pentru fiecare episod – susține totul.

“Am făcut Retro Radio din afecțiune pentru bunici. Ca mulți dintre noi, am fost crescută și de bunica, i-am stat prin preajmă la cafele, la bucătărie, la seriale. Bunica m-a lăsat să fiu liberă, să fac tot ce vreau, să stau în curte până nu mai era niciun strop de lumină ca să vedem ce ne jucăm. Pentru asta îi sunt foarte recunoscătoare și cred că nu sunt singura care simțit gustul libertății, al bucuriei de copil, datorită îngăduinței bunicii mele. Acum, în pandemie, am trăit noi înșine ce trăiesc bunicii noștri de mult timp. Am petrecut un an întreg în care am contemplat lumea cu nesiguranță, cu mult timp la dispoziție, din singurătatea apartamentelor, prin încrengături de gânduri și cu multă grijă față de corpul nostru.

Retro Radio este gestul nostru, al nepoților, de recunoștință față de bunicii României. Un podcast în care vrem să povestim cu ei de la adult la adult, să mai învățăm cum se trăiește așa cum știu ei și cum se umple timpul, mult și liber, pe care îl au la dispoziție. E o dorință de a afla de la ei cum se prețuiesc pasiunile și cum au făcut să nu și le trădeze. Este un podcast frumos, plăcut să-l asculți, care are candoare și umor”, spune Ioana Păun, coordonatoarea acestui proiect.

Actorul Victor Rebengiuc anunță, printr-un spot, această serie, vorbind de pasiuni și gânduri fără vârstă. „A păşit modest în studio, să înregistreze vocea. Parcă mergea prin istoria cinematografiei româneşti. I-a plăcut textul şi am fost uimit că citea fără ochelari. „-Dar eu vă ştiam cu ochelari. -Si eu mă ştiam cu ochelari, patruzeci de ani am purtat ochelari dar acum, cu operaţia asta, văd destul de bine. – Păi trebuie să purtaţi fără dioptrii acum, că aşa e brandul. – Nu mai port, de ce să mai port?”. Sună telefonul. „- Dar ce doriţi? Aha. Interviu?”. Închide și continuăm. „- Toţi vorbesc acum şi nu spun nimic de fapt. Ce să mai vorbesc şi eu? Mai ales după o viaţă de interviuri…”. Când eu ziceam că avem tot ce ne trebuie, el zicea că mai putem trage o dublă, două, ca să fie. A rămas că o să-i trimitem înregistrările şi emisiunile, iar eu am rămas emoţionat. Întâlnisem un prieten de vârsta mea”. – Cătălin Rulea

Echipa. Membru fondator al trupei indie Toulouse Lautrec, Cătălin Rulea colaborează de mulți ani în proiecte de teatru, artă contemporană sau ecologie. Ruxandra Maniu este una dintre cele mai versatile și prezente actrițe ale tinerei generații. Ruxandra face parte din trupa teatrului Odeon, a câștigat marele premiu al Galei Hop și a colaborat cu regizori importanți. Sillyconductor este prezent la cele mai importante evenimente de muzică contemporană din ultimii zece ani, iar Ioana Păun este o artistă de teatru și performance cunoscută pentru lucrările și demersurile ei incisive, cu miză socială. Compozitoarea Diana Miron este cunoscută pentru contribuția sa la realizarea coloanei sonore al filmului Touch me not, premiat cu Ursul de Aur în 2018. Flavia Giurgiu a lucrat cu teatre importante și regizori avangardiști, fiind una dintre cele mai îndrăznețe voci din artele performative de la noi. Sorin Dobrin – membru al echipei celui mai recent film al lui Cristi Puiu, are experiență atât în film și teatru, cât și în proiecte de implicare civică.

Link Canal Podcast

https://soundcloud.com/retroradiopodcast

Link Episodul 1

https://soundcloud.com/retroradiopodcast/episodul-1-drone-si-margele

Link Jingle Victor Rebengiuc

https://soundcloud.com/retroradiopodcast/victor-rebengiuc-jingle

Echipa Retro Radio

Concept: Ioana Păun

Interviuri: Flavia Giurgiu, Sorin Dobrin, Ruxandra Maniu

Sound Design: Cătălin Rulea, Sillyconductor, Diana Miron

Masterizare: Laurențiu Coțac

Comunicare: Evantia Barca

Social media: Laura Ștefănuț

Episodul 1 ”Drone și mărgele”

Participanți: Ioan Erhan, Cornelia Mureșanu Brondello

Interviu realizat de Flavia Giurgiu

Sound design: Cătălin Rulea

Masterizare: Laurențiu Coțac

Text: Ioana Păun

Cristiana Pop
Cristiana Pop
Arădeancă devenită timișoreancă. Șoarece de bibliotecă. Studentă. Înainte de orice altceva, om.
RELATED ARTICLES

Most Popular