Ray: Cand vointa transforma intunericul in lumina

  0
  178

  Ray este o biografie în imagini și acorduri muzicale care înfățișează aproape trei decenii din viața sinuoasă a lui Ray Charles. Vreme de 15 ani, regizorul Taylor Hackford s-a documentat despre detaliile prea puțin cunoscute din spatele cortinei, reușind să ofere publicului o dramă tulburătoare despre limitele fără margini ale unui om care nu s-a lăsat învins.

  poster

  Rămas orb la vârsta de șapte ani, Ray, interpretat cu măiestrie de Jamie Foxx, rol care i-a adus și un Oscar pentru cel mai bun actor, trebuie să înfrunte acest handicap pentru totdeauna. Fascinat de ecoul pianului care răsună în comunitatea de negri unde locuiește împreună cu mama sa Aretha Robinson (Sharon Warren) și cu fratele mai mic George, acesta ajunge să se dedice complet muzicii după pierderea iremediabilă a vederii, sunetul fiind lucrul cel mai de preț pe care îl mai are, astfel că învață asculte.

  Parcursul său muzical începe în 1948, când ajunge în Seattle și face parte dintr-un trio apreciat. Ne este prezentată evoluția sa profesională, debutul care culminează cu o colaborare cu Atlantic Records și ABC-Paramount. În căutarea propriului stil, acesta atrage, pe lângă succesul răsunător care se manifestă mai ales în rândul tinerilor, și oprobiul societății pentru că îndrăznește să transforme gospelul, un tip de muzică religioasă, într-un gen comercial. Veți vedea cum au luat naștere Hit the road, Jack sau I got a woman.

  ray-274540l-imagine

  Este influențat în compunerea melodiilor de întâmplările din viața personală, care ar trebui să fie una liniștită după ce se căsătorește cu Della Bea (Kerry Washington), dar unele alegeri îl pot duce spre drumul pierzaniei. În schimb, relația cu mama sa trece dincolo de moarte, ea e mereu acolo, cum el însuși afirmă la sfârșitul filmului, care se încheie cu o victorie. Aceasta îl lasă să se descurce singur tocmai pentru a nu depinde de nimeni, primind vestea orbirii cu resemnare și cu un curaj pe care îl insuflă și fiului ei.

  If you want to do something to make your mama proud, promise me, promise me you won’t let nobody turn you into no cripple, you won’t become no charity case and you’ll stand on your own two feet.

  [youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=X1rJvSF3l6k[/youtube]

  Sursă foto: cinemagia.ro