lațiile eșuate

Relațiile eșuate: the ”could have’s” and ”should have’s” of our lives

”Te iubesc!”. Cine nu a spus cel puțin o dată în viața lui aceste cuvinte? Cine nu a plâns cel puțin o dată din pricina suferinței din dragoste? Mulți dintre noi în timp ce suntem într-o relație și lucrurile merg bine, ne gândim la căsătorie, la un viitor cu acea persoană sau din contră, când nimic nu merge bine deși avem sentimente pentru acea persoană, ne gândim ”Dar oare cu ce greșesc?”. Da! Avem tendința de a ne învinui pentru eșecul întregii relații. Dacă ceva nu merge bine, sigur noi suntem de vină cu ceva și căutăm să soluționăm acea problemă.

Personal, am avut ocazia de a participă la o serie de workshopuri, pe teme psihologice organizate în mod separat de domnul profesor și psiholog Ion Duvac și domnul psiholog Radu Leca, din care am extras o serie de idei utile pentru viețile noastre amoroase:

  • Orientarea sexuală

Deși suntem heterosexuali majoritatea dintre noi, atingem punctul de excitație cel mai înalt urmărind persoana de același sex. If you don’t believe me, just pay attention when you do it!

  • Dragoste sau iubire?

Foarte mulți oameni fac o confuzie între aceste două entități. Dragostea vine de la îndrăgosteală și durează aproximativ 3 luni. În aceste 3 luni neurotransmițătorii (substanțele) aflate în creier precum dopamină, serotonină, oxytocina, etc. funcționează simultan la capacitate maximă! Ceea ce pentru o perioadă scurtă de timp nu ar afecta în mod negativ funcționarea creierului, dar pentru o perioadă mai îndelungată, dacă am funcționa la această capacitate maximă, am putea chiar muri. De aceea după 2,3,4 luni în funcție de persoană ni se cam duce tot ”elanul” și începem să funcționăm și să gândim normal, real. Iubirea, după cum știți mulți este formată dintr-un conglomerat de trăiri precum atașament, obișnuință, respect reciproc, ajutor reciproc, etc. Această poate dura cât vrei tu, chiar și toată viață, deoarece nu mai sunt implicate emoții foarte intense. Primează sentimentul de prietenie între parteneri.
Lucrul pe care vreau să îl evidețiez este acela că, atunci când suntem într-o relație și partenerul nostru ne spune ceva de genul ”Te iubesc. Vreau să știi că ești o minune în viață mea. Mă trezesc în fiecare dimineață cu gândul la tine și adorm în fiecare seară cu gândul la tine. Vreau să ne căsătorim!” în 2 luni de relație spre exemplu, atunci mai mult că sigur vrea ceva de la noi. Spune aceste cuvinte deoarece are un motiv! Pay attention next time!

  • Comparația

Într-o relație tindem să ne comparăm cu foștii parteneri ai partenerului nostru sau cu persoane de care intuim că partenerul nostru este atras: ”Ce are ea și nu am eu?”, ”Ăla o avea mai mare?” ș.a.m.d. Ca să nu cădem în capcană unei relații toxice și în cele din urmă eșuate, trebuie să ne ferim de a cere și de a da detalii despre foștii parteneri și de comparație.

Comparația produce conflict și scade stima de sine!

  • Fidelitatea

Cine îmi poate da o definiție concretă a fidelității?
Cert este că trebuie să stați puțin pe gânduri pentru a defini un concept care este relativ. Da, fidelitatea este relativă, fiecare o interpretăm în moduri aproximativ diferite. Cât despre înșelat, vă pot spune doar că acesta este permis și nu face nimănui niciun rău atât timp cât partenerul nu află. ”Ce nu știi, nu te poate răni”, altfel spus, citez din domnul profesor Duvac: ”Daca nu pleacă cu sufletul de acasă, nu ai de ce să-ți faci griji.”

  • Conceptul de ”suflet-pereche”

Relațiile eșuate

Unul dintre citatele mele de suflet îi aparține autoarei americane Elizabeth Gilbert, care redefinește conceptul de suflet-pereche. Cu toții credem că sufletul pereche este acea persoană unică, pe care o întâlnim o singură data în viață și care pur și simplu ne definește și ne completează întreagă ființă. Ei bine, Elizabeth consideră că sufletul-pereche este că o oglindă care îți arată tot ce te reține pe ține din a străluci în viață. Este cea mai importantă persoană pe care o vei întâlni în viață ta deoarece, va încerca și va reuși să te distrugă din toate punctele de vedere doar pentru a te trezi la realitate. Dar să trăim cu un suflet-pereche toată viață? Nu, este prea dureros. Rolul lui este de a veni în viață ta și de a-ți arată o altă parte din ține pe care nu o știai că există, distrugându-ți toate barierele, frângandu-ți inima, demoralizându-te, toate acestea pentru a te transforma. Sufletul-pereche este o lecție de viață, nu un partener stabil.

  • Vina

Revenind la ceea ce spuneam în primul paragraf, tindem de cele mai multe ori să preluăm vina întregii probleme asupra noastră. Tindem să devenim victime și chiar ne place asta. Disimulăm și mușamalizăm!
Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că în viață asta fiecare este responsabil de acțiunile lui. Fiecare în parte trebuie să ne asumăm ceea ce spunem și ceea ce facem fără a da vina pe o altă persoană pentru comportamentul nostru sau pentru ceea ce am spus.

Deși ar fi mai multe de spus, sper că vă vor fi de folos aceste explicații. Nu trebuie să luați totul de bun. Este important să treceți informația prin filtrul vostru personal și să selectați ceea ce considerați voi valid pentru propria persoană.

Sursă foto: Tumblr

Articol realizat de Raluca Mînzat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here