Reptilianul: Despre partea nevazuta a Bucurestiului

    0
    1111

    unnamedTrăim într-o societate mediocră, care ne vrea într-o singură formulă, una standardizată. Acționăm conform regulilor impuse și nu de puține ori, ne este frică să ne afișăm sentimentele și gândurile. Este nevoie doar de puțin curaj pentru a sări peste barierele constrângătoare. „A sări” la propriu și la figurat.

    Mai multe despre asta ne poate spune Alex Iacob, cunoscut și sub denumirea de Reptilianul. Îi place să fotografieze clădirile părăsite, fabricile abandonate, halele industriale și subsolurile inundate. Este pe cont propriu și ar face orice pentru a ajunge acolo unde trebuie. Ca să ajungă pe turnul Societății Române de Ascensoare (IFMA), unde se testează lifturi, a sărit garduri și a urcat prin exterior până la o gaură din zid, la etajul 2.

    Alex a inițiat proiectul Reptilianul mai mult dintr-o curiozitate. Ne mărturisește „Plecam în examinarea orașului împreună cu prietenii și colegii mei. Deseori ajungeam pe acoperișurile unor clădiri abandonate, unde ne ocupam timpul cu explorarea vizuală a împrejurimilor. De obicei așa găseam noi locuri.” Încercând să iasă din rutina zilnică și fiind curios din fire, Reptilianul a postat peste 1.000 de poze și a adunat aproape 4.000 de fani pe pagina de Facebook.

    La început, ineditul locurilor vizitate nu era surprins prin fotografii. Explorarea urbană era pentru amuzament, cum spune el însuși „Era pentru distracție, ne strecuram tiptil, să nu ne prindă, și nu mituiam paznicii.” Ulterior, i-a dat tatal său un aparat compact și astfel a luat naștere blogul. Alex afirmă „Am ales să public imagini din interiorul acestor clădiri în momentul în care am realizat că asemenea spații și aventuri trebuie împărtășite și altora. Am arhivat, în acest fel, numeroase clădiri abandonate. Mulți studenți de la arhitectură găsesc un ajutor în blogul meu pentru realizarea unor proiecte de restaurare.”

    Blogul este o idee veche, care a pornit acum cinci ani. Este condus doar de el, deși nu merge singur la explorat. La început erau vreo patru, iar acum în jur de zece oameni petrec timpul, fie admirând panorama, fie explorând, fie făcându-și loc prin ruine. Uneori poate fi periculos. Reptilianul zice „Eu am căzut un etaj într-un hotel abandonat, numit Tranzit, care e pe undeva pe lângă Piața Națiunilor Unite. Voiam să mă urc prin spate și am mers tiptil, m-am cățărat pe niște grinzi, s-a rupt o grindă și am căzut vreo trei metri. Se mai întâmplă, am avut mare noroc, au fost situații când de revelion mă urcam pe un acoperiș de-a bușilea, pentru că tabla era plină de polei și era pericolul să cazi direct în Calea Victoriei.”

    L-am întrebat care este strada preferată și mi-a spus că iubește bulevardul Regina Elisabeta. Se bucură ca a avut parte de mai multe renovări, iar casa favorită pe care a explorat-o este Casino Victoria, fosta casă Cesianu și ambasada Germaniei pe vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

    Reptilianul a ajutat la construirea ideii de explorare urbană și a reușit să transpună, prin fotografii, spiritul și atmosfera orașelor din țară. Aduce un plus de cultură, de tradiție și de aventură și pentru asta îi suntem recunoscători! În prezent vrea să realizeze un film documentar despre satele din comuna Șeica Mare, din Transilvania. Mai multe detalii găsiți aici.

    Text: Raluca Mihaela Antuca

    Sursă foto: arhiva personală