Avem nenumărați factori care ne pun la încercare sistemul imunitar. Temperaturile scăzute, ploaia, frigul, vântul, schimbările bruște ale vremii, atât de familiare în ultima vreme, accentuează înmulțirea cazurilor de viroze respiratorii, cum ar fi răceala și gripa. După sfatul specialiștilor în medicina naturistă, aceste boli des întâlnite pot fi prevenite cu ajutorul câtorva remedii pe care le poți prepara în propria bucătărie.

tumblr_n1zgkvglZy1r6mc6zo1_500

Lămâia este un element important în tratarea unei răceli obișnuite. Știm cu toții că zeama de lămâie are un conținut bogat în vitamina C, ceea ce ajută la creșterea rezistenței organismului, diminuează toxicitatea și reduce durata bolii. Iar modul de preparare e cât se poate de ușor: dilueazi zeama unei lămâi într-un pahar cu apă călduță și adaugi o linguriță de miere. Amestecul se bea o dată sau de două ori pe zi. Zeama de lămâie te mai poate ajuta să scapi îndată de disconfortul nasului înfundat, punând cu pipeta, o picătură sau două din ea, în fiecare nară.

Usturoiul, da chiar el, cel care îți lasă un gust neplăcut ori de câte ori îl consumi, este un bun remediu antibacterien și antifungic, având capacitatea de a ține la distanță diferite afecțiuni. De preferat este să îl consumi crud, când ești bolnav, deoarece gătit, usturoiul își pierde din putere. Tocat și combinat cu apă pentru a fi băut, îți va întări sistemul imunitar.

Ghimbirul, cu proprietățile lui antiinflamatorii, ajută în cazul stărilor de greaţă şi ameţeli cauzate de răceală sau gripă. Sub formă de pudră sau proaspăt cumpărat, ghimbirul este un bun aliat împotriva bolii.

Ceapa îți desfundă nasul imediat și are un puternic efect calmant, ce te ajută să te odihnești, așa cum se recomandă în caz de gripă sau răceală. Cum se folosește? Zdrobești o ceapă de colțul mesei și ține-o în dreptul nasului. Efectul este mult mai puternic decât atunci când e tăiată cu cuțitul.

Pe lângă alte alimente care te ajută să scapi de gripă și răceală, precum limonada, supa de pui, piperul, citricele și iaurtul, specialiștii recomandă și alte metode de combatere a acestora: dormitul de cel puțin 8 ore pe noapte, iar în cazul unei răceli mai puternice, este sugerat statul în pat câteva zile. O baie fierbinte este binevenită atunci când ai temperatură, frisoane, iți curge nasul și ai dureri de gât. După 35-40 minute de relaxare, este recomandat să stai în pat la căldură, minim o oră. Rezistența microbilor va scădea considerabil, având astfel un puternic efect antigripal. Nu uita de umezirea aerului, prin folosirea unui vaporizator sau a unui umidificator, care să mențină o umiditate între 50-60% pentru a simți efectele pozitive. Apa trebuie schimbată des, deoarece există riscul să se dezvolate alte bacterii.

 tumblr_lzzahdHaeC1r3e9jmo1_500