miercuri, noiembrie 29, 2023
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăArte și carteReciclarea dozelor din aluminiu încurajată în România cu ajutorul artei

Reciclarea dozelor din aluminiu încurajată în România cu ajutorul artei

Expoziții de artă din doze vor fi organizate în Pitești, Cluj-Napoca, Baia Mare și Constanța

Can Art&Design Festival, inițiativa care invită pasionații de artă din România să dea o nouă formă și utilitate dozelor din aluminiu, a reunit la ediția din 2021 un număr de 85 de creații artistice realizate sub forma unor tablouri. Cele mai apreciate șase tablouri au fost recompensate cu premii între 500 și 1000 euro și vor face obiectul unor expoziții organizate în orașele Pitești, Cluj-Napoca, Baia Mare și Constanța în perioada iunie – august 2021.

Cea de-a opta ediţie a concursului Can Art&Design Festival a fost de departe cea mai importantă din punct de vedere al numărului lucrărilor înscrise şi calităţii creaţiilor artistice, punând în valoare nu doar aluminiul ca material reciclabil, ci şi viziunea artiştilor despre lume, despre mediu şi despre viaţă.


Printre creațiile câștigătoare se numără tabloul „Simbioza Generațiilor”, realizat de Maria Petrariu, care „îmbină portretele a două personalități reprezentative în lupta pentru ecologizare și sustenabilitate, și anume Sir David Attenborough, probabil cea ai recognoscibilă voce din documentarele despre natură, și activista de mediu Greta Thunberg”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 6.-Cei-3-Viorel-Grecu.jpg


Artistul Iulian Moldovan a fost premiat pentru creația artistică „Shape”, un tablou cu dimensiuni de 100 x 70 cm care îmbină foițe milimetrice din doze într-un autoportret, iar Daniel Loagăr a impresionat cu lucrarea „Rupestra 3000”, un tablou care utilizează dozele din aluminiu pentru a oferi o proiecție în viitor. Potrivit autorului, „tabloul imaginează că în anul 3000, după ce vom consuma toate resursele planetei, după ce o vom polua și radia, supraviețuitorii se vor întoarce în peșteri și vor face desene rupestre cu ce vor avea la îndemână: deșeurile ce vor fi din belșug pe tot cuprinsul planetei.”

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 5.-Necsoiu-Roxana.jpg


La secțiunea dedicată tablourilor cu dimensiuni de până la 50×70 cm, au fost premiați autorii Roxana Neșcoiu, pentru reproducerea celebrei lucrări „Autoportret (Vincent Van Gogh, 1889); Maria Tender, pentru lucrarea „Visare”, care ilustrează „starea miraculoasă dintre somn și veghe, atunci când visul frumos îți este încă prins de gene, iar grijile cotidiene sunt încă departe”; Viorel Grecu, pentru tabloul în stil abstract numit „Cei 3”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 4.-Visare-Tender-Maria.jpeg

Lucrările premiate, alături de o selecție a altor lucrări înscrise la această ediție vor face obiectul unei expoziții organizată în perioada iunie – august în centrele comerciale VIVO! din orașele Pitești (25 iunie – 8 iulie), Cluj-Napoca (10-22 iulie), Baia Mare (23 iulie – 6 august) și Constanța (8 – 21 august). Scopul expoziției este de contribui la conștientizarea importanței valorificării dozelor din aluminiu după ce conținutul acestora a fost consumat, doza din aluminiu fiind cel mai reciclat ambalaj de băutură din lume și un material reciclabil la infinit.

Din jurul acestei ediții au făcut parte Cristina Enache, Arhitect Conferențiar Dr., Director Departament Proiectare Urbană și Peisagistică, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Președintele Comisiei Profesionale a Registrului Urbaniștilor din România; Adriana Lucaciu, artist vizual, Profesor Universitar Dr. Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; Adina Magsi, directorul Asociației Alucro, managerul programului Every Can Counts România.

Galeria foto cu lucrările participante la concurs poate fi văzută pe pagina de Facebook Can Art&Design Festival: https://bit.ly/3ygPr0O. Lansat în anul 2014, concursul Can Art&Design Festival face parte din seria de acțiuni pe care Asociația Alucro le desfășoară în România sub umbrela programului european Every Can Counts (www.everycancounts.eu/ro), un program derulat în prezent în 19 țări europene și conceput pentru a încuraja oamenii să recicleze dozele din aluminiu.

Partener: centrele comerciale VIVO!


Parteneri media: Designist, The Institute, Metropotam, Ziare.com, Modernism.ro, Green Report, The Trends, IQool, Stiri.ong

Website: www.canartdesignfestival.ro
Facebook: www.facebook.com/CanArtDesingnFestival
Instagram: https://www.instagram.com/canartdesignfestival/
Contact presă: office@imagefactory.ro

RELATED ARTICLES

Most Popular