rata șomajului în rândul tinerilor români

Nu ar fi o noutate dacă cineva ar spune că există o problemă în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor români. Mulți dintre noi sunt conștienți de asta. Unii dintre noi chiar fac tot efortul să scape de titulatura de „șomer“. Alții sunt conștienți de faptul că trebuie să își găsească o slujbă, dar nu intreprind eforturi extrem de mari pentru a si găsi ceva de lucru in sine.

Dar oare cum se reflectă atitudinile mai sus în date oficiale? Cât de mare este rata șomajului în rândul tinerilor români? Cum se reflecta totul la nivelul Uniunii Europene?

Cei mai mulți şomeri din rândul Uniunii Europene

Conform unei cercetări Eurostat, Italia este țara care „beneficiază de cel mai mare procent de tineri care nu lucrează: 25,7. Următoarele state care se apropie de acest record negativ sunt Cipru (22,7%), Grecia (21,4%) și Croația (20,2%). Rata șomajului în rândul tinerilor români ajunge la 19,3%, iar cea a tinerilor bulgari are nivelul de 18,6%.

Cei mai puțini șomeri din cadrul Uniunii Europene

Cât despre polul opus..se poate spune că rezultatele sunt variate. Cea mai mic procent de tineri care nici nu învață, dar nici nu sunt angajați se regăsește în Olanda (5,3%). Slovenia și Austria sunt următoarele pe listă, cu 8, respectiv 8,1%.

De o situație foarte bună beneficiază și state precum Luxemburg și Suedia (cu 8,2% de tineri cu o situație incertă), Cehia (8,3%), Malta (8,5%), Germania (8,6%) și Danemarca (9,2%).

Cum ne putem raporta la nivel general

Numărul de locuitori din Uniunea Europeană care au vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani se ridică la 37 de milioane. Dintre aceștia, peste 40 % studiau, 27,4% aveau o slujbă, iar 17,8% și lucrau, si studiau. Restul de 14,3% reprezentau o categorie de tineri care nici nu efectuau studii, nici nu erau activi pe piața muncii.

Cum ar putea să fie rezolvată situația?

În multiple feluri. Pe de o parte, ai putea să încurajezi tinerii să își aleagă drumul profesional încă din facultate și să încerce să capete experiență în acel domeniu.

Pe de alta, ai putea să îi încurajezi echivalându-le experienţa practică drept vechime în muncă.

Și, nu în ultimul rând, ai putea să încerci să îi îndrepți pe un anumit palier profesional mai bine plătit sau mai puțin afectat de schimbările de pe piață.

Însă totul depinde şi de tineri în sine.

sursă foto:studentinromania.ro

surse info: zf.ro, cariereonline.ro