Cecenul Albert Saritov a devenit primul străin din istoria României care a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice. Acesta a câştigat medalia de bronz la lupte libere unde s-a impus clar în faţa gruzinului Okaidzne, scor 10-0, după ce şi-a câştigat dreptul de a lupta pentru  semifinale, după recalificări.

Amănuntul cel mai interesant al poveştii este acela că Saritov a acceptat să evolueze pentru România după ce nu a prins lotul olimpic al Rusiei. Această medalie este prima obţinută după 24 de ani la acest sport. Ultima medalie olimpică la lupte pentru România fusese bronzul obţinut în 1992, la Barcelona, de Ioan Grigoraş, la greco-romane, în limitele categoriei 130 kg.

Cecenul a fost naturalizat în aprilie şi nu a stat decât 2 săptămâni, adunat, în România. Toată pregătirea sa pentru Rio a fost făcută în Rusia.

Din păcate, despre acest sportiv s-a ştiu foarte puţin spre deloc. În ultima zi de la Rio, atunci când a câştigat şi medalia, din partea delegaţiei României s-a aflat în tribune doar Mihai Covaliul. Nici vorbă de presa sau Federaţia de lupte. Nimeni nu a dat doi bani pe acest sportiv, dar medalia rămâne. Federaţia de lupte se mândreşte acum cu această performanţă.

Saritov a făcut un gest superb la finalul meciului. El a luat din tribune drapelul României şi a făcut turul sălii cu el în braţe. Apoi, s-a pozat cu drapelul nostru ţinut în zona inimii.

Cu un ochi râd că am adus o medalie României după 24 de ani, dar cu altul plâng ca nu am adus aurul. Dar fac o promisiune, că nu mă voi lăsa de lupte până la Tokyo şi că atunci voi lua medalia de aur. Le promit românilor că voi mai aduce multe medalii pentru ei”, a declarat Saritov, citat de News.ro.

Se mai deschide o etapă a dezbaterii pro sau contra naturalizării altor sportivi. Cel mai des am auzit această temă în fotbal, acolo unde sunt cei mai mulţi bani şi tot românul se pricepe la dat cu părerea. Dar de ce să nu deschidem ochii mai larg? Saritov a făcut un pas important.

Surse info: ziare.com, news.ro, adevărul.ro, sport.ro

Sursa foto: digisport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here