Reacția lui Mark Zuckenberg din audieri

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat marți de către comisiile Senatului american, după scandalul Cambridge Analytica. Totul a început în luna martie, când firma lui Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, a fost raportată că a accesat informații private de pe conturile a 50 de milioane de utilizatori Facebook.

Profesorul Aleksander Kogan, cercetător la Cambridge Analytica, a conceput aplicația thisismydigitallife, ce s-a dovedit a fi mijlocul prin care au fost colectate informațiile personale a celor care au descărcat aplicația, dar și a prietenilor acestora. Mark Zuckerberg a confirmat că cele 87 de milioane de persoane afectate sunt victime ale acestui scandal.

Sigur pe el, CEO-ul Facebook a declarat, în ciuda celor petrecute, că sunt mai responsabili cu datele utilizatorilor decât guvernul SUA cu cele ale cetățeniilor ei.

Întrebat de senatorul Dean Heller despre victimele acestui scandal, Zuckerberg și-a asumat toată vina, spunând că „Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră“ și că cele 87 de milioane de utilizatori sunt adevăratele victime „Acest lucru s-a întâmplat și s-a întâmplat sub nasul nostru“.

Cu o responsabilitate uriașă, leaderul miliardar a mărturisit că Facebook nu colectează informații din apelurile telefonice și că acesta nu vinde date firmelor de publicitate „Nu cred că am colectat vreodată conținut din convorbiri telefonice“. Cât despre opiniile conform cărora Facebook și-ar asculta utilizatorii, Zuckerberg spune că sunt doar teorii ale conspirației.

După o descriere succintă a Facebook și ce a reușit să clădească prin intermediul ei, Mark și-a cerut scuze pentru evenimentul negativ.

„Acest lucru se aplică pentru fake news și pentru ingerinţa în alegeri. Nu am privit o imagine mai largă a responsabilității noastre. Aceasta a fost o mare greșeală. A fost greșeală mea și îmi pare rău. Eu am înființat Facebook, eu îl conduc și eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă“, a adăugat el.

În audieri au fost prezentate și măsurile care vor fi luate de companie pentru a nu crea în viitor un scandal asemănător.

„Mai întâi, înțelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica și vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce știm acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informații, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica inițial, reprezentanții companiei ne-au spus că au șters datele. Acum o lună, am auzit noi informații potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit și din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut și pentru a ne asigura vă vor șterge orice date dețin încă”, a declarat fondatorul Facebook.

Următorul pas este de a investiga fiecare aplicație, pentru a nu fi posibil accesul la prea multe date personale: „În al doilea rând, pentru a ne asigura că niciun alt dezvoltator de aplicații folosește date în mod impropriu, investigăm fiecare aplicație. Pentru a preveni dezvoltarea acestei situații, ne asigurăm că nu pot accesa în prezent la fel de multă informație. Vestea bună este că am făcut deja schimbări majore pe platforma noastră în 2014, care ar fi putut preveni această situație cu Cambridge Analytica să se întâmple din nou astăzi“

„Însă, sunt mai multe lucruri de făcut. Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea noastră socială de a conecta oamenii, construind comunitatea și contribuind la aducerea oamenilor mai aproape unii de alții. Publicitarii și dezvoltatorii nu vor avea o altă prioritate deasupra acestei atât timp cât eu conduc Facebook“, a concluzionat Zuckerberg.

Fondatorul aplicației cu peste două miliarde de utilizatori a fost apreciat pentru modul în care s-a prezentat la audieri, prin scuzele sincere și demersul pentru implementarea concretă a unor măsuri. Cu toate acestea, Facebook este departe de a-și fi spălat greșelile, iar chiar dacă nu au fost afectați, mulți utilizatori sunt dispuși să își șteargă profilul cu tot cu informațiile personale.

Tu ai renunța la populara aplicație chiar dacă nu te numeri printre cei afectați?

Sursă info: adevarul.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here