Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific: atunci și acum

0
210
Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific: atunci și acum

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific nu este un fenomen nou. Ştim cu toţii poveşti de la părinţii sau apropiaţii noştri despre redactarea lucrărilor de licenţă, disertație sau doctorat de către alte persoane decât cele care se semnau pe ele.

Totuși, ceea ce m-a determinat să aleg acest subiect pentru articolul de față a fost însă un șoc. M-a frapat să aflu că, mai nou, există site-uri specializate în a oferi servicii de acest gen.

De unde a început fenomenul?

 

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific
De unde a început fenomenul?

Ei bine, nu cred că există cineva care poate spune cu exactitate când, unde și cum s-a născut redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific. Cert este că a fost nevoie de ceva curaj și imaginaţie pentru a o demara.

Nu cred că putem afirma că ea a apărut ca rezultat al modului de abordare a învăţământului de către generaţiile mai tinere. Fac această afirmaţie deoarece cunosc poveşti conform cărora fenomenul era prezent în mediul academic încă din anii 1980. 

Cum arăta procesul în trecut?

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific
Aşa se redactau lucrările ştiinţifice în trecut

Cu siguranţă foarte, foarte diferit de cum este el astăzi. Pe atunci nu existau atât de multe surse de inspiraţie şi nici atât de multe persoane dornice de a scăpa de corvoada redactării unei lucrări ştiinţifice.

Îmi amintesc, din poveştile auzite, că era nevoie de o doză de nebunie pentru a cere cuiva să îţi redacteze lucrarea. Nu puteai fi sigur că nu vei fi denunţat profesorilor sau că vei avea, până la urmă, totul gata scris. Pe lângă doza de nebunie mai era necesară şi o sumă de bani considerabilă.

Dacă nu dispuneai de bani, puteai da la schimb mâncarea pe care o aduceai de acasă sau tichete pentru masa de la cantină. Bineînţeles, aceste reguli funcţionau doar în cazul în care cei care acceptau să scrie lucrarea erau dintr-un colţ îndepărtat al ţării.

Cum arată fenomenul în prezent?

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific
Laptop + conexiune la internet + bani = lucrare ştiinţifică

În anul 2017, pentru a avea o lucrare ştiinţifică la termen, nu mai este nevoie de inspiraţie, nopţi nedormite, mii de pagini de materiale citite şi câteva kilograme pierdute pe baza stresului.  Îţi trebuie doar un laptop, conexiune la internet şi bani.

De ce toate acestea? Pentru că, de ceva vreme, există persoane care îşi oferă serviciile pentru redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific. Tot ce trebuie să faci este să decizi dacă vei alege un site pentru redactare sau pur şi simplu pe cineva cunoscut.

Cei care îşi oferă în mod organizat serviciile pe Internet se caracterizează drept meticuloşi, calificaţi şi profesionişti. De asemenea, ei garantează originalitatea în proporție de 100% a materialului livrat.

Ce măsuri se pot lua pentru eradicarea fenomenului?

Redactarea la cheie a lucrărilor cu caracter ştiinţific
Măsuri pentru eradicarea fenomenului

Cu toate că este un fenomen destul de popular, nu sunt de acord cu practicarea acestuia. În continuare, vă voi propune câteva măsuri pentru eradicarea lui.

În primul rând, ar fi necesară o mai bună supraveghere din parte profesorilor care coordonează lucrările. Cererea la anumite termene a unor părţi din lucrare ar fi o metodă de control a cumpărării lucrărilor gata realizate.

În al doilea rând, legislaţia mai drastică în ceea ce priveşte acest fenomen ar duce la o rată mai mică a ofertei şi a cererii de lucrări „la cheie”.

Nu în ultimul rând, încrederea în sine mai mare în rândul studenţilor ar duce cu siguranţă la o scădere a acestui fenomen. Viitorii absolvenți trebuie să fie siguri pe ei atunci când vine vorba de cunoştinţele acumulate în anii de studiu. Ei pot profita de momentele de predare a lucrărilor pentru a arăta ce pot.

Vă sfătuiesc să nu apelaţi nicicând la astfel de servicii. Aveți încredere în voi în schimb. Cu siguranţă veţi avea mai mult de câştigat așa decât de pe urma cumpărării unei lucrări gata realizate.

surse foto: sabinacornovac.ro, anunturi.md, ghostwriters.ro, lucrarilacomanda.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.