575408_620911357972948_1977973222_nCartea „Rătăcirile lui Herman Melville,” scrisă de Jay Parini și publicată la editura Humanitas, a avut lansarea în cadrul ediției cu numărul 20 a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură 2013.

Rătăcirile lui Herman Melville” reprezintă o splendidă reconstruire ficțională a vieții autorului lui „Moby Dick.” Parini a stârnit controverse prin latura senzuală, erotică, pe care o explorează în cărțile sale. S-a pus problema homosexualității personajului său, datorită fascinației pe care o are pentru scriitorul Nathaniel Hawthorne.

Este vorba de un roman neobișnuit, care pune o întrebare esențială „Cum te mai apropii astăzi de opera unui clasic?” Rafturile sunt pline de cărți despre care toata lumea vorbește și pe care nimeni nu le citește. Parini încearcă să aducă în atenția cititorilor ceea ce se află în spatele muncii unui scriitor și cum afectează viața personală opera literară. Autorul realizează o biografie monumentală. El nu ficționalizează biografia, ci glisează cu diferitele planuri ale existenței lui Herman Melville, scriitorul american, cunoscut mai ales pentru romanul său „Moby Dick.”

În această carte, viața scriitorului este surprinsă de soția acestuia, Lizzy, care face observații fine și lămuritoare cu privire la existența lui. Dă dovadă de o gândire modernă și prezină drama prin care trece, obsesia de a schimba cursul literaturii, de a-și pune amprenta asupra lui. Vocea credibila a lui Lizzy stârnește interesul și transmite un mesaj feminist.

Parini prezintă un Melville contemporan, o apariție firească, credibilă, care nu are nimic din emfaza la care te-ai aștepta. Evoluția lui este urmărită pe parcursul cărții și se folosește de tehnica flash-back-ului, pentru a rememora primele întâlniri cu Lizzy, dar și călătoriile din Insulele Marchize, unde Herman a hotărât să dezerteze. Romanul tratează o epocă în care literatura era trăită pur și simplu. Sunt evocați mulți scriitori, iar marinarii cei mai cultivați de pe vapor citesc „Odiseea” în traducerea lui Poe și poartă discuții filosofice pe baza fragmentelor din Biblie.

Charles Dickens este evocat în episoade pline de umor și este prezentat ca o persoană accesibilă, care vorbește cu oamenii. Lizzy, soția lui Herman Melville, conduce un club de lectura, iar atunci când află că acesta va veni la New York, merge pe chei. Împreună cu celelalte prietene pasionate de lectură, așteaptă revista în care se găsește următoarea parte a foiletonului. Sunt nerăbdătoare și pun multe întrebări cu privire la personajele lui Dickens.

Cu ocazia lansării cărții la librăria Cărturești, cronicarul literar Dan C. Mihăilescu afirmă că romanul îi amintește de „Moarte la Veneția,” pentru că este „ambiguu, echivoc, straniu și de o mare intensitate.”

Personajul lui Parini este atașant. Este o ființă vulcanică, saturniană, ba chiar grosieră. Relația cu Lizzy e una problematică, lucru care se răsfrânge asupra copiilor și determină sinuciderea băiatului mai mare. Se tratează subiectul autorității paterne excesive. Melville își sufocă progeniturile, iar Lizzy se transformă într-o femeie timorată, care nu reușește să-și părăsească soțul.

Această carte curajoasă transpune peisajul social din Insulele Marchize, din secolul al XIX-lea, și oferă o nouă viziune despre cine a fost Herman Melville, omul și scriitorul. „Rătăcirile lui Herman Melville” poate fi achiziționată la prețul de 39 de RON.

Redactor: Raluca Mihaela Antuca

Fotograf: Andreea Titianu