Istoria Radio Guerrilla are ca punct de pornire data de 29 noiembrie 2004, când postul a început să emită pe frecvența 94,8 FM în București. Extinderea lui a urmat apoi în toată țara. Pe parcursul timpului, acesta a reușit să devină un nume consacrat în audiovizualul românesc și o parte semnificativă, dacă nu chiar cea mai importantă, în promovarea muzicii alternative din România.

Gloria postului a continuat până pe data de 19 septembrie 2013, când Consiliul Național al Audiovizualului a decis retragerea licențelor pentru cele 24 de stații locale ale postului. Hotărârea a fost luată după ce Realitatea Media SA, deținătorul canalului, anunțase că va scoate la vânzare licențele acestuia. De ce s-a întâmplat asta? Fiindcă mișcarea a fost considerată ilegală de către autoritate, considerată a fi singura care avea dreptul să întreprindă asemenea acțiuni.

Din 2013, postul a emis, mai mult sau mai puțin, în online. Zic mai mult sau mai puțin deoarece  doi dintre foștii prezentatori, anume Mihai Dobrovolschi și Liviu Mihaiu, au rămas în eter, relocându-și emisiunile pe postul de radio bucureștean Gold FM. Alte figuri importante cunoscute ascultătorilor ori s-au transferat la alte canale radio, cazul lui Alex Vidia, aflat din 2014 la Kiss FM, ori au ajuns parte parte a unui nou canal radio, precum varianta Bogdan Șerban și Vlad Craioveanu. Aceștia s-au mutat, în primăvara lui 2015, la un post numit TANĂNANA, dedicat promovării aceleiași muzici alternative, locală sau străină.

Activitatea mai mult muribundă a Guerrilla a dus, la începutul acestei toamne, la lansarea unei petiții online. Intitulată „Vreau Guerrilla Înapoi!”, aceasta își propunea să dobândească cât mai multe semnături din partea publicului fidel. Autorii petiției doreau ca, prin acest gest, să arate membrilor Consiliului susținerea populară pentru acest proiect. Ei considerau că, astfel, vor avea mai multe șanse în redobândirea mult doritelor licențe audiovizuale, care au fost scoase la concurs pe 17 noiembrie.

„O să ne prezentăm la CNA cu cel mai frumos și mai potrivit proiect: Radio Guerrilla. Un radio al independenței editoriale și muzicale, al atitudinii civice și al culturii urbane. Știm ce vrem, o să-l susținem din tot sufletul, dar credem că am fi mai convingători dacă v-am avea alături și pe voi, Grupul Consumatorilor de Radio Guerrilla”, declarau reprezentanţii radioului prin octombrie.

Până în prezent, petiția a fost semnată de peste 30 de mii de oameni. Numărul ar putea duce, în mod  lejer, la o vizibilitate destul de clară pentru nișa pe care activa Guerrilla. Însă nu petițiile online decid. Ci capabilitatea de a recupera spațiile de emisie. Vor avea foștii oameni emblematici ai postului puterea de a le prelua? Încă nu se poate spune.
1237519_662176710468138_716042464_n_24400000

Personal, aș vrea o reîntoarcere a Radio Guerrilla. Aș vrea o revenire deoarece îmi aduce aminte de adolescență, de zilele de liceu, când  puteam să îndur și un DJ enervant, dacă prindeam piese care îmi plac. Aș mai vrea revenirea datorită febleței mele pentru ceea ce înseamnă alternativ, fie el străin sau local.

Aș dori să pot să mai ascult Guerrilla, deoarece consider că ar reprezenta încă o prismă de promovare a trupelor sau artiștilor care intră sub categoria rockului alternativ sau a altor genuri conexe sau mai puțin cunoscute.

Dar vreau și un cadru legal. OK, binili învinge, binele trebuie să învingă, dar vreau respectarea legilor. Nu situația problematică inițială, în care totul era motivat de o dorință eroică de a salva ceva în care credeau Dobrovolschi și Mihaiu, prin manevre ilegale. Căci astfel binele nu mai învinge, ci scopul ajunge să scuze mijloacele.

Astăzi, 24 noiembrie, CNA ne va spune dacă Radio Guerrilla se întoarce în FM. Ieri, a apărut un mesaj pe pagina de Facebook a radioului: „Ne place Radioul. Rău, rău de tot. Suntem oamenii care au făcut Guerrilla. Pentru cei mai mulţi dintre noi, Radio Guerrilla înseamnă mai mult de un sfert din viaţă. Este ceea ce suntem, este ceea ce vrem să fim. Este felul nostru de a fi. Daţi-ne microfonul înapoi şi schimbăm lumea. Până mâine, noi o să ne ţinem respiraţia, iar pe voi vă rugăm să ne ţineţi pumnii! Binili învinge! Trebuie.”

Eu le ţin pumnii, pentru că „vreau să ascult ce-mi place, nu ce mi se dă…”

Radio_Guerrilla_VREAU_GUERRILLA_INAPOI1

Actualizare: Binili a învins!

12243160_420882981447988_2242654417048481348_n

Sursă info: www.petitieonline.com
Sursă poze: metropotam.ro, petitieonline.com, radioguerrilla.ro

Articol redactat de: Cătălina Murea

Comentarii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here