Se spune că orice discurs trebuie să îl începi cu o glumă pentru a distinge atmosfera. Here it goes:
– Knock, knock.
– Who’s there?
– No.
– No who?
– No one cares.
Savage, nu-i așa? Dar recunosc, glumele mele nu sunt atât de savuroase precum cele ale lui Răzvan Capră. Am apreciat la el ușurința și capacitatea de a se transforma într-un cameleon al glumelor. Cum așa? Ei bine, Răzvan Capră posedă talentul rar întâlnit de a face orice categorie de oameni să se prăpădească de râs.
A demonstrat, prin umorul său, că înțelege psihologia umană și mai mult decât atât, își cunoaște bine publicul. Unii ar spune că are tupeu, însă ce văd eu este încredere în sine și un flow demn de invidiat. De remarcat continuitatea în gândire și rapiditatea cu care vine în momente cheie și ne servește o porție de râs.
Pentru cine nu știa deja, Răzvan Capră este unul dintre adminii grupului Junimea, un grup unde oamenii postează constant glume de actualitate pe teme diverse. Această comunitate care s-a format este deja cunoscută pentru poantele sarcastice și uneori acide care stârnesc controverse și comentarii nesfârșite. Iar Răzvan Capră este acolo pentru a unifica acest univers și a se asigura că se postează doar conținut de calitate și desigur, cât mai original.
E genul acela de om pe care trebuie să îl ai în preajmă. Mi se pare un tip care știe cum să profite de moment și să facă o glumă virală, e smart și din câte se poate observa pe pagina de Facebook Junimea, are mereu un comeback care de multe ori e mai funny decât gluma în sine.
Poate câștiga pe oricine cu o replică care vine în mod natural, fără să o analizeze, ceea ce face parte din farmecul lui. De asemenea, respectul pe care îl impune în acestă comunitate este un statement care spune multe despre caracterul lui, motiv pentru care noi am vrut să îl cunoaștem mai bine.
În interviul de mai jos, Răzvan Capră ne-a răspuns la câteva întrebări. Iată despre ce am discutat.
1.Pentru cine a stat într-o peșteră până acum, explică ce înseamnă universul Junimea și ce fel de oameni găsim acolo.
Surprinzător, am găsit un singur om în lumea asta care locuia în peșteră. Dar, pentru alți oameni primitivi, Junimea este o comunitate generatoare de conținut umorisitic. Găsiți acolo oameni cu toate genurile de umor, de la umor primitiv, până la umor negru sau ironic.
2. După ce reguli se ghidează oamenii care postează funny stuff în acel grup? Ce te-ar putea determina pe tine, ca admin, să le dai ban?
În primă fază am construit regulamentul în așa fel să respecte și regulamentul platformei pe care ne desfășurăm activitatea, Facebook. Apoi am adăugat câteva nuanțe definitorii ale grupului, și anume, postările să fie pe cât se poate create de ei, pe subiecte actuale și în cazul în care sunt preluate, să fie precizată sursa.
Motivele pentru care eliminăm oameni din comunitate sunt fie pentru că generației actuale nu îi plac regulile sau și mai grav, actuala generație care crește e orientată foarte mult spre „hate” la ceea ce e trendy, și atunci trebuie să îi excluzi pentru a nu strica și celelalte mere.
3. Ce înseamnă un comportament inadecvat pe grup și cum trebuie tu să acționezi când se întâmplă acest lucru?
Păi eu nu prea acționez. Haha. Sunt admini care se ocupă ca grupul să fie curat din punct de vedere al meme-urilor pe care le vrem și din punct de vedere al decenței în vorbire.
4. Care crezi că este secretul unui status care să ajungă viral sau unei poze care să primească peste 1.000 de aprecieri?
Păi extrem de mult contează subiectul, să fie unul în trend. Iar apoi cred că ține de individ să sublinieze cel mai amuzant punch din subiectul respectiv. De asemenea timing-ul e foarte important.
Câteodată contează și un plus/minus 30 de minute. Și nu în ultimul rând, trebuie să știi cum și unde să îți promovezi statusul și poza respectivă. Și în Junimea poți, fără doar și poate, să realizezi acest lucru. Chiar lejer.
5. Cât de important este să îți cunoști publicul care îți citește statusurile sau apreciază pozele? Îți influențează în vreun fel modul în care scrii?
E esențial. De aceea, în comunitatea noastră, am creat diferite grupuri și pagini nișate pe anumite tipuri de umor și anumite tipuri de public. Avem o nișă pe umor fotbalistic, una pe umor text, umor pe seriale, umor școlar, umor politic șamd. Trebuie să știi cui i te adresezi și să îți modifici glumele până la nivel lingvistic chiar.
6. Au existat statusuri la care ți-ai fi dorit tu să te gândești?
Oho, da, clar! Am foarte mulți oameni geniali pe care îi urmăresc, dacă nu cumva pe toți din România și când apare un subiect nou, încerc să dau dume cât mai repede așa încât să nu mă afecteze statusurile lor. Însă suntem oameni și fără să vrem facem și remixuri la glume pentru că majoritatea, dacă nu toate punch-urile, s-au dat.
7. Crezi că se poate măsura cât de amuzant este un status sau o poză după aprecierile primite? Cât de relevant este acest criteriu?
Nu cred asta. Ai putea să faci asta dacă raportezi la publicul cunoscător al subiectului respectiv. O glumă despre școală, logic că va prinde mai bine dacă ai public de vârsta respectivă, însă o glumă genială, politică să zicem, ar fi foarte subapreciată tocmai pentru că publicul tânăr nu e cunoscător, sau nu vrea, să cunoască acea temă.
8. Ce părere ai despre oamenii care fură content fără să dea sursa lor?
Ioi, m-ai aprins. Aș putea să vorbesc până dimineață despre asta. Mi se pare că au o mentalitate atât de pur românească… Spre exemplu, majoritatea vin cu scuza asta: „E doar un status, alții fură mai mult”.
Mi se pare exemplul perfect pentru care țara noastră se află momentan în actuala situație. Nu există furt mai mic sau furt mai mare, există doar furt. Personal, militez împotriva acestor „pontiști” cum îi numesc eu și chiar am dus și ducem campanii chiar urâte de incriminare a celor care fac asta.
9. Ce te face pe tine să râzi și să spui că o glumă este bună?
Cred că fiecare e subiectiv la capitolul ăsta, dar cele mai bune glume mi se par jocurile de cuvinte și nu o să mă satur niciodată de ele.
10. Care este cea mai bună glumă pe care ai auzit-o în ultima perioadă? De ce?
Pfff, mi-e foarte greu să aleg, însă una în care m-am regăsit foarte tare e a lui Cristian Marin: „Cred că zic „Ah, ce bună e asta” mai des despre meme-uri decât despre femei.” Dar repet, sunt multe pentru că devorez foarte mult content.
Sursă foto: arhivă personală.