Publicitatea prin ochii lui Bogdan Nicolai: Văd blog-uri sau pagini de Instagram care arată ca o tarabă din piaţă

0
223

Dacă Bogdan Nicolai ar avea o putere, aceea ar fi că poate să surprindă până și pe cel mai prevăzător om. This guy does it all: de la radio, entertainment, emisiuni cu subiecte culturale sau de interes public până la campanii publicitare, texte pentru campanii și chiar poezii. Acum voi o să mă întrebați „Wait, what? Poezii?”. Da, did not see that coming either. Îmi permiteți să fiu subiectivă pentru un moment? Poezia, pentru mine, este cea mai pură formă de artă. De ce? Pentru că în versuri, de fapt, îți expui gândurile, sentimentele și trăirile.

Metaforic vorbind, desigur, ești „gol” în fața publicului care te citește. Este cea mai personală metodă de a arăta lumii exact cum ești. Îți trebuie curaj pentru asta. Eu nu l-am avut. Dar se pare că Bogdan Nicolai e omul care acceptă provocări și e pus pe fapte mari. Stay tuned pentru că urmează o lansare a unei cărți de poezii, iar eu o să revin cu toate detaliile soon enough.

Rămân impresionată pe zi ce trece de grandomania celor care propun campanii, se gândesc la concepte și texte care să ajungă mai virale decât prevede Mark. Să-mi fie cu iertare. Nu că aș vrea eu să fiu cea care tulbură apele și vezi Doamne, să vă scoată din „starea creativă”.

Dar strategiile din publicitate, marketing sau social media, vorbim de cele cu un real impact asupra oamenilor, nu le „visează” oricine. Așa, nosy cum mă știți, am vrut să aflu cum vede publicitatea Bogdan Nicolai, un om care a rămas true to himself, chiar dacă job-ul lui consta în a promova un produs/brand.

Când lucrezi în publicitate, inevitabil ajungi într-un punct în care inspirația pur și simplu nu te „lovește” cu nimic. E atât de banal și comun acest sentiment de neputință, însă puțini vorbesc despre el. Vă întrebați cum trece Bogdan Nicolai peste aceste momente? Sau unde găsește el inspirație pentru texte care vorba aia, să dea clientul pe spate? Să știți că și eu. Iar în interviul de mai jos găsiți toate răspunsurile.

1.Cum ar trebui să îi inspire pe tineri emisiunea „Life Couch”?

E o emisiune online de cultură. Rolul ei principal este să trimită tinerii la teatru, la operă, la concertele de calitate, la spectacole de dans și la film românesc, la evenimente culturale.

2. Ce lucruri urmărești să scoți în evidență în emisiunea „Life Couch”?

Emisiunea a fost ideea Andreei Esca, iar eu am fost cât se poate de bucuros să mă ocup de treaba asta. Vrem să evidențiem faptul că România produce cultură de calitate. Trimitem tinerii la teatru, la operă, la concerte de calitate, spectacole de dans, expoziții.

De exemplu, în ultimul an, am văzut câteva filme românești extrem de bune: „Un pas în urma serafimilor”, „Octav”, „Ana, mon amour”, „Breaking News”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” și, de curând, „Pororoca”, alt film românesc excepțional. Lumea trebuie să afle de ele, să le vadă, iar eu pun umărul la treaba asta.

3. Cum definești tu o campanie publicitară de succes? Care sunt principiile după care este gândită?

Provocarea e să înțelegi perfect mesajul transmis de client și să îl dai mai departe către public în așa fel încât să placă. În cazul meu, ca endorser, trebuie să vorbesc pe limba publicului meu, a prietenilor din toată țara care îmi fac onoarea de a mă urmări la radio, pe Facebook, YouTube, pe Instagram sau pe blog. Principiul meu de bază este sinceritatea. Altă regulă pe care mi-am impus-o este simplitatea mesajului. Cred că un mesaj deștept este și cât se poate de clar.

4. Ce presupune implicarea într-o campanie publicitară și care sunt responsabilitățile tale atunci când faci acest lucru?

Depinde. Endorsez, pe TV sau pe net, branduri ca Mercedes, Beck’s, Lay’s, Poker Stars, Dorna, Lidl. Prezint evenimente publice şi private pentru Danone, Philip Morris, Omega Pharma, Avon, Afi Palace, Pepsi și multe altele. Scriu copy-uri de campanii și scenarii pentru reclame. Sunt clienți care mă vor ca endorser, alții ca MC pentru lansări, petreceri corporate, concerte sau conferințe, iar alții care vor să scriu ceva pentru ei.

5. Cât de selectiv ești atunci când alegi să te implici într-o campanie publicitară?

De obicei, înainte să colaborez cu o companie, petrec câteva zile cu ei, ies la cafea, vizitez fabrica și citesc cât de mult pot despre istoria lor. Nu promovez brand-uri și produse în care nu cred. Publicul simte când ești mercenar și te sancționează.

Mă întristează când văd blog-uri sau pagini de Instagram care arată ca o tarabă din piață. Îmi amintesc de tarabele rușilor care vindeau orice, de la agrafe de păr la pistoale cu bile și storcătoare de fructe. În schimb, îmi plac cei care își păstrează o linie lucidă, care discern, care nu se vând ieftin și oricui.

6. Care a fost primul spot publicitar pe care l-ai scris? Cât de challenging a fost?

Cred că a fost o campanie radio pentru Lay’s, acum mulţi ani. Toată lumea a fost foarte mulțumită de ce a ieșit și au urmat și alte campanii făcute împreună.

7. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru a scrie poezii?

Abia prin liceu am început să scriu versuri de care să fiu cât de cât mulțumit. Atunci am publicat și primul meu volum, „International Dream”.

8. Cât de curând va fi lansat noul volum de poezii?

Sper că anul acesta, în primăvară, te voi putea invita la lansare. Poate și mai repede. Cartea este aproape gata.

9. Ce te inspiră atunci când scrii versuri? Ţi s-a întâmplat să intri în pană de iei? Cum ai gestionat momentul?

Mă inspiră muzica clasică, oamenii, situațiile stranii, umorul românesc, mersul cu metroul sau plimbările pe jos, copilăria. Am intrat de mule ori în pană de idei. Cea mai lungă pană de idei a durat câțiva ani, timp în care am putut scrie orice altceva în afară de poezie.

Pur și simplu, nu puteam intra în starea perfectă pentru a scrie versuri și nu am putut gestiona în niciun fel această criză. A trecut de la sine și iată-mă scriind din nou poezie. Nu știu cât va dura, dar sunt bucuros că aproape am apucat să finalizez un nou volum.

10. Care sunt autorii pe care îi preferi?

La orice poet bun, român sau străin, găsesc versuri care să-mi placă. Acum, am pe noptieră poeziile lui Federico García Lorca. Săptămâna trecută am citit „Melancolica moarte a Băiatului-stridie”, de Tim Burton. Da! Este chiar ACEL Tim Burton, iar cartea este superbă.

Sursă foto: arhivă personală.