Recomandare cinefilă: 6,9 pe scara Richter

0
116
6,9 pe scara Richter

Recomandare cinefilă: 6,9 pe scara Richter

În vremuri tulburi, când nimic nu e stabil și lumea întreagă pare că stă să se prăbușească, filmul 6,9 pe scara Richter aduce pe ecrane o poveste săltăreață despre cutremure, ezitări, psihoze și minciuni albe. Pentru că tot sunt la modă filmele despre artiști, Nae Caranfil urmează trendul și propune o incursiune sinceră în viața lui Tony, un actor carismatic, un pic timid, prins într-o relație nefericită, nesigur de ce vrea, dar cu o certitudine presantă: îi e frică de un cutremur mare și tocmai ce s-a mutat într-o clădire cu bulină roșie.

La la la și lu lu lu: ritmul grijilor cotidiene

Actor de teatru, Tony (Laurențiu Bănescu) a fost distribuit într-un musical ce va avea premiera în curând. Stresul e mare, colegii sunt ironici, o fetișcană fâșneață, în bune relații cu directorul, încurcă repetițiile, melodiile sunt ridicol de simple și mintea lui Tony nu stă deloc la rime și la coregrafii. Nu înțelege cum poate să mai fie compatibil musicalul cu stilul de viață din România lui 2017. Îi e greu de crezut că oamenii mai găsesc un sens în câteva versuri stângace.

Cum poți să te învârți grațios pe scenă când iubita ta, Kitty (Maria Obretin), a ales un apartament suspect, într-o clădire cu bulină roșie, în condițiile în care de câteva săptămâni bune nu visezi decât un singur lucru: că te trezești printre dărâmături, disperat să-ți salvezi viața?

Morocănos și plictisit de toată tevatura, fie ea romantică sau dramatică, Tony trăiește pe pilot automat… asta până când Daddy (Teodor Corban) sosește în oraș, înarmat cu toată gama de minciuni albe. Un bătrânel fustangiu, impozant și cu o personalitate de vulpoi, vine în viața actorului lansând pretenții: având în vedere că a ajutat biologic la procrearea sa, Tony e dator să-l găzduiască câteva nopți în noul apartament și e recomandabil să se mute în această perioadă la hotelul din vecini, nu de alta, dar Daddy are niște afaceri cu o…căprioară (Maria Simona Arsu).

Fantoma cutremurului din ‘77

În afara acestor intrigi mărunte, cu potențial comic, Tony transpiră și se zvârcolește, simte noapte de noapte că dintr-o clipă în alta un cutremur mare îl va mătura de pe fața pământului.

Totul se impregnează de această profeție intimă: decorurile din teatru imită parcă plăcile tectonice, un seismolog bătrân dă explicații pe ritmuri nebunești, psihologul preferă să eticheteze această obsesie drept o oareșicare psihoză și discută relaxat despre țigări, iar vecinul de deasupra cere tot felul de semnături pentru a da jos bulina roșie (fără a avertiza potențialii cumpărători asupra riscului căruia ar putea să se expună, prețul apartamentelor din bloc ar crește considerabil).

Nu moare nimeni, nu se cutremură nimic, dar trăim această posibilitate stresantă noapte de noapte și după fiecare scenă, spunem enervați: Hai frate, iar a visat ăsta!

6,9 pe scara Richter – o comedie cu spirit

Nu am încredere în filmele românești, sunt pățită și mă aștept ca povestea lor să ia o întorsătură bruscă înapoi în timp, expunând una sau alta despre epoca de aur, dar Nae Caranfil nu cade în această capcană, 6,9 pe scara Richter preferând se se concentreze pe replicile efervescente dintre personaje.

Limbajul lor e ca un meci de ping pong, răspunsurile vin, întrebările pleacă, atacurile sunt discrete și percutante, răsturnările de situație încep mereu cu câte o minciună și cele mai sincere momente de intimitate se petrec între personaje esențialmente incompatibile, care discută despre depresie, pastile și blestemul cărților motivaționale.

Momentele tipice unui musical, cu dans și cântec, sunt savuroase. Deși versurile sunt cam trase de păr, psihoza pe care Tony o trăiește cu intensitate trece prin toate deghizările posibile, de la can-can la strigăt sălbatic.

Fie că sunteți sau nu din Vrancea, 6,9 pe scara Richter merită văzut oricând, într-un moment de răgaz. Descrețește frunțile, șterge ridurile, provoacă râsete, invită la empatie și pe alocuri îți perfecționează strategiile de seducție. Până la urmă, e și asta o artă… „ascultă-l bine pe Daddy!

Sursă foto: www.cinemagia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.