Religia în școli: pro sau contra?

0
451

Evenimentele din ultima perioadă au născut polemici în ceea ce privește necesitatea religiei în școli. Tragedia din Colectiv a readus în atenția tuturor această problemă. Este necesară prezența religiei în învățământ sau nu?

Foarte mulți au fost revoltați de pasivitatea Bisericii cu privire la incendiul care a răpit viața atâtor tineri. Întrebarea de pe buzele tuturor a fost următoarea: de ce preoțimea nu și-a manifestat în mod public regretul și compasiunea într-o asemenea situație?

Ba mai mult unii preoți chiar au fost acuzați că ar fi sugerat, voalat sau mai puțin voalat, că acel incendiu ar fi fost o pedeapsă de la Dumnezeu pentru faptul că tinerii respectivi participau la un concert rock.

Mulți dintre părinți se declară nemulțumiți de faptul că deși în teorie se presupune că au libertatea de a-și manifesta aprobarea sau dezaprobarea, acest lucru nu este respectat în absolut toate școlile și liceele românești. Desigur că părerile sunt împărțite.

Pe de altă parte, alții consideră că religia joacă un rol fundamental în dezvoltarea spirituală a unui copil. Cu privire la această ipoteză, să fiu sinceră, nu știu ce să spun. Dacă religia ar fi înțeleasă cu adevărat de către toți cei care predau acest obiect în diferitele școli, atunci da– aș fi de acord.

Dar așa, am unele rețineri. Din păcate, uneori căile Domnului sunt încâlcite– la propriu chiar. Nu degeaba se spune că mare este grădina lui Ghițimani. Altfel nu îmi explic cum unii profesori de religie nu înțeleg nimic altceva din învățăturile religioase, decât că fiecare își primește pedeapsa pe care o merită. Cum este oare posibil ca tu, profesor de religie, să sugerezi că cei din Colectiv și-au primit pedeapsa pentru nu știu ce faptă? De unde ai tu certitudinea că acei tineri pierduseră iremediabil calea cea bună?

Cărțile sfinte sunt, în general, greu de înțeles, pline de povestioare cu diferite tâlcuri. Însă cineva care are studii de specialitate în domeniu, ar trebuie să fie capabil să descifreze exact sensul acelor învățături.

Așadar, mă întreb: de ce să se predea religia în școli în condițiile în care profesorii nu sunt cu adevărat calificați? La fel cum avem pretenția ca profesorul de limba română sau cel de matematică să fie bine pregătit, la fel ar trebuie să stea lucrurile și în cazul acestei materii școlare.

Religia, dacă tot se optează pentru predarea ei în școli, ar trebui tratată cu responsabilitate. Altfel, nu văd sensul. Într-o societate plină de răutate, poate că nu ar fi rea ideea de a-i învăța pe copii mai multe lucruri despre bunătate, compasiune ori respect față de aproapele nostru.

Când mă gândesc la orele de religie, din generală/liceu, nu îmi aduc aminte ca profesorii/preotul, să ne fi implicat în acțiuni de voluntariat, spre exemplu. Dacă copilul/adolescentul de azi nu este implicat, în mod direct, în diferite proiecte care să aibă ca rezultat acordarea ajutorului unui bătrân, unui bolnav ori unui animăluț, atunci cum putem avea pretenția ca adultul de mâine să dea dovadă de empatie?

Religia (fie ea creștină, islamistă, budistă ori sub o altă formă) este importantă în cultura unui popor, în mod sigur nu trebuie dată la o parte. Însă este imperativ ca ea să fie înțeleasă exact așa cum trebuie, altmiteri poate deveni un instrument periculos. Din păcate, istoria ne-a demostrat acest lucru, în repetate rânduri.

sursa foto: georgeisme.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.