Proiectul Erasmus+ Intercultural Schools, curs de formare pe tema Educației Interculturale

0
198

În perioada 22 – 29 august 2018, 27 de cadre didactice s-au reunit la Școala Gimnazială „O.C.Taslauanu” din comuna Bilbor, jud. Harghita, pentru a participa la un curs de formare si schimb de experienta din cadrul proiectului european Intercultural Schools, finanțat prin programul european Intercultural Schools.

Școala Gimnazială „O.C.Tăslauanu” este coordonatorul proiectului european Intercultural Schools, un parteneriat strategic finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare din România prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Proiectul ce are drept temă principală educația interculturală se desfășoară între Septembrie 2017 – August 2019. Parteneriatul reunește școli și ONG-uri din comunități cu experiențe diverse. Parteneriatul are în componența sa trei ONG-uri și trei școli: din România, alături de coordonator, se regăsește organizația Young Europe Society cu sediul tot în comuna Bilbor, jud. Harghita; din Slovacia, școala gimnazială din Filakovo și asociația Obciansky Spolok iar din Republica Cehă, școala din Krnov și asociația Four Links, z.s.

Intre 22 – 29 august 2018 participanții reuniți la Bilbor în cea de a treia mobilitate din cadrul proiectului, vor învăța cum să desfășoare activități de educație interculturală cu elevii și tinerii cu care lucrează, folosind metode nonformale, vor identifica modalități de colaborare între școli și ong-uri în comunitățile din care provin, vor descoperi oportunitățile oferite de programul Erasmus+ și vor face schimb de bune practici, împărtășind ceea ce s-a întâmplat la nivel local după precedentele activități internaționale din cadrul proiectului.

Profesorii din școlile implicate au simțit nevoia de a învăța să desfășoare activități participative și de educație nonformală prin care tinerii să învețe să comunice și să conviețuiască în armonie unii alături de alții, să aprecieze și să respecte diferențele culturale și diversitate, să intre în contact cu alte culturi.

Lucrătorii de tineret și profesorii din cele trei țări vor schimba experiențe și vor interacționa unii cu alții, iar pe parcursul celor doi ani de activități, vor avea loc mai multe activități cu caracter internațional în comuna Bilbor, inclusiv o activitate la care vor lua parte elevi și profesori deopotrivă.