duminică, mai 5, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipRaisa Beicu - Se uită adeseori esențialul: calitatea conținutului, consistența omului

Raisa Beicu – Se uită adeseori esențialul: calitatea conținutului, consistența omului

Autenticitatea. Merge pe principiul, ușor de zis, greu de făcut. Pentru că trăim într-o lume a extremelor, unde azi ești jos și mâine poți fi mai sus decât ți-ai imagina, cea mai mare provocare e să rămâi autentic. Și mai greu e atunci când te împarți în mai multe lumi și nu știi pe care s-o stăpânești mai bine, astfel să nu-ți pierzi identitatea în acest proces.

Cel mai important, dacă cu adevărat poți, e să rămâi ceea ce ești, de fapt. Să iubești tot ceea ce te înconjoară, iar prin propriile acțiuni, dacă ai putea, să-i faci și pe alții fericiți. Și cum le poți îmbina pe toate?

Un job în comunicare și PR, un blog unde găsești recenzii de cărți, povești de viață, locuri de vizitat, seriale bune de urmărit și idei de design. Și un singur om, Raisa Beicu.

Raisa Beicu
sursa foto: arhivă personală

Pe Raisa am descoperit-o întâmplător, într-o zi pe Instagram. După, am aflat că deține un blog și pe lângă jobul pe care îl are, își dedică timpul și altor activități. „Cărțile Raisei” sau „Tricouri într-o inimă” sunt unele din poveștile cărora Raisa le dă viață.

Despre cum reușește să le îmbine pe toate și, totodată, să-și păstreze autenticitatea, am aflat chiar de la ea:

  • Cum te-ai descrie în trei cuvinte?
Sunt Raisa Beicu.
  • Cum îți începi ziua și cum arată o zi din viața ta?

Mă trezesc devreme în fiecare zi – sunt destul de matinală – mă îmbrac și ies la lacul de lângă casă. În rest, gătesc zilnic, merg la birou, citesc, scriu, fac destul de multe, dar fără să mă aglomerez în exces. Sunt extrem de organizată și am învățat să prioritizez psihicul. Ascult muzică, vorbesc cu prietenii, mă uit pe pereți, îmi iau des pauze și elimin tot mai tare stresul din viața mea.

  • Ai un blog unde scrii  recenzii de carte, povestiri personale și multe altele. Când s-a născut ideea propriului blog?

Sincer, ideea nu a fost neapărat a mea, ci mai tare a fost presiunea celor din jur. Scriam pe Facebook statusuri lungi, aveam ceea ce Social Media numește engagement, aveam followerși și tot mai mulți mă întrebau de ce nu îmi centralizez ideile pe o platformă unde sunt mai ușor de găsit. Așa că, în urmă cu un an, am lansat www.raisabeicu.ro

  • Faci foarte multe activități pe lângă jobul pe care îl ai. Reușești să aduci mereu un echilibru între ele?

Nu mereu, încă lucrez la asta, însă de câteva luni sunt tot mai des în armonie cu viața mea. Am fost mereu foarte activă și am vrut să iau parte la tot soiul de discuții și experiențe, dar nu mi-am neglijat nici cariera pe care o am în comunicare și PR – de cinci ani lucrez în industria auto. Așa că, a trebuit să învăț să le fac bine pe toate, să renunț la ce se putea renunța și în prezent sunt mulțumită cu liniștea pe care o am.

Raisa Beicu
sursa foto: arhiva personală
  • De unde îți iei motivația?

Am văzut cum e să pierzi aproape totul, așa că motivația e în fiecare detaliu, în fiecare om din jur, în fiecare zi fără dureri sau disperări. Poate suna clișeic, dar eu chiar mă bucur de toate lucrurile mici pe care le am acum și pe care nici nu le sesizam anterior.

  • Ce te inspiră să dai cel mai bun din tine în fiecare zi?

Am primit o viață destul de complicată, dar îmi place să cred că scot ce e mai bun din ea. O simplific, o ajustez și tot procesul ăsta e fantastic. Mă inspiră gândul că de la o zi la alta mai scap de câte-o meteahnă.

  • Cât talent și câtă muncă îți trebuie să atingi rețeta lucrului bine făcut?

Habar nu am, dar dacă în privința talentului nu ai foarte multe de schimbat, munca este un teritoriu complet reglabil. Așadar, mereu m-am concentrat pe munca intelectuală, psihică, acolo poți seta tu cât faci, cum faci și de ce o faci.

  • Ce ingrediente trebuie să aibă un influencer, să își merite într-adevăr acest titlu?

Nu prea cred în acest concept de influencer, eu nu sunt unul dintre ei și mi se pare că acest termen este mult prea ușor folosit. Oricine are câțiva followerși și cumpără un template de wordpress se autoproclamă influencer. Se uită adeseori esențialul: calitatea conținutului, consistența omului, construcția logică și sustenabilă a principiilor. Îmi pare rău să o spun, dar majoritatea așa numiților influenceri nu își merită această titulatură. Cum poți influența pozitiv o comunitate dacă tu nu livrezi ceva onest și sănătos, dacă tu nu ești onest și sănătos psihic? Foarte rar găsesc în mediul online oameni coerenți pe care îi pot urmări constant, la care să nu mă deranjeze derapaje sau care să nu mă dezamăgească în offline.

Nu știu care sunt ingredientele, nu mă consider influncer, nu îmi bat capul cu denumiri de acest ordin. Eu vreau să fiu un om tot mai bun, să trăiesc o viață sănătoasă, să-mi citesc cărțile propuse, să scriu o carte proprie, să adun în jur oameni de calitate, să merg la concerte, să îi cunosc pe artiștii mei preferați, să caut fericiri mici, mijlocii și mari. Dacă reușesc prin viața asta a mea – o viață foarte muncită și reglată – să îi influențez și pe alții în a-și ajusta viața, excelent! Dar asta nu îmi dă niciun privilegiu sau nicio titulatură pompoasă.

  • Dacă ar fi să faci un top 3 cărți care merită din plin a fi citite, care ar fi?

Ce să zic? Depinde de perioada în care ești, depinde dacă citești pentru relaxare, plăcere, educație sau meditație, depinde de foarte mulți factori. O să notez, însă, trei cărți care m-au ajutat să depășesc niște blocaje psihice:

Demonul amiezii. O anatomie a depresiei – Andrew Solomon

Amintiri, vise, reflecții – C.G. Jung

Jurnalul lui Mihail Sebastian

Raisa Beicu
sursa foto: arhiva personală
  • Ți-ai fi plăcut să fii altcineva decât cine ești acum?

Până acum câteva luni aș fi spus un mare da. Aș fi vrut să fiu oricine altcineva numai Raisa Beicu nu. Am depășit, însă, perioada aceea și acum sunt foarte bine cu ceea ce sunt și cu ceea ce nu sunt.

  • Ce sfat ai pentru tinerii din ziua de azi? Cum le vezi evoluția?

Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi, abia îmi repar propria existență. Îi încurajez, însă, să nu devină oameni banali. Să aibă pasiuni și să muncească pentru pasiunile alea! Să nu trândăvească în exces, să nu irosească șanse, să scoată ce e mai bun din viața primită.

Iustina Cârjă
Iustina Cârjă
o toamnă nesfârșită cu muzică, cărți, flori și cuvinte
RELATED ARTICLES

Most Popular