Rețelele sociale și în ce mod ne afectează ele viața

0
123
Sursa: Google Images

Trăim în era tehnologiei, unde orice informație poate fi accesată cu un singur click. Putem spune că acest lucru facilitează viața oamenilor. Dar oare beneficiile rețelelor sociale sunt mai numeroase decât dezavantajele acestora? Un studiu efectuat de psihologii americani arată că o activitate de peste două ore, în fiecare zi, pe rețelele sociale dublează riscul ca o persoană să experimenteze sentimentul de izolare socială.

Excluderea
Cercetătorii americani susțin faptul că utilizarea în mod constant a internetului poate genera sentimentul de excludere. Astfel persoana în cauză având mai puțin timp pentru socializare în viața reală.
Totodată, acesta se poate considera exclus chiar și de pe rețelele sociale dacă nu este la curent cu toate noutățile. De aceea va continua să se logheze în mod obsesiv, pentru a ști ce se întâmplă, însă acest lucru nu este neapărat  bun.

Rețelele sociale și cum ne afectează ele viața
Sursa: Google Images
Afectarea intimității individului

Totodată utilizarea rețelelor sociale afectează și intimitatea individului. Multe dintre informațiile strict personale sunt făcute publice și pentru alți utilizatori, deși acestea ar trebui să aibă un caracter confidențial.
Pe de altă parte, conținuturile false sunt prezente atât în informațiile care circulă în online, cât și în unele relatări pe care anumiți utilizatori le fac publice.

  Lipsa încrederii de sine

De cele mai multe ori, numărul scăzut de aprecieri, sau comentariile jignitoare la adresa utilizatorului, afectează încrederea în sine a acestuia. Lipsa încrederii în sine a persoanei poate duce la sentimente precum frustrarea sau invidia. De asemenea, invidia și frustrarea pot apărea și în momentul în care un prieten virtual postează poze din vacanțe sau chiar poze cu noile sale achiziții. Pe lângă invidie și frustrare, acest lucru poate afecta chiar și stima de sine.
  Lipsa somnului

Cu toții știm, cel mai bun moment de petrecut pe rețelele sociale este momentul în care ne punem în pat și așteptăm să ne ia somnul. Somn care la mulți dintre noi nu își face simțită prezența prea repede. Dar oare cât de bine este să facem asta înainte de culcare? Conform cercetătorilor nu este bine din cauza faptului că, persoanele care utilizează rețelele sociale, au mai multe dificultăți în a dormi decât cei care nu o fac. Un lucru important de știut este că lipsa somnului poate duce la diferite probleme, inclusiv depresie.
Rețelele sociale și cum ne afectează ele viața
Sursa: Business Magazin
Comportament nesănătos

Deși pe rețelele sociale găsim multe lucruri interesante și utile sau comunicăm cu persoanele dragi, acestea pot încuraja și comportamente sau obiceiuri nesănătoase și nepotrivite pentru noi. La ce ne referim când spunem comportamente și obiceiuri nesănătoase? Consum de droguri, violență, consum de alcool etc. Riscul este unul foarte mare, în special în ceea ce privește tinerii care folosesc rețelele sociale și care au acces la astfel de postări.

 

     Puțini dintre noi conștientizăm de fapt cât timp petrecem în  fața  telefonului/calculatorului și cât de tare ne afectează acestea viața. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este să încercăm să controlăm această „obsesie” de a ne loga încotinuu pe rețelele sociale și să învățăm să ne limităm.

Rețelele sociale și cum ne afectează ele viața
Sursa: Playtech.ro

O masă cu familia, o plimbare în parc sau un film cu prietenii, sună mai bine, nu? Dacă răspunsul este da, întrebarea este, ce mai așteptați?